Grand Tour Albánií – velký okruh ***

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hotel *** Doprava: letecky Strava: snídaně

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Grand Tour Albánií – velký okruh ***

Okruh Albánií s komfortem letecké dopravy do destinace.

Doporučujeme: SARANDA - BUTRINT - MODRÉ OKO - GJIROKASTRA - PERMET - BREDHI - KORČA - ELBASAN - TIRANA - LEZHE - SHKODRA - THETH - GRUNAS - KRUJA - BERAT - APOLLONIA - SARANDA

Další informace : V CENĚ: TRANSFERY, TRAJEKTY, ČESKY HOVOŘÍCÍ PRŮVODCE
Změna programu vyhrazena. Minimální počet: 15 osob.

Stravování: snídaně

Snídaně

Doprava: letecky

Letecky

Program zájezdu

1. den: Přílet na Korfu, nocleh v hotelu Přílet na Korfu, transfer do hotelu, nocleh na Korfu.
2. den: Saranda, Butrint, Modré oko, Gjirokastra, nocleh v Gjirokastře Po snídani odjezd trajektem do albánského letoviska Saranda. Po pasové kontrole následuje setkání s průvodcem. Návštěva nejzachovalejšího antického města v Albánii – Butrintu, který je zapsán v seznamu kulturního dědictví UNESCO. Následuje cesta do vnitrozemí jižní Albánie se zastávkou v přírodní rezervaci řeky Bistrica u tzv. „Modrého oka“, nádherného více než 50 metrů hlubokého pramene řeky. Poté již následuje cesta do města stříbrných střech Gjirokastra, které se pyšní zachovalou středověkou citadelou s hodinovou věží a starým bazarem s typickou atmosférou balkánského města. Procházka historických centrem a prohlídka středověkého hradu tyčícího se nad městem. Ubytování a nocleh v hotelu.
3. den: Gjirokastra, Permet Po snídani následuje prohlídka starého centra města včetně rodného domu bývalého diktátora Albánie – Envera Hodžy, kde je dnes etnografické muzeum, návštěva pevnosti s muzeem zbraní z 1. a 2. světové války. Průjezd kaňonem řeky Vjosa přes městečko Kelcyra, dále do zapomenutých a málo probádaných oblastí jihovýchodní Albánie až do města Permet. Ubytování a nocleh v hotelu.
4. den: Vjosë, Bënjë, Korča, nocleh v Pogradci Po snídani odjezd do Pogradce. Cestou na východ vás budou obklopovat dechberoucí vrcholky hor Národního parku Bredhi i Hotovës a okolní nedotčená příroda pod dvoutisícovými vrcholky hřebene Trebeshina-Dhëmbeli-Nemečka. Cestou navštívíte město Korča, které uchvátí svou mírumilovnou atmosférou. Zde si prohlédnete muzeum středověkého umění, mešitu Mirahori a kostel Vzkříšení Páně ze 14. století. Dále pokračujete do města Pogradec, které leží na břehu albánské strany Ohridského jezera. Volna prohlídka města. Ubytování a nocleh v hotelu.
5. den: Pogradec, Elbasan, Tirana, nocleh v Tiraně Po snídani přejezd do hlavního města Albánie Tirany. Cestou návštěva centra města Elbasan s železárnami, kde se během období komunismu vyráběla široká škála produktů z oceli. Jízda po nově postavené dálnici až do hlavního města Tirana. Návštěva nejdůležitějších zajímavostí města – hlavní třídy, náměstí národního hrdiny Skanderbega se státní operou a Pyramidou, která měla sloužit jako mausoleum diktátora Envera Hodži. Dále návštěva pravoslavného a katolického kostela se sochou Matky Terezy, staré mešity v centru a bývalé, dříve nepřístupné čtvrti nejvyšších představitelů komunistické strany „Blloku“. Ubytování a nocleh v hotelu.
6. den: Shkodra, Lezhe Po snídani odjezd z Tirany na sever Albánie do města Shkodra. Cestou návštěva rozvalin kláštera v antickém městě Lezha. Uvnitř se skrývá hrobka národního hrdiny Skanderberga. Nejdříve navštívíme hrad Rozsafa s překrásným výhledem na Skadarské jezero. Návštěva muzea s Marubiho fotografiemi, které ilustrují období druhé poloviny 19. století. Individuální volno na městské promenádě. Ubytování a nocleh v hotelu ve Shkodre.
7. den: Shkodra a Národní park – Theth džípem Po snídani v brzkých ranních hodinách přejezd terénními auty na celodenní výlet do horského údolí Valbonë v NP Theth. Po příjezdu do horské vesnice Theth, kterou obklopují vrcholy Albánských Alp, které dosahující v národním parku více než 2400 m n. m., si prohlédnete tradiční kamennou věž kulla, která sloužila k ukrývání osob v dobách krevní msty. Z vesnice se vydáme procházkou v krásné scenérii horského údolí do kaňonu Grunas až ke stejnojmennému vodopádu, který je vysoký 30 m. Následuje návrat do vesnice Theth, kde je možné si zajít na oběd v některé z místních restaurací. Pro ty z vás, kteří si budou chtít vychutnat další krásnou scenérii Albánských Alp, je možné se vydat na túru dlouhou asi 40 minut v jednom směru až k tzv. Modrému oku, což je tůně s tyrkysově modrou vodou vytvořená dravou řekou. Návrat do města Shkodra. Ubytování a nocleh v hotelu.
8. den: Kruja, Berat Po snídani následuje přejezd do města Kruja, které je úzce spjato se životem Skanderbega a jeho bojů proti tureckým okupantům v období 15. století. Navštívíte Skanderbegův hrad s muzeem o Skanderbegově životě, etnografické muzeum a starý bazar s ručně vyráběnými suvenýry. Následuje přejezd asi 130 km do starobylého města Berat (UNESCO), známého nejen svojí středověkou osmanskou architekturou, ale i dobrým vínem. Ubytování a nocleh v hotelu.
9. den: Berat, Apollonia, Vlora, nocleh ve Vloře Po snídani následuje prohlídka města Berat. Onufriho muzeum skrývající se v jednom z nejhezčích ortodoxních kostelu. Později navštívíme i části Mangalem a Gorica ležící u reky Osum. Odpoledne si prohlédneme i antické město Apollonia, jedno z nejdůležitějších měst té doby. Poté se vydáme do města Vlora, které je známo tím, že zde v roce 1912 Albánie vyhlásila nezávislost nad Tureckem. Ubytování a nocleh v hotelu.
10. den: Vlora, Albánská Riviéra, Saranda Přesun na jih Albánie přes Albánskou riviéru, jednu z nejkrásnějších částí Albánie. Cesta národním parkem Llogara, průsmykem ve výšce 1084 m n.m., při zastávce možnost projít se do Caesarovy soutěsky a vychutnat si pohled na Jónské moře. Projížďka panoramatickou cestou s nádhernými výhledy na velkou část Jónského moře. Průjezd vesnicemi Dhërmi, Vuno, Himara a Borsh, kolem pevnosti Ali Pashy se zastávkou na focení v blízkosti bývalé ponorkové základny. Večer příjezd do města Saranda. Ubytování a nocleh v hotelu.
11. den: Saranda, odpočinek a koupání, nocleh v Sarandě Volný den pro odpočinek a koupání na hotelové pláži. Možnost občerstvení v různých tavernách a restauracích poblíž hotelu nebo přímo v hotelové restauraci u pláže. Ubytování a nocleh v hotelu.
12. den: Saranda, transfer na Korfu, odlet do Prahy Dopoledne volno, odpoledne odjezd trajektem zpět na Korfu, transfer na letiště, odlet do Prahy.