Srdcem Albánie na jih do bájného Butrintu

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: různé Doprava: letecky Strava: polopenze

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Srdcem Albánie na jih do bájného Butrintu

Cílem tohoto leteckého zájezdu je poznání nejdůležitějších turistických lákadel v srdci Albánie, ponoříme se do její kultury, starobylých zvyků, historie, kuchyně i nádherné přírody. Seznámíme se s pobřežím, kde rostou přímořská letoviska jako houby po dešti, ale i s romantickým vnitrozemím, které stále ještě žije svým tradičním patriarchálním životem pod přísným dohledem majestátných horských velikánů. Poznáme města s evropskou atmosférou, ale i vesničky, kde se zastavil čas před staletími. Poznáme zemi, kterou si rozhodně zamilujete.

Poznámka: skupina na místě využívá v některých dnech autobus autobusové varianty tohoto zájezdu.

Stravování: polopenze

polopenze.

Ubytování: různé

v apart­mánu nebo hotelu.

Program zájezdu

1. den: přílet do TIRANY. V případě příznivého letového řádu - návštěva nejvýznamnějších památek na Skanderbegově náměstí a na náměstí Matky Terezy, návštěva Ethem Begovy mešity a Národního muzea. Přejezd na ubytování.
2. den: dopoledne koupání v moři, podvečerní VALONA (Vlorë) s překrásnou mešitou MURADIA, muzeem albánské nezávislosti, náměstí Vlajky, Památník nezávislosti, hrad Kaninë za Valonou s panoramatickým výhledem na město. Bude-li umožněn přístup ke klášteru Zvernec na laguně, navštívíme jej.
3. den: výlet do BERATU, města Tisíce a jednoho okna, návštěva horního "bílého města" s desítkou byzantských kostelíků a slavným muzeem ikon malíře Onufriho a jeho školy, sestup do dolního Starého města s několika mešitami a do křesťanské čtvrti Gorica, odpoledne návštěva zachovalého pravoslavného kláštera ARDENICA na pahorcích středoalbánského kraje MYZEQUE, a nedalekých vykopávek antické lokality APOLLONIE s muzeem a středověkým klášterem Panny Marie.
4. den: výlet místními mikrobusy po čarokrásném panoramatickém pobřeží albánské riviéry do QEPARA u Palermského zálivu s ponorkovou základnou (fotozastávka). Restaurant BORSH se zahradní restaurací postavenou nad vyvěrajícími prameny. Na zpáteční cestě pevnost Aliho Paši Tepelenského, krátká zastávka v romantické vesničce DHËRMI s řeckou menšinou a mnoha kostelíky umístěnými v malebné scenérii na svahu hor, zemní pyramidy, nekonečné olivové háje a přímořské letovisko HIMARË.
5. den: dopoledne turistika v národním parku v Llogarském průsmyku, výstup na horu ATHANASI s výhledy na Otrantský průliv mezi Itálií, Albánií, a na Albánskou riviéru, případně procházka do "Ceasarovy soutěsky", v okolí restaurace s vynikajícím skopovým na rožni, návštěva antického areálu ORIKUM, odpoledne koupání v moři.
6. den: zastávka v TEPELENE, rodišti Ali Paši Tepelenského, přejezd do starobylé GJIROKASTRY (UNESCO), města bílých střech s hradem a překrásnými domy typické jihoalbánské architektury, rodný dům komunistického diktátora Envera Hoxhi, Určitě nevynecháme restauraci s vynikajícími žabími stehýnky za přijatelné ceny, ubytování.
7. den: dopoledne se přesuneme do archeologického areálu BUTRINT (UNESCO), nejrozsáhlejší antické lokality v Albánii, kde si při zpěvu cikád a vůni eukalyptu vychutnáme jedinečný soubor starověkých památek. Po zastávce v SARANDĚ se odpoledne ještě projdeme k magické vyvěračce MODRÉ OKO. Nocleh opět v Gjirokastře.
8. den: přejezd do TIRANY a odlet zpět do ČR.