Arménie - Gruzie

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hotel Doprava: letecky Strava: polopenze

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Arménie - Gruzie

JEREVAN – GARNI – GEGHARD – JEZERO SEVAN – DILIJAN – TBILISI – MCCHETA – KAZBEGI – KACHETIE – GREMI – GURJAANI

Další informace : Změna programu vyhrazena.
Minimální počet účastníků zájezdu 10 osob.

Stravování: polopenze

8x snídaně, 5x oběd a 5x večeře, degustace koňaků a vín - rozvržení dle programu

Doprava: letecky

Letecky z Prahy

Program zájezdu

1. den: Praha - Jerevan Odpolední odlet do Jerevanu.
2. den: Jerevan Přílet do Jerevanu v brzkých ranních hodinách, ubytování, a odpočinek v hotelu, snídaně. Možnost obědu (fakultativně), po obědě následuje návštěva destilérie světoznámého koňaku Ararat. Po ochutnávce koňaku pěší prohlídka centra Jerevanu a ulice Abovyan, jedné z nejstarších a nejvýznamnějších ulic města, dále procházka kolem budovy Národního historického muzea a Národní obrazárny, návštěva architektonického komplexu Cascade se sochami od Botera a dalších zahraničních umělců. Procházka bude zakončena v Parku Vítězství se sochou Matky Arménie a dechberoucím panoramatickým výhledem na růžové město Jerevan. Před večeří v typické arménské restauraci v centru města se uskuteční procházka po místním tržišti „Vernisáž“. Nocleh v hotelu.
3. den: Jerevan – Khor Virap – Noravank – Areni – Jerevan Po snídani odjezd na pláně Araratu, kde se nachází klášter Khor Virap. Klášter se nachází 200 m od hranice s Tureckem, na nejbližším místě k bájné hoře Ararat. Oběd v místní restauraci. Poté prohlídka kláštera Noravank, který je obklopen překrásnou horskou scenérií. Po cestě do Jerevanu zastávka v místním vinařství ve vesnici Areni. Možnost večeře (fakultativně), ubytování a nocleh v hotelu.
4. den: Jerevan – Geghard – Garni – jezero a klášter Sevan – horské středisko Dilijan Po snídani odjezd do muzea rukopisů Matenadaran, po prohlídce odjezd na prohlídku kláštera Geghard ze 13. st. (památka UNESCO), který se skládá ze tří kostelů a hrobky vytesané do skály. Poté následuje prohlídka pohanského chrámu Garni – který jako jediný pochází z helénského období (postaven r. 77 n. l.). Poblíž chrámu se nacházejí ruiny královského paláce a lázní s unikátními mozaikami. Dále pokračuje cesta k jezeru Sevan (ve výšce okolo 1900 m n. m.) – největšímu jezeru Kavkazu s úžasnou přírodou a křišťálově čistou vodou. Následuje oběd v místní restauraci. Odpoledne prohlídka kláštera Sevan, který se nachází na poloostrově, odkud je překrásný výhlede na jezero a okolní hory. K večeru přejezd do horského střediska Dilijan (okolo 1500 m n. m.), které je nazývané „Arménské malé Švýcarsko“ a je jedním z nejdůležitějších lázeňských resortů v Arménii. Večeře, ubytování a nocleh v hotelu.
5. den: Diligan – Tbilisi Po snídani odjezd do Gruzie, přejezd hornatou oblastí známé jako „arménské Švýcarsko“, návštěva kláštera Haghatsin umístěného v centru oblasti. Příjezd do Tbilisi v odpoledních, okružní jízda a pěší prohlídka Tbilisi s návštěvou místního historického muzea, ubytování v hotelu, večeře s folklorním programem.
6. den: Tbilisi – Mccheta – Ananuri – Kazbegi Po snídani odjezd do starobylého města Mccheta zapsaného v UNESCO. Prohlídka tohoto města založeného před více než 4 tis. let začne zastávkou u kláštera Jvari z 6. stol. tyčícího se nad soutokem řek Mtkvari a Aragvi, jež je pravděpodobně nejstarším dochovaným klášterem v Gruzii. Od kláštera se naskytne krásný výhled na katedrálu Svetitskhoveli z 11. století (do nedávné doby sloužila katedrála jako pohřební místo gruzínských králů a členů královských rodů a podle legendy je zde uložena košile Ježíše Krista), kterou následně navštívíte. Po procházce historickým centrem města následuje přejezd do města Ananuri prohlídka hradního komplexu na řece Aragvi a pevnosti a oběd v místní restauraci. Odpoledne následuje přejezd do oblasti Kazbegi (asi 90 km), kde bude následovat ubytování v hotelu a večeře u místní rodiny. Nocleh v hotelu.
7. den: Kazbegi – oblast Kachetie – Gremi – Tsinandali – Gurjaani Po snídani odjezd do malé vesnice Stepantsmidna nacházející se 160 km severně od Tbilisi v namořské výšce 1700 m, odtud následuje odjezd jeepy na prohlídku starodávného kostela Gergeti Trinity (Svatá trojice) postaveného ve výšce 2127 m n. m. Při jasném počasí jsou úžasné výhledy na ledovce a pohoří Kavkazu na horu Mount Kazbeg, třetí nejvyšší vrchol Kavkazu (5047 m). Návrat zpět do vesnice Stepantsmidna na oběd v místní restauraci. Po obědě odjezd průsmykem Gombori do města Tsinandali na prohlídku rezidence, která svého času patřila aristokratickému básníkovi z 19. st. Alexanderovi Chavchavadzemu. Návštěva básníkova muzea v jeho rezidenci obklopené botanickou zahradou. Následuje odjezd do Gremi, komplexu s královským hradem, zvonicí, kostelem Archandělů a vinným sklepem. Odjezd do vinařské vesnice Gurjaani, oběd v tradiční restauraci s ochutnávkou vín a hudebním doprovodem. Po obědě prohlídka soukromého vinařství Wine House Gurjaani. Zde se podíváte, jak se vyrábí víno dnes a jak se vyrábělo dříve. Ochutnáte tradiční zákusek churchkhela (ořechy navlečené na niti a namočené do vinného želé). Ubytování a nocleh.
8. den: Gurjaani – Sighnaghi – Klášter Bodbe – Klášter David Gareja – Tbilisi Po snídani odjezd do Sighnaghi, bývalého královského města zvaného pro svou romantickou atmosféru Město lásky. Poté přejezd ke klášteru Bodbe, kde je pochován Sv. Nino, který přinesl do Gruzie křesťanství. Po zastávce na oběd následuje návštěva unikátního skalního klášterního komplexu David Gareja, který se nachází při hranici s Ázerbajdžánem a byl od 6. do 18. st. kulturním a vzdělávacím centrem oblasti. Odjezd do Tbilisi, fakultativně večeře, ubytování a nocleh.
9. den: Tbilisi – Praha Transfer v brzkých ranních hodinách na letiště v Tbilisi, odlet do Prahy.