Bolívie - Hory, pouště a pralesy Bolívie

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: různé Doprava: letecky Strava: snídaně

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Bolívie - Hory, pouště a pralesy Bolívie

V samotném srdci Jižní Ameriky leží neprávem opomíjená země, která nabízí vše, po čem touží srdce cestovatelovo - zasněžené vrcholky And sahající do výšky nad 6 000 m, pouštní pláně Altiplana či solné pláně pod majestátnými sopkami, stejně tak i tropická vegetace Amazonie s mnoha druhy fauny a flóry. Vždyť jen v NP Amboro se na ploše velké jako kdybychom vedle sebe postavili 8x město Prahu, nachází přes 830 druhů ptactva, to je více než v USA a Kanadě dohromady. Krajina jako vystřižená z Doylova románu Ztracený svět, země protkaná sítí inckých stezek a zavlažovacích systémů. Ve městech založených za španělské nadvlády budeme obdivovat koloniální architekturu s četnými kostely, kláštery a aristokratickými domy. Nakoukneme "pod pokličku" těžby stříbra v Potosí, navštívíme místa spjatá s Che Guevarou, ale hlavně budeme obdivovat a poznávat přírodu za doprovodu kondorů ve vysokých horách, růžové sladkovodní delfíny v řekách tropické Amazonie. Pro zájemce je připraven fakultativní program v podobě výstupu na šestitisícovku Huyana Potosí nebo slavná a ve své době nejnebezpečnější cesta na světě, pověstná "silnice smrti", kterou si projedeme na MTB kolech. Vyrazte s námi do země stříbra, koky, Che Guevary a všudypřítomného Evo Moralese. Pojeďte s námi do Bolívie!

Stravování: snídaně

snídaně

Program zájezdu

1. - 2. den: odlet z ČR do LA PAZU, výměna peněz, nocleh ve městě.
3. den: výlet k místí dominantě jižního předměstí La Pazu - MUELA DEL DIABLO (3 899 m), odkud se nám naskytnou nádherné výhledy na město - v pouštní proláklině stojící cihlové město aymerského lidu pod majestátnými štíty CORDILLERA REAL. Sestup k řece La Paz a v rámci časových možností návštěva přírodní zajímavosti města - VALLE DE LA LUNA. Pohádkové údolí se zemními pyramidami z nánosu písku a kamenů, po staletí formované a omývané místními dešti. Noční autobusový přejezd do Potosí.
4. den: ráno příjezd do jednoho z nejvýše položených měst, pokladnice koloniálního umění a architektury - POTOSÍ (UNESCO). Ubytování a seznámení se s městem. Možnost navštívit četné kostely, kláštery, muzeum těžby stříbra, četné restaurace s místí gastronomií apod. Pro zájemce fakultativní výlet na místní vrchol CERRO RICO (4 800 m). Národní hora Bolívie s možností exkurze do nitra hory, kde se přes 400 let doluje stříbro.
5. den: turistika v nedalekém pohoří CORDILLERA KARI KARI. Krajina přehrad, akvaduktů a jezer zásobujících Potosí vodou. My konkrétně vystoupáme k laguně SAN SEBASTIAN a podél akvaduktu k dalším dvěma PISCO COCHA a CHALAVIRI. Sestup do města a odjezd k TALAPAYA, kde zarelaxujeme v termálních pramenech EL OJO DEL INCA (Oko Inky). Zpět na nocleh do Potosí.
6. den: přejezd z Potosí do oblasti UYUNI, kde se připravíme na naši expediční cestu v NP EDUARDO AVAROA na chilsko-argentinském pomezí a po solných pláních SALAR DE UYUNI. Nocleh u Uyuni.
7. - 9. den: naše cesta nás zavede do přírodní rezervace v jihozápadní části Bolívie - RESERVA DE FAUNA ANDINA EDUARDO AVAROA nacházející se v nadmořské výšce 4 000 - 6 000 m n. m. Krajina ledovcových barevných solných jezer v pouštní krajině pod majestátnými zasněženými vrcholy vulkánu. Na naší cestě neopomineme navštívit jezero LAGUNA COLORADA s plameňáky, bahenní gejzír SOL DE MANANA či horké prameny u LAGUNA POLQUES. Pokračujeme dále okolo větrem ošlehaného 8metrového boulderu ARBOL DE PIEDRA. Okolo jediné činné bolivijské sopky OLLAGUE doputujeme na ALTIPLANO se solnými pláněmi CHIGUANA a daleko známější SALAR DE UYUNI. Až 120metrové vrstvy soli a litia (největší zásoba na světě) dávají tušit existenci bývalého a daleko většího jezera TAUCA, které zaniklo před 12 000 lety. Návštěva ostrova ISLA PESCADO nebo též INCA WASI s až 10 m vysokými kaktusy. Výstupem na vrchol ostrova se nám představí dechberoucí solná krajina: na severu řada zasněžených vrcholů s majestátnou sopkou THUNUPA (5 435 m), zatímco na západě budeme moci rozeznávat terasovité formace postupně vysychajícího jezera. Dojezd do civilizace na ubytování. Během této expediční cesty jsou 2 noclehy řešeny v místních refugiích (noclehárnách, 2-4lůžkové pokoje).
10. den: po snídaní přejezd okolo jezer POOPO a URU URU do města činu ORURO, které kromě těžby tohoto kovu, je proslaveno karnevalem, jehož hlavní atrakcí je tzv. tanec s ďáblem. Večerní příjezd do LA PAZU.
11. den: v ranních hodinách odjezd do bývalého lyžařského střediska v nadmořské výšce 5 000 m. Výstup na vrchol CHACALTAYA (5 435 m), odkud jsou nádherné výhledy na pohoří CORDILLERA DE LA PAZ - Illimani (6 439 m), Mururata (5 868 m) nebo na nedaleký vrchol HUYANA POTOSÍ (6 088 m). Za pěkného počasí je možno dohlédnout až na jezero TITICACA nebo na nejvyšší horu Bolívie SAJAMA (6 542 m) na trojmezí Peru, Bolívie, Chile. Zpět na náhorní plošinu města a sjezd lanovkou do středu města na hotel. V tento den je možné absolvovat fakultativní výstup na šestitisícovku HUAYNA POTOSÍ s místním certifikovaným horským vůdcem (3 dny, 2 noci).
12. den: dnešní den navštívíme VALLE DE ANIMAS na okraji města La Paz a po staré incké stezce v CAŇONU DE PALCA, pod majestátným vrcholem ILLIMANI (6 439 m), dojdeme do stejnojmenné vesničky. Odjezd zpět na ubytování v La Pazu.
13. den: prohlídka města, četné kostely, františkánský klášter, prezidentský palác, pověstné lapazské uličky s krámky čarodějnic, muzeum zlata či koky. Pro zájemce možnost absolvování cyklovýletu po SILNICI SMRTI. Jedná se o 65 km dlouhou trasu ze sedla LA CUMBRE (4 643 m) do tropického LA SENDA VERDE se záchrannou stanicí zvířátek z džungle. Návrat ve večerních hodinách do města.
14. den: odlet do oblasti SANTA CRUZ, návštěva mystického místa EL FUERTE - místo, jenže andská civilizace osídlila před 2 000 lety. Kromě abstraktních a figurativních motivů ve skále můžete obdivovat i inckou pevnost, která je o 1 400 let mladší a Inkům sloužila jako obrana před invazivními indiány z pralesa. Odjezd do městečka VALLEGRANDE nacházejícího se na začátku tzv. CHE GUEVARA TRAIL.
15. den: prohlídka města s možností návštěvy místního muzea věnovaného ERNESTU CHE GUEVAROVI, jehož tělo zde bylo v roce 1967 vystaveno novinářům a poté tajně pohřbeno. Odpolední sjezd do SAMAIPATA u NP AMBORO.
16. - 17. den: odjezd do NP AMBORO, který leží v nadmořské výšce 200 - 3 200 m. Jedinečná krajina s četnou faunou a flórou (na 820 druhů ptactva). Při troše štěstí budete moci spatřit andského medvěda, pumu, jaguára či opice. Při naši cestě jistě narazíme na všudypřítomné orchideje a obrovské kapradiny. V odpoledních hodinách dorazíme na naše ubytování v národním parku, kde se budete moci koupat v nedalekém vodopádu. Pralesní krajina nám dopřeje pocit prvních evropských objevitelů a misionářů procházejících touto krajinou před 400 lety. Nocleh v jednoduše zařízené ubytovně v NP (2-4lůžkové pokoje). Následující den se přesuneme do města SANTA CRUZ, kde se ubytujeme a projdeme si historickou část města.
18. - 19. den: dle časových možností dokončení prohlídky SANTA CRUZU a odlet přes LA PAZ zpět do ČR.