Velká Británie - Od pobřeží k pobřeží Anglie - Coast to Coast - hotel

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hotel Doprava: autokarem Strava: snídaně

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Velká Británie - Od pobřeží k pobřeží Anglie - Coast to Coast - hotel

Během našeho zájezdu budeme mít příležitost v severní Anglii projít pěšky rozmanitou krajinou tří národních parků, Lake District, Yorkshire Dales a North York Moors. Krajina těchto přírodních parků patří k nejkrásnějším sceneriím Anglie. Lake District je nejvyšší anglické pohoří s údolími a jezery ledovcového původu, vrcholy mají horský charakter. Yorkshire Dales je krajem tabulových plošin rozčleněných hlubokými údolími s příkrými svahy, jedná se o nejvýznamnější krasové území na Britských ostrovech. Krajině North York Moors na východě země dominují rozsáhlá vřesoviště. Některé naše túry jsou vybrány jako nejkrásnější v jednotlivých parcích z dálkové trasy Coast to Coast. Před odjezdem domů navštívíme starobylý York a projdeme se v údolí říčky Skell kolem impozantních ruin opatství Fountains Abbey. Celonoční přejezdy trajektem absolvujeme ve 4lůžkových kajutách.

Stravování: snídaně

snídaně

Ubytování: hotel

6x nocleh v hotelu v 2lůžkových pokojích se snídaní v hotelech, 2x nocleh ve 4lůžkových kajutách na trajektu

Program zájezdu

1. den: odjezd z ČR pozdě večer, přejezd přes Německo, Belgii.
2. den: odpoledne příjezd do přístavu Zeebrugge. Nočním trajektem do Anglie (nocleh v 4lůžkových kajutách).
3. den: ráno připlutí do Anglie do přístavu Kingston upon Hull. Přejezd na západ do národního parku YORKSHIRE DALES NATIONAL PARK. Pěšky po Malham Landscape Trail (7 km, převýšení 250 m) s možností prodloužení na 11 km. Uvidíme soutěsku GORDALE SCAR, vodopád JANET´S FOSS a vápencové útvary MALHAM COVE. Odjezd na západ do místa ubytování. Seznámení s místem, posezení v typické anglické hospůdce.
4. den: snídaně, pěší túra v západní části LAKE DISTRICT NATIONAL PARK, která se nachází na dálkové trase Coast to Coast. Z východiště, kterým je tichá víska ENNERDALE BRIDGE se nám otvírají pohledy na vrcholy Lake District. Přejdeme jižní cestou podél nejzápadnějšího jezera v národním parku ENNERDALE WATER. Můžeme si vybrat ze dvou alternativních tras. Lehčí vede údolím podél říčky River Liza, obtížnější krásnou hřebenovou túrou přes Red Pike, High Stile a High Crag. Stezky se setkávají před ruinami Drum House, zamíříme do hezkého údolí BORROWDALE. Jdeme po staré cestě, kde se vybíralo mýto a skončíme ve vesničce ROSTHWAITE (23,5 km, převýšení 1 260 m). Návrat do místa ubytování.
5. den: snídaně, zastávka u keltského kříže na hřbitůvku v GOSFORTH. Pěší túra s výstupem na SCAFFEL PIKE (vrchol 979 m n. m.), nejvyšší horu v LAKE DISTRICT NATIONAL PARK. Vycházíme z NETHER WASDALE k jezeru WAST WATER s výhledy, které jsou označovány za jedny z nejhezčích v Británii. Podél nejhlubšího anglického jezera k výstupu na vrchol Scaffel Pike a sestup do WASDALE HEAD k jezeru stejnou trasou (25 km, převýšení 1 820m). Alternativa bez výstupu, procházka v okolí Wast Water 14 km. Návrat do místa ubytování.
6. den: snídaně, přejezd na východiště dnešní túry ve východní části LAKE DISTRICT NATIONAL PARK. Vycházíme z PATTERDALE u jezera Ullswater. Dnes překročíme HIGH STREET MASSIF, závěrečnou horskou barieru Lake District na východě. Během dne se budou dramaticky měnit scenerie a poté co obejdeme severní břeh HAWESWATER RESERVOIR, vstoupíme do vápencové plošiny. Lesíky, pole a vesničky vystřídají drsná a neobydlená pohoří. Za The Knott jdeme po staré římské cestě, vrchol KIDSTY PIKE leží v nadmořské výšce 780 m n.m. Závěr cesty vede podél řeky River Lowther s pěknými kamennými můstky ke zříceninám opatství SHAP ABBEY (26 km, převýšení 1 390 m). Kratší varianta končí na Kidsty Pike a obloukem se vrací na východiště (17 km). Odjezd do místa ubytování.
7. den: snídaně, při naší túře přecházíme přes důležité rozhraní na vrcholu Nine Standards Rigg. Západně od něj jsou vody odváděny do Irského moře, východně do Severního moře. Vycházíme z KIRKBY STEPHEN po mostě Frank´s Bridge přes říčku Eden. Hrobky NINE STANDARDS RIGG jsou velmi staré a byly zaneseny již v mapách z 18. století. Od nich z vrcholu kopce je krásný výhled. Vzápětí vstupujeme do národního parku YORKSHIRE DALES NATIONAL PARK. Je to kraj tabulových plošin rozčleněných hlubokými údolími s příkrými svahy. Je zde nejvýznamnější krasové území na Britských ostrovech. Slovo Dales je skandinávského původu a označuje místní údolí se slatinami a bažinami. Scházíme podél potoka WHITSUNDALE BECK vedle řady ovčínů. Naše dnešní trasa končí v KELD v překrásném údolí Swaledale. Malá víska z kamenných budov získala slávu díky vodopádům v okolí. (21 km, převýšení 890 m). Návrat do místa ubytování.
8. den: snídaně, čeká nás pěkný přechod v CLEVELAND HILLS, v malebné krajině s dalekými výhledy. Kopce leží již uvnitř národního parku NORTH YORK MOORS NATIONAL PARK a naše túra je tou nejhezčí v tomto parku na dálkové trase Coast to Coast. Nejprve míjíme pozůstatky MOUNT GRACE PRIORY, jednoho z mála kartuziánkých opatství v zemi. Vystoupáme na BEACON HILL. I když leží v nadmořské výšce pouhých 305 m, je nádherným vyhlídkovým bodem. Na CARLTON MOOR přejdeme kolem rozjezdové dráhy pro lehká letadla. Uvidíme řadu pravěkých hrobek a také přírodní kamenné formace WAINSTONES. Končíme v CLAY BANK TOP na silnici z Helmsley do Stokesey. (20 km, převýšení 780 m). Návrat do místa ubytování.
9. den: snídaně, prohlídka rozsáhlých zřícenin cisterciáckého opatství FOUNTAINS ABBEY, jednoho z nejnádhernějších v celé zemi, procházka přilehlým parkem podél říčky Skell, prohlídka YORKU, bývalého hlavního města severní Anglie, procházka po hradbách s výhledem na York Minster, návštěva starobylých uliček The Shambles, možnost nákupu upomínkových předmětů. Odjezd do přístavu Kingston upon Hull. Nočním trajektem na kontinent (nocleh v 4lůžkových kajutách).
10. den: přejezd přes Francii, Belgii, Německo, příjezd do ČR v nočních hodinách.