Chorvatsko – Nejvyšší vrcholy čtyř ostrovů severního Jadranu - stan

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: vlastní stany Doprava: autokarem Strava: vlastní

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Chorvatsko – Nejvyšší vrcholy čtyř ostrovů severního Jadranu - stan

Na čtyřech chorvatských ostrovech - Krk, Rab, Cres a Lošinj se potkávají středověká opevněná městečka, opuštěné zátoky a krásné pláže. Rušná turistická střediska střídají prázdné kopce lemující úzké asfaltové silnice, kamenité stezky s borovými lesy, pastviny ovcí, olivovníkové háje, vinohrady a všudypřítomné výhledy na moře. Během našeho pěšího putování poznáme čtyři jadranské ostrovy, které mají mnoho společného, přesto jsou v jednotlivostech odlišné - turistický Krk, odlehlý Rab, pohodový Cres a rozkvetlý Lošinj. Poznáme Chorvatsko trochu jinak než statisíce našich krajanů na jadranských plážích. Ochutnáme výbornou žlahtinu ve sklepích Vrbniku, zaplaveme si v klidných zátokách Balvanidy či Krivice, vystoupáme do středověkých zapomenutých vesniček, kde nám nad hlavou zakrouží bělohlaví supi, stoupání na skaliska a kamenité kopce bude rychle zapomenuto po nekonečných nádherných výhledech na pobřeží okolních ostrovů či pohoří pevninského Velebitu. Ochutnáme místní speciality ať už z plodů moře či výborné jehněčí. Večer budeme na břehu moře pozorovat západ slunce…

Poznámka: v případě nedostatečného naplnění zájezdu může mít zájezd společnou autobusovou dopravu s cyklistickou variantou, která je koncipovaná tak, aby výrazně nenarušovala program.

Stravování: vlastní

vlastní stravování.

Ubytování: vlastní stany

ubytování v kempech ve vlastních stanech.

Program zájezdu

1. den: odpolední odjezd z ČR, noční přejezd přes Rakousko a Slovinsko do Chorvatska.
2. den: ráno autobusem po Krckém mostě na ostrov KRK, návštěva malebné rybářské osady VRBNIK s labyrintem úzkých uliček na vyvýšeném útesu nad mořem, v místních konobách je možnost ochutnávky nejznámějšího vína Vrbnička Žlahtina, autobusem odjezd do PUNATU na ubytování, nenáročná procházka podél pobřeží či olivovníkovými háji s výhledy na Punatský záliv a ostrůvek Košljun.
3. den: ráno autobusem do sedla Treskavac (319 m), odtud pěšky výstup přes krasové stráně na nejvyšší vrchol ostrova Krk - OBZOVA (568 m), sestup do Baščanske Dragy k autobusu (celkem 4 hod); autobusem přesun do JURANDVORU, k raně románskému kostelu sv. Lucie z 12. století, kde se nachází nejstarší datovaná písemná památka charvátského jazyka BAŠČANSKA PLOČA. Autobusem do malebného městečka BAŠKA na břehu moře nebo možnost pokračovaní pěšky z Jurandvoru po úbočí měsíční krajiny na PLATO MJESECA do Bašky (celkem 2 hod). Návrat do Punatu.
4. den: fakultativní výlet na ostrov Rab, ráno odjezd autobusem do přístavu Valbiska, lodí na ostrov Rab do přístavu LOPAR, místní dopravou do vesnice Mundanije, kde začíná Premužičova stezka na širokou krasovou vysočinu s nejvyšším vrcholem Rabu - KAMENJAK (410 m), z vrcholu nádherné výhledy přes moře na hradbu severního Velebitu. Sestoupíme až do středověkého městečka RAB (celkem 4 hod.) na západním pobřeží ostrova s chráněným parkem Komrčar, jedním z nejbohatších v celém Kvarneru. Místní dopravou zpět do Loparu a trajektem na Krk, autobusem do Punatu. Pro ty, kteří se rozhodnou nevyužít fakultativní výlet možnost návštěvy města KRK (středověké hradby, mohutné městské brány, katedrála) či výlet na malý ostrov KOŠLJUN s proslulým františkánským klášterem.
5. den: ráno odjezd autobusem do přístavu Valbiska, lodí na ostrov CRES, autobusem na sever ostrova do sedla Križič (370 m), pěší výstup po kamenné stezce na SIS (639 m) a dále po hřebenu na nejvyšší vrchol ostrova GORICE (648 m) s dalekými pohledy na pobřeží Istrie, město Rijeku a severní zalesněnou část ostrova Cres - Tramuntanu (3,5 hod). Autobusem odjezd do starobylého městečka CRES (správní středisko, městský přístav, klášter s hlaholskými památky). Pro nenasyty je možné udělat ještě procházku olivovníkovými háji a sejít do Cresu (celkem 2 hod.), kde se nachází ubytování pro zbývající 3 noci.
6. den: autobusem k Valunu, pěšky výstup do vesnice LUBENICE, prehistorické, téměř nedobytné pevnosti na strmém útesu s rozsáhlými výhledy (378 m), přes vesnici PERNAT s charakteristickou ukázkou lidového stavitelství sejdeme do malé osady na břehu moře VALUN (koupání); cestou výhledy na Valunský záliv a sladkovodní Vranské jezero (celkem 5 hod.), autobusem návrat zpět do Cresu.
7. den: ráno autobusem přejezd na ostrov LOŠINJ, dnes nás čeká poslední vrchol našeho putování. Z městečka NEREZINE se vydáme na nejvyšší vrchol ostrova Lošinj - TELEVRINA (589 m), jedná se o celodenní náročnou túru horským masivem OSORŠČICE. Z Nerezine po historické horské stezce vystoupáme ke kapli sv. Nikola (558 m), po kamenitém hřebeni na Televrinu z nádherným výhledem na ostrovy Lošinj a Cres, pozvolný sestup do OSORU (restaurace, koupání) na břehu moře (celkem 6-7 hod.). Autobusem návrat zpět do Cresu, lehčí varianta - autobusem do města VELI LOŠINJ známého muzeem delfínů a jejich pozorováním, nenáročný hodinový výstup na hřeben ke kapli sv. Ivan (210 m), sejdeme ke klidným zátokám KRIVICA či BALVANIDA (koupání, restaurace s rybími specialitami), zpět stejnou cestou k autobusu (pěšky celkem 3 hod.), autobusem návrat do Cresu.
8. - 9. den: celodenní relax u moře, prohlídka Cresu, poslední nákupy, odpoledne autobusem na trajekt, lodí na ostrov Krk a odjezd přes Slovinsko a Rakousko do ČR. Návrat dopoledne.