Finsko, Norsko - Finským Laponskem na Nordkapp

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hotel Doprava: letecky Strava: polopenze

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Finsko, Norsko - Finským Laponskem na Nordkapp

Poznávací zájezd s mnoha nenáročnými vycházkami. Během období polárního dne zavítáme do oblastí za polárním kruhem, které se souhrnně nazývají Laponsko. Vašimi věrnými společníky při cestě finským a norským Laponskem budou stáda sobů. Budete se kochat křišťálově průzračnými jezery i nádhernými výhledy na nekonečné lesy a pláně. Při troše štěstí zahlédnete půlnoční polární slunce přímo v nejsevernějším koutu Evropy - na mysu Nordkapp. Putování nás zavede i k 6 000 let starým skalním kresbám na břehu krásného fjordu v norské Altě.

Stravování: polopenze

7x snídaně, 6x večeře.

Ubytování: hotel

7x ubytování v hotelech (2lůžkové pokoje).

Program zájezdu

1. den: kolem poledne odlet z Prahy nebo Vídně do Finska. V "hlavním městě" Laponska ROVANIEMI (30 tis. obyvatel) se ve vesničce Santa Clause vyfotíme přesně na polárním kruhu. Díky dlouhému polárnímu dni můžeme ještě dnes popojet dále nejsevernějším finským krajem LAPPI na ubytování.
2. den: dopoledne navštívíme národní park PYHÄ - LUOSTO, jednu z nejkrásnějších oblastí Laponska s členitými kopci a 400 let starým pralesem na svazích hory Ukko-Luosto. Můžete navštívit ametystový důl a najít si svůj vlastní drahokam. Za příznivého počasí si vyjdeme pro pěkné výhledy na vrchol zdejší nejvyšší hory NOITATUNTURI (540 m). Navečer přejezd na ubytování (2 noci).
3. den: v rekreační oblasti SAARISELKÄ uskutečníme nenáročnou vycházku v blízkosti NP Urho Kekkonen. Nejznámější z vrcholů v okolí Saariselkä je KAUNISPÄÄ (438 m n. m.), k němuž se dá snadno dojít pěšky. Dále dojedeme do oblasti největšího jezera sámského Finska - INARI. Navštívíme laponské muzeum SIIDA, kde si prohlédneme expozice věnované životu původního obyvatelstva.
4. den: dnes překročíme norskou hranici a dojedeme zcela na sever. Nejprve budeme pokračovat tundrou do centra norských Laponců, městečka KARASJOK. To je sídlem Sámského parlamentu, který sídlí v architektonicky zajímavé budově. Navečer pak zamíříme přes městečko LAKSELV a podmořským tunelem se dostaneme na ostrov Mageroy k hotelu a následně k mysu NORDKAPP. Čekání na půlnoční slunce si zkrátíme návštěvou jeskynní kaple a zhlédnutím filmu popisujícího historii Nordkappu, tohoto odlehlého cípu Evropy (71°10´21”s. š.). Návrat na ubytování pozdě v noci.
5. den: odjezd před polednem. Cestou mírně zvlněnými laponskými pláněmi pokrytými jen mechem a lišejníkem důkladněji poznáme kraj Finnmarka. Pak dorazíme do městečka ALTA. Zde žili lidé (Komsafolket) již před 8 000 lety; důkazem toho je Alta museum, které se svými cca 3 000 skalními malbami z doby kamenné patří na listinu chráněného světového dědictví UNESCO. Navečer dojedeme na ubytování.
6. den: dnes se vrátíme na území Finska. Městečko ENONTEKIO je dalším srdcem sámské kultury, jejíž tradice jsou stále živé. Nezapomenutelným okamžikem bude dosažení hranice tří států - Norska, Švédska a Finska u jednoho hraničního kamene. Dostaneme se sem po plavbě lodičkou a krátkou vycházkou. Navečer přesun na ubytování.
7. den: dnešní den strávíme v nejstarším finském národním parku PALLAS JA OUNASTUNTURIN (založen 1938). Přivítají nás sobí stáda, křišťálově čistá jezera a zaoblené hřbety 1 800 milionů let starého pohoří SVEKOKARELIDERNA, odkud se otevírají překrásné výhledy na nedozírné laponské pláně. V místě je mnoho možností pro kratší či delší vycházky a túry. V případě dobrého počasí můžeme pro výlet využít i večerních hodin, kdy je stále světlo.
8. den: odjezd na letiště, odlet do Prahy nebo Vídně.