Francie, Itálie, Švýcarsko - Tour du Mont Blanc

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: vlastní stany Doprava: autokarem Strava: polopenze

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Francie, Itálie, Švýcarsko - Tour du Mont Blanc

Přitahuje vás nejvyšší hora Evropy, ale jste spíše romantici než dobyvatelé vrcholů? Právě pro vás je určen vysokohorský trek kolem Mont Blancu (4807 m), který právem patří mezi nejvyhledávanější vysokohorské přechody v Evropě. Zároveň je tím nejkrásnějším způsobem, jak celý masiv dokonale poznat, aniž byste potřebovali mačky a lano. Trek začíná ve Francii, přechází do Švýcarska, pokračuje do Itálie a celá cesta končí opět ve Francii. Okruh prochází přes louky plné květin, stoupá do sedel, klesá do údolí lemovaných potoky, míjí obydlí místních lidí a obchází hory i ledovce. Každý den přinese se svou etapou nový pohled na Mont Blanc, proto se výhledy na něj nikdy neomrzí. Přechod není nijak technicky náročný. Trasa vede po pohodlných a dobře značených vysokohorských stezkách.

Náročnost programu : Přechod není nijak technicky náročný. Trasa vede po pohodlných a dobře značených vysokohorských stezkách. Délka jednotlivých túr je 5-7 hodin s průměrným denním převýšením kolem 1000 m ve stoupání i klesání. Náročnost jednotlivých etap je závislá na zvolené variantě. Autobus nám naše věci převeze, a proto bude možné chodit nalehko. V případě potřeby bude možné denní etapu vynechat a odpočinout si během přejezdu do dalšího kempu nebo si udělat individuální odpočinkový program. Každý úsek začíná a končí v kempu nebo na veřejném tábořišti.

Stravování: polopenze

dostanete polopenzi z naší polní kuchyně. Polopenze začíná 2. den večeří a končí 10. den snídaní. Budeme se pohybovat téměř neustále v civilizací zasažených horách. Základní potraviny, víno, sýry nebo sladkosti bude možné dokoupit ve větších obchodech 2. den v Chamonix, 5. a 6. den v italském Courmayeru a 8. den v Les Contamines. Většina kempů po cestě (2., 4., 5., 6. a 8. den zájezdu) nabízí možnost večerního objednání čerstvého pečiva na druhý den, případně koupi vína a sladkostí. Ceny jsou cca o polovinu vyšší než v obchodech (bageta 1-1,5 €). Cestou budeme procházet kolem celé řady horských chat, ale využití jejich pohostinnosti je do značné míry závislé na počasí a časových možnostech v daný okamžik.

Ubytování: vlastní stany

většinou v kempech ve vlastních stanech. V kempech je vždy k dispozici tekoucí teplá i studená voda a sprchy. 3. a 7. den zájezdu využijeme služeb veřejných tábořišť, na kterých je k dispozici tekoucí studená voda a toalety.

Program zájezdu

1. den: odjezd z ČR odpoledne, noční přejezd Německa a Švýcarska.
2. den: ranní příjezd do francouzského Chamonix, ubytování v kempu a prohlídka města. Výlet zubačkou k nejdelšímu francouzskému ledovcovému splazu Mer de Glace s návštěvou impresivní umělé ledovcové jeskyně nebo výjezd lanovkou na jedinečný vyhlídkový vrchol Aiguille du Midi (3842 m) s výletem k ledovci Mer de Glace. (2-3 hod, ^ 200 m, ˇ 400 m)
3. den: výstup ze sedla Col des Montets přes vyhlídkový vrchol Aig. des Posettes (2201 m) do hraničního sedla Col de Balme (2191 m) mezi Francií a Švýcarskem a sestup do osady Trient. (7 hod, ^ 1000 m, ˇ 1150)
4. den: výstup podél ledovce Trient do vysoko položeného sedla Fenetre d'Arpette (2665 m) a sestup k jezeru Lac Champex (7-8 hod, ^ 1400 m, ˇ 1150 m). Případně možnost tzv. "klasické varianty TMB" mimo suťová pole přes silniční sedlo Col de la Forclaz (1526 m) a Bovine. (6-7 hod, ^ 950 m, ˇ 750 m)
5. den: přechod přes sedlo Grand Col Ferret (2537 m) s výhledy na Mont Dolent do Itálie. Místní dopravou z údolí Val Ferret do Courmayeuru. (6 hod, ^ 950 m, ˇ 750 m)
6. den: z Courmayeuru, tzv. "italského Chamonix", výstup na hřeben Mont de la Saxe, úchvatné rozhledy na masív Mont Blancu, sestup zpět do Courmayeuru. (7-8 hod, ^ 1350 m, ˇ 1350 m)
7. den: místní dopravou do údolí Val Veny a výstup kolem jezera Lac Combal a starých kasáren do hraničního sedla Col de la Seigne (2516 m) s výhledem na Grand Combin (4314 m) do Francie (6 hod, ^ 900 m, ˇ 750 m). Náročnější varianta: s podporou lanovky z Courmayeuru výstup na hřeben s výhledy na masív Mont Blancu, sestup alpskými loukami k jezeru Lac Combal (8 hod, ^ 1100 m, ˇ 1200 m).
8. den: výstup z Les Chapieux přes vysoko položená sedla Col de la Croix du Bonhomme (2483 m) a Col du Bonhomme (2329 m) a s výhledy na vrcholy NP Vanoise, sestup starou římskou cestou (6-7 hod, ^ 900 m, ˇ 1300 m). Možnost výstupu na vyhlídkový vrchol Téte Nord des Fours (2756 m), unikátní výhled na Mont Blanc (+1,5 hod, ^ 200 m, ˇ 200 m).
9. den: výstup do sedla Col de Tricot (2120 m) a přes lanový most kolem ledovce Bionnassay do zeleného sedla Col de Voza (1653 m). Sestup do Les Houches. Možnost zkrácení o 1,5 hod využitím lanovky z Bellevue do Les Houches. (7 hod, ^ 1200 m, ˇ 650 m)
10. den: v případě dobrého počasí výjezd lanovkou na vyhlídkový vrchol Le Brévent, přes Flégere a legendární Jižní balkón. Kolem známého a fotografy velmi oblíbeného Lac Blanc sestup do sedla Col des Montets. V případě nejistého počasí možnost zkrátit túru na polovinu využitím lanovky z Chamonix na Flégere. Setkání s busem, noční přejezd přes Švýcarsko a Německo. (8 hod, ^ 550 m, ˇ 1550 m, případně 4-5 hod, ^ 450 m, ˇ 900 m)
11. den: návrat do ČR odpoledne.