Grónsko - Krásy východního Grónska

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: různé Doprava: letecky Strava: polopenze

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Grónsko - Krásy východního Grónska

Grónsko, největší ostrov světa, není jen nekonečnou zaledněnou pustinou, ale oplývá nesmírně pestrou a různorodou krajinou. Drsnou a fantastickou zemi tvoří prastaré skalní masivy obroušené masami ledu, mladší vysoká pohoří se závratnými skalními stěnami, členité pobřeží s fjordy, fotogenicky ozdobenými plovoucími úlomky ledovců, i barevná arktická tundra. Nabízíme vám návštěvu jeho nejkrásnější oblasti, která leží na východním pobřeží nedaleko pod polárním kruhem. Díky ní získala země před více než tisíci lety svůj název Greenland, tedy "zelená země", a přezdívá se ji také "Švýcarsko grónského pobřeží", i když je nesrovnatelně liduprázdnější a divočejší. Díky specifickým podmínkám je zdejší klima příznivější a stabilnější než na lidnatějším západním pobřeží a místní obyvatelé, roztroušení do několika malých osad, se zde dodnes živí tradičním lovem. V průběhu našeho turistického zájezdu v oblasti fjordu Ammassalik navštívíme postupně nejatraktivnější lokality celé oblasti. Mezi jednotlivými místy se budeme přesouvat rybářskými čluny s licencí pro přepravu návštěvníků. Už během plavby si budeme moci vychutnat krásy zdejšího členitého pobřeží a nejkrásnější rozhledy si užijeme během nenáročných pěších výletů překrásnou panenskou přírodou. Také postupně navštívíme čtyři eskymácké osady v čele s Tasiilaqem, kde se nachází známé etnografické muzeum s expozicí tradičních plavidel – umiaku a kajaku. Nocovat budeme v stanových kempech, které postupně postavíme na třech různých místech přímo na pobřeží. Během pobytu v přírodě bude vedoucí organizovat společnou přípravu snídaní a večeří z dovezených potravin. Závěrečné dvě noci v Tasiilaqu strávíme v hostelu, případně v domě místních přátel.

Poznámka : Tento zájezd je pořádán ve spolupráci s CK Adventura.

Náročnost programu : je dána pohybem v odlehlé krajině bez turistických stezek s občasnými přechody nestabilního povrchu. Jednotlivé pěší výlety absolvujeme pouze nalehko bez nutnosti nošení těžkého batohu. Budeme se pohybovat v nadmořských výškách od nuly do asi 500 m. Šance potkat v této oblasti ledního medvěda je v letních měsících prakticky nulová, přesto cena zájezdu zahrnuje i pronájem kulovnice na případnou ochranu před těmito šelmami.
Klima: Drsné severské s teplotami obvykle v rozmezí 8–12 °C a s možností přeháněk. Za vyjasnění a bezvětří se mohou teploty vyšplhat až ke 20 °C.
Výběr kempů bude proveden na podle aktuálních povětrnostních podmínek a dostupnosti vodními cestami.

Program zájezdu

1. - 2. den: letecky Praha nebo Berlín - Island, REYKJAVÍK, prohlídka příjemného hlavního města, katedrála, přístav, koupání v termálních lázních.
3. den: letecky Reykjavík - Kulusuk, přesun lodí do prvního arktického kempu v překrásném fjordu SERMILIGAQ, cestou zastávka v inuitské osadě KUUMIIT.
4. - 5. den: pěší výlety v bezprostřední blízkosti nádherných ledovcových splazů KARALE a KNUD RASMUSSEN, výhledy na fjordy a zaledněné dvoutisícové masivy.
6. - 7. den: přesun do druhého arktického kempu v nitru zrcadlového fjordu TASIILAQ, pěší výlet údolím říčky Tasiilaq Kuas s možností rybolovu.
8. den: plavba centrálním fjordem AMMASSALIK s možností pozorování kytovců, dále tisíc metrů hlubokým fjordem IKASARTIVAQ do inuitské osady TINITEQILAQ. Následně proplutí ledovým fjordem SERMILIK s mimořádnou koncentrací plovoucích ker. Nocleh ve třetím arktickém kempu na pobřeží fjordu JOHAN PETERSON.
9. den: pěší výlet s neuvěřitelnými výhledy na úchvatné scenerie a mohutné ledovcové splazy kontinentálního grónského ledovce, které stékají do fjordu rychlostí více jak 10 kilometrů ledu ročně a patří tak mezi nejproduktivnější ledovcové splazy na světě.
10. - 11. den: přesun lodí do TASIILAQU - návštěva etnografického muzea i tradiční výrobny ručně vyřezávaných amuletů, tzv. tupilaqů, kratší vycházka k vyhlídce na oceán posetý množstvím gigantických plovoucích ker.
12. - 13. den: návrat lodí do KULUSUKU a odlet na Island, letecky Island - Praha nebo Berlín.