Jedinečné Scenerie Islandu A Grónska

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: chata Doprava: letecky Strava: snídaně

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Jedinečné Scenerie Islandu A Grónska

Tento unikátní poznávací zájezd na Island a do Grónska spojuje dvě atraktivní destinace severního Atlantiku. Nejdříve zavítáme na ostrov ohně a ledu - Island , kde spatříme nejzajímavější přírodní scenérie včetně slavného Geysiru, národního parku Ţingvellir s nejstarším parlamentem na světě (UNESCO) a početné vodopády jižního sopečného pobřeží. Poté se nám otevře cesta na magický, majestátním ledovcem pokrytý, největší ostrov světa - Grónsko. Samotný přelet nad rozsáhlou arktickou pustinou je velkým zážitkem , který pak ještě umocní pobyt v nejnavštěvovanějším místě západní části ostrova, ve městě Ilulissat. Zde se nám naskytne podívaná na odlamující se kry z ledovce, které proplouvají přímo v zálivu u města - tento přírodní fenomén je právem zapsaný na seznamu UNESCO. V ceně zájezdu jsou nezapomenutelné plavby lodí mezi těmito ledovými giganty.

Program zájezdu

1. den: Odlet z Prahy na Island (s přestupem), přílet a transfer na ubytování na jihu ostrova. 3 noci.
2. den: Cestou po jižním pobřeží možná zahlédneme v dáli zasněžený vrcholek sopky Hekla a pod světoznámou sopkou Eyjafjallajökull se projdeme u vodopádu Seljalandsfoss, kde se dá vstoupit za jeho vodní stěnu. V soutěsce uvidíme další vodopád Gljúfrafoss a do třetice uskutečníme krátkou vycházku podél kaskády vodopádů na řece Skógá poblíž monumentálního šedesátimetrového vodopádu Skógafoss. Na nejjižnějším mysu Islandu Dyrhólaey budeme obdivovat skalní bránu a u městečka Vík vstoupíme na černou sopečnou pláž s čedičovou jeskyní. Na zpáteční cestě se zastavíme u splazu ledovce Sólheimajökull.
3. den: Dnes se vydáme do islandského vnitrozemí, do turisticky atraktivní geotermální oblasti Landmannalaugar. Jedná se o pohádkově barevnou oblast uprostřed divokých hor. Díky svěží barevnosti se Landmannalaugaru přezdívá „duhové hory“. Z turistického střediska, které leží v srdci oblasti na pokraji lávového pole, se návštěvníkům nabízí pestrá paleta pěších výletů různé obtížnosti. Místním unikátem, který každoročně přitahuje nejen zahraniční turisty, ale i samotné Islanďany, je možnost koupele a dobití energie po náročných i lehčích túrách v přírodní laguně s termální vodou, která vzniká soutokem horké a chladnější říčky.
4. den: Dnes nás čeká vrchol našeho islandského putování, takzvaný Zlatý trojúhelník. Nejdříve navštívíme sídlo biskupství v osadě Skálholt a pak již pojedeme do oblasti Geysiru s aktivním gejzírem Strokkur, který každých pět minut vyvrhuje vřelou vodu až do výše 20 metrů. Uvidíme i impozantní vodopád Gullfoss na řece Hvítá, kde voda padá ve dvou stupních do hloubky 32 metrů. Odpoledne se zastavíme v národním parku Ţingvellir. V této oblasti se rozestupuje evropská a americká litosférická deska a byl zde v 10. století založen nejstarší parlament světa – Alţing. Navečer vykoupeme v unikátních termálních lázních Modrá Laguna. Nocleh v Reykjavíku.
5. den: Z hlavního města Islandu Reykjavíku odletíme na západní pobřeží Grónska do Ilulissatu. Přílet odpoledne, prohlídka města. Večer absolvujeme plavbu lodí fjordem k ledovci, kde se odlamují kry, které pak dále proplouvají Ilulissatem (UNESCO). Plavba je v ceně zájezdu. Návrat kolem půlnoci.
6. den: Pěší výlet k archeologickému nalezišti saqqaqské kultury v údolí Sermemmiut, pozorování ledovců a flóry. V Ilulissatu je možno navštívit rodný dům Knuda Rasmussena - nejvýznačnějšího etnografa Grónska, muzeum A. Petersena, galerii grónských umělců či Zionův kostel. Odpoledne fakultativně výlet dvoumotorovým letadlem úchvatnou jezerní a horskou krajinou nad ledovec Ilulissat (výlet trvá cca 2 hodiny, z toho 60 minut let).
7. den: Celodenní plavba k “telícímu” se ledovci Eqi (v ceně zájezdu včetně obědu). Tento ledovec je považován za jeden nejkrásnějších v Grónsku. Lodí se dostanete do jeho bezprostřední blízkosti a budete tak moci obdivovat proces odlamování ker z jeho čela (tzv. “telení”).
8. den: Dopoledne volno ve městě a po poledni odlet do Reykjavíku, kam přiletíme ve večerních hodinách. Nocleh na poloostrově Reykjanes. 9. den: Transfer na letiště Keflavík. V ranních hodinách odlet do Prahy (s přestupem). Pozn.: Změna programu v případě změn letových časů, nepříznivého počasí nebo nesjízdnosti některých cest pro autobus vyhrazena.
9. den: Transfer na letiště Keflavík. V ranních hodinách odlet do Prahy (s přestupem). Pozn.: Změna programu v případě změn letových časů, nepříznivého počasí nebo nesjízdnosti některých cest pro autobus vyhrazena.