Čínou a Tibetem do Indie

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hotel *** Doprava: letecky Strava: snídaně

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Čínou a Tibetem do Indie

Vydejte se na cestu snů a poznejte, jak žije více než jedna třetina lidí na světě! Nahlédneme do dvou kultur patřících k největším a nejstarším na Zemi – čínské a indické. Seznámíme se také s kulturou a náboženstvím Tibetu a s Indii blízkou kulturou Nepálu. Navštívíme nejznámější světové památky, ale i méně známé kláštery, chrámy a posvátná místa buddhistická, taoistická, lamaistická či hinduistická, uvidíme i stavby islámské. Zažijeme také drsnou, ale působivou přírodu Tibetské náhorní plošiny s jejími nedozírnými pláněmi a zasněženými osmitisícovými velikány i zelená rozeklaná nepálská údolí překypující bujnou vegetací. Pokocháme se pohledem na nejvyšší horu světa i na jeden z největších asijských veletoků – indickou Gangu.
Poznámka:

Zájezd lze prodloužit individuálním programem v Bhútánu  – více informací v kanceláři.
Upozornění:

Upozorňujeme na zvýšenou náročnost zájezdu z důvodu několikadenního pobytu ve vysoké nadmořské výšce – více podrobností naleznete v záložce "Praktické".
Velikost skupiny:

8–16 účastníků
Náročnost:

Zájezd je náročný pro nadmořskou výšku, která se v tibetské části programu pohybuje okolo 4000 m a více! Není nutná žádná extrémní fyzická zdatnost, spíš momentální dobrý zdravotní stav a zkušenosti s aklimatizací. Zájezd je také náročný procestovanou délkou a střídajícími se různými kulturními zvyklostmi a klimatickými podmínkami.
Naše doporučení:

Nejoblíbenější Velká cesta napříč asijským kontinentem. Nejznámější památky i posvátná místa a jedinečné přírodní scenérie ( 15x UNESCO ) tří zemí.

Stravování: snídaně

snídaně

Program zájezdu

1. - 2. den: Praha – Peking : návštěva největšího palácového komplexu na světě, tzv. Zakázaného města ; procházka po náměstí Nebeského klidu (Tchien-an-men) a ve starých pekingských uličkách; večer místní specialita – pekingská kachna .
3. den: Peking : celodenní výlet na Dlouhou zeď , přezdívanou také Velká čínská zeď; cestou zastávka u olympijských sportovišť – Ptačí hnízdo, Vodní kostka .
4. den: Peking : Letní palác – letní sídlo čínských císařů v podhůří Západních hor; chrám Nebes s Oltářem modliteb za dobrou úrodu; noční přejezd lehátkovým vlakem.
5. den: Xi'an (Si-an): ráno příjezd; prohlídka areálu Hliněné armády – „posmrtná armáda“ prvního čínského císaře; Velká mešita a večerní muslimská čtvrť s tržišti a stánky.
6. den: Xi'an : dokončení prohlídky města – taoistický klášter Osmi nesmrtelných, monumentální 14 km dlouhé hradby , pagoda Malé divoké husy ; večer odjezd lehátkovým vlakem.
7. den: Chengdu (Čcheng-tu): v poledne příjezd do hl. m. provincie Sichuan (S’-čchuan); návštěva chovné stanice unikátní pandy velké , buddhistický klášter Wenshu (Wen-šu); večerní pěší zóna.
8. den: Chengdu – Lhasa : v ranních hodinách přelet do hl. m. Tibetu; Sera – jeden z největších tibetských klášterů; náměstí Barkhor a procházka uličkami staré Lhasy.
9. den: Lhasa : celodenní prohlídka města – bývalé sídlo dalajlamů palác Potála bývalé letní sídlo dalajlamů Norbulinka nejposvátnější tibetský chrám Džokhang .
10. den: Lhasa – Gandän : půldenní výlet ke klášteru umístěnému v nádherné scenérii přírodního amfiteátru 4300 m vysoko nad řekou Kjičchu; odpoledne volno na odpočinek či nákup suvenýrů.
11. den: Lhasa – Gjance: celodenní přejezd kolem křišťálově modrého posvátného jezera Jamdok ve výšce 4500 m se zastávkou v projížděných průsmycích.
12. den: Gjance – Žikace : jedno z nejzachovalejších tibetských městeček – klášter Palkhor-čhöde s jednou z největších stúp v Asii Kumbum ; odpoledne přejezd do Žikace – poutní okruh „kora“ kolem kláštera, obrovská zrekonstruovaná pevnost nad starým tibetským městem.
13. den: Žikace – Šäkar: návštěva sídla pančenlamy – výstavního kláštera Tašilhünpo ; odpolední přejezd po silnici Přátelství směrem do Nepálu.
14. den: Celodenní cesta na nepálské hranice s překonáním několika pětitisícových průsmyků s úžasnými výhledy na okolní osmitisícovky (Mt. Everest, Čcho Oju, Šišapangma).
15. den: Hranice – Káthmándú : celodenní přejezd přes čínské a nepálské hranice a dále do hl. m. Nepálu – večer seznámení s okolím, obchodní čtvrť Thamel.
16. den: Káthmándské údolí : celodenní okruh – starobylé hlavní město Bhaktapur , hinduistické centrum Pašupatináth ; tzv. opičí chrám Svajambhunáth s vyhlídkou na celé údolí.
17. den: Káthmándú – Váránasí: fakultativně pro zájemce možnost letu k Everestu ; odpoledne přelet do Váránasí.
18. den: Váránasí : ráno projížďka lodí po Ganze , koupací a spalovací „gháty“, nejposvátnější místo hinduistů Zlatý chrám, uličky a bazary starého města s téměř středověkou atmosférou; noční přejezd lehátkovým vlakem.
19. den: Ágra : ráno příjezd; nejslavnější hrobka lásky Tádž Mahal , bývalé sídlo indických panovníků tzv. Červená pevnost , téměř neznámá nádherně zdobená hrobka Itimád-ud-daula .
20. den: Ágra – Dillí : půldenní přejezd do hl. m. Indie – návštěva nejdůležitějšího islámského centra Páteční mešity s vyhlídkou na dillískou Červenou pevnost , Rádžghát – vzpomínka na Mahátmu Gándhího.
21. - 22. den: Dillí – Praha: celodenní okruh po městě – „věž vítězství“ Kutub Mínár s nerezavějícím sloupem , chrám bohyně Lakšmí, prezidentský palác , skvost indo-islámské architektury Humájúnova hrobka ; noční let domů, přílet do ČR 22. den ráno.