Ladákh a Kašmír – perly Himálaje

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hotel ** Doprava: letecky Strava: snídaně

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Ladákh a Kašmír – perly Himálaje

Pojeďte do oblasti sevřené mezi štíty Himálaje a Karákoramu nazývané "Malý Tibet", jednoho z posledních míst mahájánového buddhismu. Na naší cestě napříč Ladákhem navštívíme středověké gompy skrývající mimořádné umělecké artefakty – sochy, malby, rukopisy. Místní divoká příroda nám nabídne úchvatné scenérie hor, řek, úrodných údolí i polopouští. Překonáme také několik pětitisícových průsmyků. Vrcholem programu bude vesnice Korzok na březích jezera Moriri (natáčel se zde film Samsara), kde společně s nomády zažijeme bujarý festival. Závěr cesty se ponese ve znamení kontrastů. V Kašmíru již převažuje islámská kultura, prosté vysokohorské vesnice vystřídá rušná metropole Šrínagar. Kamenné příbytky nahradí hausbóty, vyprahlá úbočí hor se změní v zahrady a sady.
Poznámka:

Zájezd lze prodloužit individuálním programem v  Bhútánu   – více informací v kanceláři.
Upozornění:

Upozorňujeme na zvýšenou náročnost zájezdu z důvodu několikadenního pobytu ve vysoké nadmořské výšce – více podrobností naleznete v záložce "Praktické".
Velikost skupiny:
6–16 účastníků
Náročnost:

Upozorňujeme na zvýšenou náročnost zájezdu – v Ladákhu se pohybujeme v nadmořské výšce až okolo 5000 m. Pro zájezd není nutná žádná extrémní fyzická zdatnost, spíš momentální dobrý zdravotní stav a schopnost aklimatizace.

Stravování: snídaně

snídaně

Program zájezdu

1. - 2. den: Praha – Dillí : přílet ráno do Dillí a prohlídka města – impozantní komplex Kutub Mínár se záhadným nerezavějícím sloupem, sikhská gurudvára Bangla Sáhab i hinduistický Birla Mandir , tepající ulice starého Dillí s Páteční mešitou.
3. den: Dillí – Léh : ráno přelet do Léhu (3500 m) – metropole tzv. Malého Tibetu , někdejší významná křižovatka na hedvábné cestě; den na aklimatizaci – buddhistické kláštery Šankar a Namgyal s výhledem na město, moderní stúpa Šántí.
4. den: Léh : usměvaví Ladákhčané, „ malá Potála “ (bude stejná jako ta ve Lhase?), palác Stok i sídlo bývalé královské rodiny Spituk.
5. den: Léh a okolí : celodenní výlet do bývalého hl. m. Šéj – letní palác královské rodiny; gompa Žlutých čepic v Tikse – nejfotogeničtější klášter Ladákhu, gompa v Hemiši – největší i nejbohatší z gomp v oblasti.
6. den: Léh – Tso Kar : přes druhý nejvyšší průsmyk na světě Taglang (5328 m) k poloslanému jezeru Kar (Bílé j.) ; oblast obývaná tzv. čínskými kovboji – nomádským etnikem Čangpa, jejichž hordy jaků spásají nedozírné pastviny táhnoucí se podél hradby hor.
7. - 8. den: so Kar – Tso Moriri : festival Korzok Gustor – skvělá podívaná plná barev a veselí, nomádi v tradičních róbách a šperky ověšené krasavice, tanec Černých mnichů , kteří symbolicky ničí zlo; dech beroucí modř největšího z transhimálajských jezer Moriri (4595 m) a vysoké štíty, jež hrají všemi odstíny hnědi; nocleh v jurtě .
9. den: so Moriri – Léh : scénický přejezd přes "hory a doly" do Léhu; odpoledne volno na toulky ulicemi starého města.
10. den: Léh a okolí : fakultativně možnost jednoduchého raftingu na řece Indu – krásný úsek klidné části řeky hluboko zařízlé v horách, nebo výlet do vesnice Phjang a jejího okolí.
11. den: Léh – Tingmosgang: údolím Indu do Likiru ke gompě Klu-kkhyil, tzv. "místo vodních duchů" – 25 m vysoká socha Buddhy Majtréji ve zlatě, fresky a dřevěné plastiky z 11. stol. v "duchovním ostrůvku" Čos-khor v Alčí , bohatý klášter Rhizong ; pokračování do vesnice Tingmosgang.
12. den: ingmosgang – Kargil: půvabný buddhistický klášter v Lamajuru ; pokračování dále na západ přes průsmyk Fotu La (4147 m) do již převážně muslimského Kargilu.
13. den: Kargil – Šrínagar : přejezd zelenými údolími a vysokými průsmyky do "kašmírských Benátek" – někdejší letní sídlo Mughalů i britské správy, romantické město na březích jezera Dál, obkroužené řekou Džihlam a sevřené horami; nocleh v hausbótu .
14. den: Šrínagar a okolí : výlet do Gulmargu – nejlepší indické středisko zimních sportů a světová jednička pro extrémní lyžaře , v létě nejvýše položené golfové hřiště na světě (2650 m), kulisy mnoha bollywoodských trháků – svěží louky a husté borovicové lesy; odpoledne okouzlující mughalské zahrady Šrínagaru s květinovými záhony a trávníky lákajícími k odpočinku.
15. den: Šrínagar – Dillí: ráno plovoucí trh s desítkami lodiček naplněných čerstvou zeleninou a ovocem, projížďka loďkou po jezeře křižovaném šikárami (místní "gondoly"); rozloučení se starým městem a jeho typickými mešitami; odpoledne přesun na letiště a odlet do Dillí.
16. den: Dillí – Praha: ráno odlet, přílet do ČR týž den.