Indie – velká cesta

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hotel ** Doprava: letecky Strava: snídaně

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Indie – velká cesta

Přepych i chudoba, směsice vůní a plno barev – to je Indie. Dopřejte si plnou dávku této neuvěřitelné země a zažijte rozmanitost indických kultur. Na naši poznávací cestu se vydáme od severu a postupně budeme obdivovat: všehochuť Dillí, Rádžasthán mahárádžů, koloniální Bombaj, buddhistickou Adžantu a Ellóru, hinduistické Váránasí a bohémskou Kalkatu. Co víc dodat? Snad jenom to, že možná spatříme i tygra v Bandhavgarhu a pochutnáme si na různorodé indické kuchyní.
Velikost skupiny:
6–16 účastníků
China Tip:

Víte, kdo patří mezi největší zaměstnavatele na světě? Státem vlastněné Indické dráhy (IR), jež zaměstnávají přes 1,4 milionu lidí, jsou na předním místě. Indická železnice je vůbec nejrozsáhlejší železniční sítí na světě. Více než 10 000 vlaků ujede průměrně téměř 80 000 kilometrů každý den a přepraví přes 30 milionů cestujících. Nákladní vlaky převezou více než 2,8 milionů tun nákladu a to vše na 114 500 km. Dohromady tyto vlaky urazí každý den dráhu třiapůlkrát delší, než je vzdálenost ze Země na Měsíc.

Stravování: snídaně

snídaně

Program zájezdu

1. - 2. den: Praha –  Dillí : impozantní Humájúnova hrobka , symbol vítězství islámu Kutub Mínár a záhadný železný nerezavějící sloup;  prezidentský palác a památník India Gate .
3. den: Dillí – Ágra: ráno přejezd rychlíkem do Ágry – prohlídka monumentální Červené pevnosti   západ slunce nad pomníkem lásky Tádž Mahalem .
4. den: Ágra – Džajpur : přejezd se zastávkou ve  Fatéhpur Síkrí – nádherně dochované město císaře Akbara, do "růžového města" pouštního státu Rádžasthán.
5. den: Džajpur: opevněný jantarový palác Ámbér  – fakult. projížďka na slonech; středověká astronomická observatoř Džantar Mantar , symbol města Havá Mahal  – tzv. "palác větrů" , Městský palác –  sídlo žijícího mahárádži.
6. den: Džajpur:  posvátné  prameny v Galtě;  odpoledne individuální volno k odpočinku či objevování bazarů starého města; noční lehátkový vlak do Džódhpuru.
7. den: Džódhpur  –  „modré město“ pro modrou barvu většiny domů: robustní pevnost Méhrangarh hrdých Rádžpútů tyčící se nad městem, památník Džasvant Tháda z běloskvoucího mramoru, pohled na největší soukromou rezidenci světa Umaid Bhaván.
8. den: Džódhpur – Ránakpur – Udajpur : dopoledne přejezd k nejrozsáhlejšímu komplexu džinistických chrámů na území Indie se "sloupořadím" 1444 mramorových pilířů; pokračování do Udajpuru.
9. den: Udajpur – Bombaj: jedno z nejromantičtějších indických měst na březích jezera Pičóla ( "indické Benátky“ ) obklopené prstencem hor –  mahárádžův palác nad jezerem , minigalerie místních grafiků i okouzlující zahrady; přelet do Bombaje.
10. den: Bombaj : symbolický vstup do Indie – tzv. "Indická brána" , výlet lodí na "sloní" ostrov Elefanta ; prohlídka města – "věže mlčení", budova nádraží královny Viktorie  či promenáda Marine Drive,  pitoreskní Crawfordova tržnice .
11. den: Bombaj – Aurangábád – Ellóra : ráno vlak do Aurangábádu a následně přesun ke komplexu 34 džinistických, hinduistických a buddhistických staveb , jež byly pět staletí vysekávány do skalní stěny.
12. den: Adžanta : buddhistický komplex skalních chrámů bohatě zdobených malbami (největší dochovaná sbírka buddhistického umění na světě); noční lehátkový vlak do Váránasí.
13. - 15. den: NP Bandhavgarh : zvolníme tempo a odpočineme si v národním parku, který se může pochlubit populací 49 jedinců tygra bengálského .
16. den: Váránasí – Sarnáth : návštěva místa prvního kázání Buddhy , koupací i spalovací gháty svatého města; večerní obřady árthí .
17. den: Váránasí : za svítání projížďka lodičkou po Ganze , křivolaké uličky a bazary starého města, nejposvátnější místo hinduistů – Zlatý chrám, střet dvou náboženství – Alamírova mešita; noční lehátkový vlak do Kalkaty.
18. den: Kalkata : památník zašlé britské slávy Victoria Memorial, místo živých obětin –  chrám bohyně Kálí , monumentální Howrah Bridge , bělostná katedrála Sv. Pavla, dům Matky Terezy a všudypřítomné rikši tažené lidmi .
19. - 20. den: Kalkata – Praha: po snídani Belúr Math  – oáza klidu na březích řeky Huglí; večer odlet z Indie, přílet domů 20. den.