Island - mezi ledovci, sopkami a horkými prameny

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: pension Doprava: letecky Strava: vlastní

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Island - mezi ledovci, sopkami a horkými prameny

KEFLAVÍK • GARDUR • GUNNUHVER • GRINDAVÍK • KRYSUVÍK • VESTMANNSKÉ OSTROVY • vodopád SELJALANDFOSS • vodopád SKOGAFOSS • sopka EYJAFJALLAJÖKULL • DÝRHOLAEY • ledovec MÝRDALSJÖKULL • městečko VIK • LANDMANNALAUGAR • sopka HEKLAgejzír STROKUR • vodopád HAIFOSS • THINGVELLIR • vodopád GULFOSS • kráter KERID • REYKJAVÍK • MODRÁ LAGUNA

Program zájezdu

1. den: 1. den: Odlet z Prahy v 21:55 hod., přílet na Island ve 23:50 místního času (o dvě hodiny méně), ubytování v nedalekém penzionu.
2. den: 2. den: To nejlepší z poloostrova Reykjanes: navštívíme Gardur, Gunnuhver, Grindavík, Krysuvík - Seltún. Uvidíme lávová pole s podivuhodnými krátery, zlom dvou kontinentálních desek s mostem mezi Evropou a Amerikou, pobřežní útesy s ptačími koloniemi a starými majáky, rybářské přístavy, geotermální pole s horkými bublajícími prameny. Navštívíme rovněž muzeum Svět Vikingů, kde se budete moci vstoupit na po palubu vikingské lodi, která doplula až k americkým břehům. V případě příznivého počasí absolvujeme výšlap v geotermální oblasti Krysuvík (cca 2 hod.). Poté se přesuneme na jižní pobřeží do města Selfoss na ubytování.
3. den: 3. den: Výlet lodí na Vestmannské ostrovy – vulkanické ostrovy s pohnutou historií. Katastrofická erupce sopky Eldfell v roce 1973 zavalila část města lávou a popelem, místo dostalo přezdívku Pompeje severu. Vystoupáme na ještě teplý vrchol sopky, odkud jsou nádherné výhledy. Prohlédneme si rybářský přístav se skanzenem, monumentální pobřežní útesy s koloniemi mořských ptáků, zejména papuchalků (symbol Islandu). Fakultativně můžeme navštívit mořské akvárium nebo muzeum věnované erupci sopky Eldfell, rovněž můžete i ochutnat speciality místní vyhlášené restaurace.
4. den: 4. den: To nejzajímavější z jižního pobřeží – vodopády Seljalandfoss, Skogafoss, sopka Eyjafjallajökull (známá svojí erupcí z roku 2010), ledovec Sólheimajökull, Dýrholaey – Brána Islandu, Černá pláž, Trolí skály, městečko Vík - nejižnější místo Islandu (možnost nákupu islandských vlněných svetrů a dalších výrobků vyráběné v místní manufaktuře).
5. den: 5. den: Dnes nás bude čekat výšlap 3,5 km do pohoří Hengil, které je známé velkým množstvím horkých pramenů. Zde, v údolí Hveradalur, je možnost skvělého přírodního koupaní v teplé řece. Odpoledne zamíříme k největšímu islandskému jezeru Thingvallavatn, u něhož leží nejvýznamnější místo islandské historie Thingvellir. Zde byl v roce 930 založen první parlament na světě. Je to i z přírodního hlediska pozoruhodné místo – největší geologický zlom, kde se rozestupují dvě kontinentální desky (severoamerická a euroasijská).
6. den: 6. den: Vydáme se do drsného islandského vnitrozemí. Po nezpevněných cestách budeme projíždět kolem nejznámější islandské sopky Hekly, která se proslavila svými častými erupcemi. Dále navštívíme kráterové jezero Hnausapollur a zlatý hřeb naší cesty Landmannalaugar – duhové hory. Zde se projdeme po okolí, případně vystoupáme na vyhlídkovou horu Bláhnúkur. Na závěr se vykoupeme v přírodní teplé laguně.
7. den: 7. den: Dnes se vypravíme k druhému nejvyššímu vodopádu Haifoss. Cestou navštívíme pozůstatky prastaré farmy Stöng a malebné čedičové údolí Gjájin. Odpoledne nás budou čekat nejnavštěvovanější místa Islandu, označovaná jako Zlatý okruh – vodopád Gulfoss (Zlatý vodopád), gejzír Strokur, a také kráter Kerid.
8. den: 8. den: Prohlídka nejsevernějšího hlavního města - Reykjavíku. Společně se projdeme historickými uličkami starého města se svými typickými barevnými dřevěnými domky. Prohlédnete si dominantu města – katedrálu Hallgrimskirkja, islandský parlament, radnici, koncertní halu Harpa, přístav s rybářskými loděmi a restauracemi . Budete mít možnost ochutnat něco z místní vyhlášené gastronomie.Je také možné absolvovat fakultativní výlet za pozorováním velryb, nebo novou atrakci Fly over Island (5D produkce, při níž zažijete fascinující realistický zážitek letu nad nejkrásnějšími kouty Islandu). V pozdních odpoledních hodinách odjíždíme směr Keflavík, kde zájemci o Modrou lagunu využijí čas před odletem k relaxaci v teplé léčivé vodě. Ostatní mohou zbytek času využít k prohlídce městečka Keflavík (rybářský přístav, místní museum DUS), nebo k návštěvě aquaparku.
9. den: 9. den: Odlet z letiště Keflavík v 00.40 hod., přílet do Prahy v 06:25 hod. Doprava na Islandu a průvodce: Doprava bude zajištěna terénním vozidlem 4 x 4 pro 8 osob + řidič. Z toho vyplývá, že maximální velikost skupiny bude 8 osob a přístup ke každému zákazníkovi naprosto osobní. Řidičem a průvodcem v jedné osobě bude pan Jan Smejkal, který se touto činností na Islandu zabývá již dlouhá léta, vždy po celou letní sezónu a za tu dobu měl příležitost se seznámit se všemi krásami, které tento ostrov nabízí. Cesty do vnitrozemí jsou nezpevněné, s množstvím brodů. Často vedou pískem a lávovými poli, proto jsou určena výhradně pro terénní vozidla. Pro přepravu na ostrově využíváme výhod terénního vozidla, které nám umožňuje navštívit oblasti a místa běžným vozidlům nedostupná.