Island - velký okruh zemí ohně a ledu

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: ubytovna Doprava: autokarem Strava: vlastní

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Island - velký okruh zemí ohně a ledu

- velmi podrobný okruh

Island, ostrov ohně a ledu, zapůsobí na každého turistu, toužícího uniknout ze středoevropské reality, naprosto zvláštním, téměř magickým kouzlem. Desítky nádherných vodopádů, rudožluté kopce, ledovcová jezera, ale také horká vřídla a bublající země, která vypadá, jakoby ji někdo poskládal z nejbizarnějších útvarů světa, to všechno je Island. Najdete zde největší pevninský ledovec, ale i jeden z nejmohutnějších vodopádů či nejznámější Geysir, otce všech gejzírů.

Program zájezdu

1. den: Odjezd v poledních hodinách, přejezd německým územím do Dánska.
2. den: Ráno příjezd do přístavu Hirtshals, nalodění na trajekt, nocleh na lodi.
3. den: Celý den plavba trajektem, technická zastávka na FAERSKÝCH OSTROVECH. Nocleh na lodi.
4. den: Ráno příjezd do islandského přístavu SEYDISFJORDUR, vylodění. Odjezd přes EGILSSTADIR – centrum východu ostrova, ležící u žlabovitého jezera LOGURINN. Dále směrem k Atlantiku podél úchvatných fjordů, kolem pobřeží přes rybářskou vesničku DJUPIVOGUR, a poté kolem „barevných hor“ v pohoří STAFAFELL do města HÖFN – brány k největšímu ledovci Evropy VATNAJÖKULLU. Nocleh.
5. den: Cesta kolem pobřeží na jih, přijedeme k ledovcové laguně JÖKULSÄRLÖN, možnost projížďky obojživelným vozidlem. V národním parku SKAFTAFEL podnikneme krátký výlet k tzv. „Černému vodopádu“ SVARTIFOS – černé čedičové varhany. Přejezd přes lávové pole sopky LAKI na samotný jih ostrova. VÍK – nejjižnější bod Islandu. Procházka po černé sopečné pláži s čedičovou jeskyní. Mys DYRHÓLAEY – skalní brána a skalní útesy s četnými ptačími koloniemi. Nocleh.
6. den: Vodopád SKOGAFOSS (60 m), potom jízda pod činným vulkánem HEKLA. SKALHOLT – biskupství, které je duchovním centrem Islandu. Odjezd do nejznámější oblasti Islandu. Potom procházka oblasti gejzírů, GEYSIR – starý otec všech gejzírů (již málo činný), STROKKUR – syn, který každých 10 minut chrlí proud horké vody do výše 25 m. Dále gigantický „ZLATÝ VODOPÁD“ GULLFOSS. Národní park THINGVELIR – místo styku evropské a americké litosférické desky, místo vyhlášení nejstaršího parlamentu světa ALTING. Nocleh.
7. den: Prohlídka hlavního města REYKJAVÍK – radnice, parlament, moderní kostel HALLGRÍMSKIRJA, vodojem PERLAN s otočnou restaurací, vila HÖFDI – místo schůzky presidentů Gorbačova a Reagana. Odjezd do činné oblasti KRÍSUVÍK. Nocleh.
8. den: Osada REYKHOLT s historickým a moderním kostelem. HRAUNFOSAR – výjimečné vodopády v lávě. Odjezd na sever ostrova, kráter GRABROK. Přes osadu TINGEYRAR s vyzdobeným kostelem, ke skanzenu GLAUMBAUR, který ukazuje nelehký život Islanďanů. AKUREIRA – hlavní město severu, druhé největší město ostrova, nová katedrála s mozaikami. Nocleh.
9. den: GODAFFOS – vodopád bohů, u nějž údajně skončilo pohanství. Fakultativní výlet na pozorování velryb v HÚSAVÍKU (nutná rezervace předem, zájem uveďte na přihlášce). Dále ÁSBYRGI – bájná hora vikingského boha Odina. V Národním parku JÖKULSARGLJÚFUR si prohlédneme nejmohutnější vodopád Evropy DETTIFOSS – šířka 100 m. Nocleh.
10. den: Velice zajímavá oblast u jezera MÝVATN – Komáří jezero, aktivní vulkanická oblast, výstup na některý sopečný kráter. Projdeme se tajemným lávovým městem DIMMUBORGIR – temné hrady. NAMASKARDI – Námafjall - bahenní sopky; sopečný kráter VÍTI, který je součástí činné sopky KRAFLA. Nocleh.
11. den: Ráno přejezd do přístavu SEYDISFJORDUR, nalodění na trajekt, odjezd (v cca 10,30 hod.) severním Atlantikem k FAERSKÝM OSTROVŮM. Nocleh na lodi.
12. den: Celý den plavba Atlantickým oceánem, technická zastávka v TORSHAVNU - hlavní město na Faerských ostrovech, dále plavba mezi souostrovím SHETLANDY a ORKNEJE, směr Dánsko, nocleh na lodi.
13. den: Kolem poledne dorazíme do dánského přístavu HIRTSHALS, vylodíme se a pokračujeme autobusem přes Německo do ČR.
14. den: Průjezd Německem, příjezd domů v časných ranních hodinách.