Benátky

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hotel *** Doprava: letecky Strava: snídaně

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Benátky

Náměstí Svatého Marka (Piazza San Marco): Náměstí Svatého Marka je samotným centrem města. Toto rušné, luxusní a zároveň romantické náměstí, bývá prvním cílem všech příchozích do Benátek. Zde se nachází to naprosto nejvzácnější. Patří mezi nejznámější benátské náměstí, které je pravidelně zaplavováno vodou. Má tvar lichoběžníku, je dlouhé 176 metrů a v nejširším bodě 82 metrů. Náměstí Svatého Marka najdete v samém srdci Benátek a je orientačním bodem většiny turistů. Specifikem náměstí je neuvěřitelné množství holubů. Ve 12. století bylo největším náměstím na světě! Obklopuje jej řada dalších významných památek, jako bazilika, Dóžecí palác, zvonice nebo domy Procuratie (budovy, které obklopují náměstí, mají průčelí tvořené arkádami, ve kterých se v přízemí nachází kavárny, bary a luxusní obchody, v patrech potom muzea).

Bazilika Svatého Marka (Basilica di San Marco): Stavba byla v průběhu let neustále zkrášlována. V současnosti má podobu pěti kopulového chrámu s 2463 sloupy. Chrám Svatého Marka je nejlépe zachovaným byzantským kostelem na světě. Vstup do samotného kostela je bezplatný (nezapomeňte na řádné oblečení – zakrýt ramena a kolena! – kostel je funkčním svatostánkem). Zpoplatněný vstup je pouze do pokladnice, na terasu okolo kostela, ze které je výhled na náměstí a moře, a dále se platí ke *Zlaté desce*, která se nachází za hlavním oltářem a je skutečně celá ze zlata.

Dóžecí palác (Palazzo Ducale): Dóžecí palác se nachází stranou od baziliky Svatého Marka, byl sídlem Dóžete (el dux) a benátské vlády. Za dobu své existence byl několikrát přestavěn, nejvýraznější změnou prošel po požárech v letech 1574 a 1577. Zcela původně byl palác pevností, až po upevnění vlády Benátek nad Jadranem se z pevnosti stal palác. Později se stal sídlem Dóžete. Největší prostor zabíraly zasedací místnosti Senátu a Rady. V současnosti se v paláci pořádají významné výstavy. Uvnitř paláce se nachází zbrojnice, sál Senátu, sál Rady starších, sál Antikolegia, sál Kolegia a další, dále Markova knihovna a apartmá Dožete. Hlavní vchod do paláce nese jméno Porta della Carta. Na východní staně je palác propojen Mostem vzdechů s věznicí.

Zvonice sv. Marka (Campanile di San Marco): Tato zvonice stojí samostatně před průčelím chrámu Sv. Marka. Měří úctyhodných 99 metrů. Dokola ji lemují kamenné lavice, které jsou hojně využívány k odpočinku nebo slunění. Z věže se nabízí nevšední pohled na Benátky. Stavba původní zvonice započala v 10. století, před jejím samovolným zřícením uběhlo více než 1000 let. Věž je přístupná denně, uvnitř byl instalován moderní výtah.

Most vzdechů (Ponte dei Sospiri): Jeho zajímavé jméno plyne ze vzdechů, které vydávali vězňové, kteří tudy byli po odsouzení v Dóžecím paláci odváděni do vězení. Byl postaven v roce 1574 a spojuje výslechovou místnost v Dóžecím paláci s blízkou věznicí. Dnes se však ke svému původnímu účelu nepoužívá a je oblíbenou kulisou pro romantické snímky Benátek.

Canal Grande: Canal Grande nebo také velký kanál je hlavním benátským kanálem, tedy hlavní dopravní tepnou. Chcete-li jej vidět v celé kráse, je nejlepší se po něm projet na lodi nebo na gondole, neboť podél Canal Grande se nedá jít pěšky. Kanál má tvar písmene S a vine se od hlavního nádraží Benátek na severozápadě města až k Punta della Salute v jihozápadním cípu Benátek. Fakticky rozděluje celé město na dvě části. Po celé jeho délce se nacházejí nejvýznamnější památky v Benátkách. Klenou se přes něj pouhé čtyři mosty, což je při délce přes čtyři kilometry vcelku málo. Často je proto využíváno přívozů (i gondolových).

Guggenheim Collection (Palác Venier Fondaz): Peggy Guggenheim byla Američanka, která žila v Benátkách více než 30 let. V roce 1949 zakoupila Palác Venier Fondaz u Canal Grande a nashromáždila v něm velmi zajímavou sbírku uměleckých děl. Od roku 1980 v místě funguje muzeum věnované sbírce Peggy Guggenheim. Mezi známými autory, jejichž díla jsou k vidění, jmenujme Picassa, Dalího, Miró, Magritta, Pollocka a spoustu dalších. Guggenheimovi zakládali muzea po celém světě, například v Bilbau, New Yorku nebo Berlíně.

Museo Archeologico: Neboli také muzeum archeologie v sobě skrývá římské a řecké sochy z mramoru a bronzu, keramiku a mince. Toto muzeum bylo založeno roku 1523 kardinálem Domenicem Grimanim. Mimo jiné mohou návštěvníci shlédnout také vázy, portréty slavných Římanů, drahokamy nebo šperky.


Ubytování: hotel ***

Ubytování v hotelu*** ve 2lůžkových pokojích s vlastním příslušenstvím. Možno zajistit ubytování 3.osoby na přistýlce bez slevy.

Program zájezdu

1. den: Odlet z Prahy v odpoledních hodinách, transfer na ubytování.
2. den: Snídaně. Poznávání ostrovů v laguně – Burano – ostrov pestrobarevných fasád, krajek a rybářů, Torcello – původní centrum celých Benátek, Murano – ostrov benátských sklářů, v jedné ze skláren uvidíte, jak se vyrábí v Benátkách sklo dodnes, ve druhé části dne volný program na karnevalový rej nebo prohlídku muzeí.
3. den: Snídaně, Procházka Benátkami - Chiesa di San Zaccaria (renesanční kostel s mistrovským Belliniho plátnem), Chiessa di Santa Maria Formosa, benátský pantheon San Zanipolo (dominikánský klášter, před ním stojí jezdecký Colleoniho pomník), Chiesa San Moise, Santa Maria del Giglio, Campo Santo Stefano, Galleria dell´Academia (vyhlášená obrazárna), „prokletý dům“, muzeum Peggy Gugenheim, největší benátský barokní chrám Bazilica di Santa Maria della Sallute, Punta della Dogana s expozicí nejmodernějšího umění.
4. den: Snídaně. Benátky - Chiesa della Pieta (kostel, kde působil Vivaldi), Riva degli Schiavoni, Piazza San Marco a památky na něm, za příznivého počasí výjezd na benátskou Kampanilu (vyhlídka ilustrující, proč se o Benátkách hovoří jako o městu ostrovů), Teatro la Fenice (jedno z hlavních center italské opery), unikátní schodiště Scalla Contarini del Bovolo, Ponte di Rialto (nejstarší benátský most vedoucí přes Velký kanál), benátská tržnice. Pro zájemce pokračuje po obědě druhá část prohlídky. Campo San Polo (největší benátské suchozemské náměstí, v době karnevalu jedno z jeho center), Basilica dei Frari (františkánský klášterní kostel s díly Tiziana, Belliniho i Donatella), Scuola Grande di San Rocco (unikátní soubor pláten a fresek od Tintoretta), dva mosty přes Velký kanál – Ponte degli Scalzi a Ponte della Costituzzione, benátské ghetto (po jeho vzoru vznikla ghetta v celé Evropě, Shakespeare sem umístil Kupce benátského), vyhlídková plavba vaporettem k náměstí San Marco. Dle letového řádu transfer na letiště a odlet do Prahy.