Řím věčné město

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hotel *** Doprava: autokarem Strava: polopenze

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Řím věčné město

Vydejte se s námi s fundovaným průvodcem na cestu za velkými památkami do města turistů, do Říma. Přesto, že již dávno není Caput Mundi (hlavní město světa), stále zůstává tím nejúžasnějším městem světa. Seznámíme se s velkolepým dědictvím minulosti z dob antického Říma, z dob papežského státu i z doby, kdy se stal kvetoucím evropským velkoměstem.

Řím – Vatikán - Tivoli

Fontána di Trevi: Úžasné umělecké dílo s nádherným barokním sousoším, vytesaným z mramoru, které představuje boha moří Oceana stojícího na velké mušli tažené mořskými koňmi, patří k nejznámějším symbolům Říma. A každý, kdo se chce do Říma vrátit, hodí pravou rukou přes pravé rameno minci do fontány. O fontáně di Trevi se říká toto: „Hodíš-li do fontány minci, tak se do Říma do roka vrátíš.“

Vatikán: Vatikán leží na pravém břehu Tibery a je papežovým nezávislým státním územím uvnitř Říma. Základní kámen byl položen 18. dubna 1506 za Julia II., stavba se však protáhla o dalších 120 let.

Sixtinská kaple: Začala se stavět v roce 1447 za papeže Sixta IV. Konají se v ní volby papežů. Kapli proslavilo Michelangelovo dílo. Původně hvězdnou oblohu na stropě doplnil Michelangelo o fresky z Nového a Starého zákona. Clementino obsahuje největší a nejcennější sbírku antických uměleckých děl.

Andělský hrad: Monumentální stavbu Andělského hradu (Castel Sant’ Angelo) nechal postavit po vzoru etruských náhrobků ještě za svého života římský císař Hadrián v letech 76 až 138 jako své mauzoleum. Nachází se na pravém břehu Tibery. Kruhová stavba spočívající na čtvercové základně byla kdysi obložena mramorem. Dominantou celé stavby je bronzová socha archanděla Michaela (1752).

Kapitolské náměstí: Kapitol (Campidoglio, 50 m), nejnižší, ale historicky nejvýznamnější z římských pahorků byl náboženským centrem už v dobách starého Říma. Nejprve musíte vystoupat po širokém renesančním schodišti, které je dílem samotného Michelangela (okolo roku 1547). Nad schodištěm se nachází kopie antické bronzové jezdecké sochy císaře Marka Aurelia. Ještě než se rozhodnete sejít k vyhlídce, zastavte se u Kapitolské vlčice, symbolu Říma (pochází z 5. stol. př. n. l.). Určitě stojí za to vystoupat další schodiště (dřív se schody zdolávaly po kolenou) ke kostelu v románsko–gotickém slohu, stojícím na základech starokřesťanské baziliky ze 4.–5. století, Santa Maria in Aracoeli.

Santa Maria in Aracoeli: Pozlacený strop (ze 16. století), cenná podlaha (ze 13. století), 22 antických sloupů a dřevoryt Jezulátka ho řadí k nejkrásnějším římským kostelům.

Pantheon: Postavil ho roku 27 př. n. l. Marcus Agripa. Na tomto místě podle legendy vystoupil Romulus na nebesa. Nápis nad průčelím M.AGRIPPA. L.F.COS.TERTIVM.FECIT připomíná Agrippovu zásluhu na stavbě. Nejlépe zachovalá stavba z dob římské antiky je považovaná za vrcholné dílo římského stavitelství. Grandiózní vnitřní prostor je podepřen asi 16 sloupy. Sloupy s korintskými hlavicemi jsou z egyptského granitu.

Španělské schody: Kdo by je neznal alespoň z filmů a nebo jako kulisu k módním přehlídkám! Z tohoto mimořádného místa dýchá jižanská atmosféra, kterou podtrhuje i přítomnost vzrostlých palem. Chviličku posedět na schodech a kochat se je skoro povinností každého turisty. Chtělo by to ale přivstat si a vychutnávat si tu atmosféru bez davů lidí. Uprostřed náměstí je fontána La Barcaccia z roku 1629 od Berniniho. Má příznačný tvar bárky. Odtud vedou široké barokní schody k impozantnímu dvouvěžovému francouzskému kostelu Trinita dei Monti. Uprostřed se tyčí obelisk (Obelissco Sallustiano), který sem byl přemístěn ze slavných Sallustiánských zahrad.

Koloseum: Ve středověku se část zdí zřítila a ruiny pak sloužily šlechtě jako pevnost a kamenolom travertinových bloků. Venkovní část je z travertinu, vnitřní část tvoří tuf a cihly. Výška oválné stavby je 48 m. V Koloseu jsou částečně dochována všechna čtyři patra s dorskými, jonskými a korintskými sloupy a polosloupy. Čtvrté patro je tvořeno korintskými pilíři. Kapacita amfiteátru byla asi 50 000 diváků (počty se rozcházejí). Za veřejné hry diváci neplatili, ale potřebovali žetony, na nichž byla čísla sedadel. Arénu od diváků oddělovala železná síť. Díky složitým mechanismům bylo možno nad diváky natáhnout lněnou a hedvábnou plachtu. Roku 1750 vyhlásil papež Benedikt XIV. koloseum za posvátné místo. Navštivte jednotlivá fóra (Caesarovo, Trajanovo, Nervovo, Augustovo) či Constantinův oblouk. Před Koloseem je možné se nechat vyfotit s některou z historických postav.


Doprava: autokarem

Nástupní a svozová místa v ČR zdarma Praha, České Budějovice, Brno, Svitavy, Litomyšl, V.Mýto, Holice (Chrudim), Pardubice, Hradec Králové, Poděbrady

Ubytování: hotel ***

Ubytování je zajištěno v hotelu *** ve 2lůžkových pokojích s vlastním příslušenstvím. Možno zajistit ubytování 3.osoby na přistýlce bez slevy. V případě včasného přihlášení do 2 měsíců před odjezdem se zájmem o doobsazení nebude účtován příplatek za 1/1 pokoj.

Program zájezdu

1. den: Odjezd z ČR v poledních hodinách.
2. den: Ráno příjezd do Říma , celodenní prohlídka Vatikánu (UNESCO), náměstí sv. Petra s obrovskými kolonádami z dórských sloupů, majestátní bazilika sv. Petra, na jejíž výzdobě se podíleli Raffael, Michelangelo a další, možnost výstupu na kopuli baziliky s omračujícím výhledem na celý Řím. Mohutná vznešenost sv. Petra naše očekávání nezklame - Michelangelova Piet?, Stolec sv. Petra od Berniniho, velkolepá Vatikánská muzea s úchvatnými skvosty a sbírkami antického umění, nenecháme si ujít Raffaelovy Stanze, Pinakotéku a Sixtinskou kaplí s Michelangelovým nejslavnějším uměleckým dílem Poslední soud. V oblasti mezi Vatikánem a Tiberou navštívíme Andělský hrad vybudovaný císařem Hadriánem a z terasy, kterou učinila nesmrtelnou Pucciniho opera Tosca, je překrásný výhled na Řím. Ubytování, večeře
3. den: Snídaně. Návštěva Tivoli (UNESCO) populární letovisko Římanů v období renesance. Extravagantní palác Villa d´Este, pozdně renesanční vila a propracovaná zahrada s vodními chrliči a velkolepými fontánami, letní sídlo kardinála Ippolita d´Este variantně komplex Hadriánovy vily, antické sídlo a zahrady císaře. Odpoledne návrat do Říma, antické město. Procházka po Posvátné cestě (Via Sacra), odkud byla kdysi ovládána celá Říše římská, monumentální Koloseum – symbol města, Forum Romanum - s pozůstatky budov, chrámů i dalších objektů patřících neodmyslitelně k Římu v 1. - 4. stol., císařská fóra, Pantheon - nejlépe dochovaná stavba z dob římské antiky, Santa Maria in Cosmedin. Večeře.
4. den: Snídaně, dokončení prohlídky Říma, nejznámější a nejhezčí památky. Kapitol - náměstí navržené Michelangelem s nádhernými paláci se vzácnými sbírkami soch i obrazů, kašnou a jezdeckou sochou Marca Aurelia z 2. stol., Piazza Navona v místech bývalé arény - oválné náměstí obklopené kavárničkami s Berniniho fontánou, Piazza di Spagna se Španělskými schody, Fontána di Trevi – největší římská fontána je díky Felliniho filmu „La Dolce Vita“ známá po celém světě, Piazza del Popolo s barokními kostely Santa Maria dei Miracoli, Santa Maria del Popolo s Caravaggiovými obrazy. Zahrady Borghese variantně Villa Borghese s nejlepší galerií výtvarného umění na světě - Pinakotéka s díly od Botticelliho, Raffaela, Rubense, Tiziana, Carvaggia aj. (nutné nahlásit rezervaci do CK min. 1 měsíc před odjezdem, v případně mimořádné výstavy se může cena vstupenky zvýšit, vzniklý rozdíl je hrazen na místě v pokladně), atmosféra uliček a kolorit města. Ve večerních hodinách odjezd do ČR.
5. den: Příjezd do ČR v odpoledních hodinách