Laos a Kambodža - země lesů, vod a chrámů

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hotel *** Doprava: letecky Strava: snídaně

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Laos a Kambodža - země lesů, vod a chrámů

LUANG PRABANG • ŘEKA MEKONG • JESKYNĚ PAK OU • SLONÍ VESNICE • VODOPÁDY KUANG SI • VANG VIENG • JEZERO NAM NGUM • VIENTIANE • SIEM REAP • CHRÁM ANGKOR WAT • PHNOM PENH

Program zájezdu

1. den: 1. den: Odlet z Prahy/Vídně do Luang Prabang s přestupem.
2. den: 2. den: Odpoledne přílet do Luang Prabang, transfer do hotelu, ubytování. Večerní procházka v Luang Prabang, které je jedním z nejzachovalejších tradičních měst v jihovýchodní Asii.
3. den: 3. den: Po snídani si prohlédneme nádherný chrám Wat Xiengthong, jehož střecha spadá až nízko k zemi, což je znak klasické laoské architektury. Poté se nalodíme a poplujeme proti proudu řeky Mekong s okouzlujícím panoramatickým výhledem na klidnou krajinu. Naším cílem budou tajemné jeskyně Pak Ou, které jsou přeplněné tisíci Buddhových soch různých tvarů a velikostí jako dary od poutníků. Při zpáteční cestě se zastavíme ve vesnici Ban Xanghai, kde se vyrábí místní specialita z rýžového vína. Po návratu do města Luang Prabang navštívíme Královský palác, ve kterém je dnes národní muzeum. Poté návštěva Centra umění a etnologie, kde se dozvíme mnohé o etnických kulturách v Laosu. Výstupem po 329 schodech se dostaneme na kopec Phousi, kde prozkoumáme posvátnou zlacenou stúpu a především si užijeme nádherný západ slunce s výhledem na město a řeku Mekong. Poté se ještě vydáme na noční trh s nabídkou místních produktů. Návrat na nocleh v Luang Prabang.
4. den: 4. den: Ráno si přivstaneme, abychom mohli shlédnout v Laosu stále zachovalý unikátní každodenní ranní rituál obdarování buddhistických mnichů rýží od místních obyvatel. Po snídani v hotelu pak odjedeme do Sloní vesnice, kde se seznámíme s těmito obřími zvířaty a kdo bude mít odvahu, užije si asi třicetiminutovou projížďku na slonech. Poté pokračujeme k vodopádům Kuang Si, kde se můžeme osvěžit koupelí v tyrkysovém bazénu pod vodopády nebo projít po lesních cestičkách. Po osvěžení se zastavíme u hrobky Henri Mouhota z 19. století, prvního Evropana, který objevil Angkor Wat a navštívil království v Luang Prabangu. Před návratem do města navštívíme Kuang Si Motýlí park. Po návratu do Luang Prabangu budeme moci pozorovat západ slunce od chrámu Wat Prabath. Nocleh v Luang Prabang.
5. den: 5. den: Po snídani vyjedeme po silnici Route 13 do Vang Vieng. Cestu nám zpestří ohromující horské scenérie i zastávka v některé z místních vesnic. Ve městě Kasi si uděláme zastávku na oběd a dále se zastavíme na vyhlídkovém bodě Phatang Mountain. Po 6–7 hodinách dojedeme do města Vang Vieng, které se nachází v zákrutě řeky Nam Song. Navštívíme jeskyni Tham Jang a poté se ubytujeme v hotelu. Zde budeme moci obdivovat krásné přírodní scenérie s klidnou hladinou řeky a vápencovými skalami podél břehů. Nocleh ve Vang Vieng.
6. den: 6. den: Po snídani navštívíme proslulou krápníkovou jeskyni Tham Phoukham a poté odjezd směrem do Vientiane jednou z nejkrásnějších oblastí Laosu. Zastavíme se u největšího jezera Laosu Nam Ngum, které je uměle vytvořené k zásobování země elektrickou energií. Projížďka po jezeře s krásnou přírodní scenérií klidné hladiny jezera a okolní kopcovité krajiny. S místním životem se seznámíme i ve vesnici Ban Keune známou výrobou Lao whisky či na místním tržišti na 15. kilometru. Večer příjezd na ubytování do Vientiane.
7. den: 7. den: Po snídani se vydáme k prohlídce hlavního města Laosu Vientiane. Uvidíme nejstarší chrám Wat Sisaket s tisíci miniaturními sochami Buddhy i bývalý královský chrám Wat Prakeo, kde byl před svým přestěhováním do Bangkoku umístěn slavný Smaragdový Buddha. Budeme pokračovat okolo Prezidentského paláce na prohlídku budhistického chrámu Wat Simuang. Odpoledne navštívíme památník Patuxay, nazývaný Vítězným obloukem Vientiane a posvátnou stúpu That Luang. Nocleh ve Vientiane.
8. den: 8. den: Ráno transfer na letiště a odlet z Vientiane do Siem Reap. Po příletu transfer na ubytování v hotelu. Odpoledne odjezd na první návštěvu unikátního chrámového areálu Angkor se stovkami chrámů roztroušenými na mnoha čtverečních kilometrech z období kmérské říše, svého času nejmocnější a nejskvělejší v jihovýchodní Asii. Přijedeme k největšímu a nejzachovalejšímu chrámu Angkor Wat, mistrovskému architektonickému díly vystavěnému na ploše 210 ha. Budeme se procházet množstvím galerií se sloupovím a bohatým zdobením, pavilony, nádvořími i chrámy ve věžích. Procházka areálem chrámu a k večeru návrat do hotelu.
9. den: 9. den: Celodenní návštěva areálu Angkor, kterou zahájíme návštěvou komplexu Angkor Thom, původně čtvercového královského města s impozantními rozměry 3 × 3 km. Je obehnáno mohutnými 8 m hradbami a z vnější strany chráněno 100 m širokým a 6 m hlubokým vodním příkopem. Projedeme jižní bránou South Gate, před níž budeme obdivovat balustrádu mostu, kterou tvoří sousoší 54 bohů a 54 démonů symbolizujících prastarou hinduistickou legendu. V samotném centru města si prohlédneme ústřední chrám Bayon Temple s původně 49 věžemi (většina se zachovala) s bohatou reliéfní výzdobou a neuvěřitelným množstvím vytesaných obřích tváří. Dále budeme moci obdivovat Sloní terasu a Terasu malomocného krále s bohatým zdobením, hinduistický chrám Phimeanakas a další. Prohlídka jednoho z nejpůsobivějších chrámů Ta Prohm sevřeného v zajetí džungle. Je to jediný chrám, kde cítíte sílu přírody, která pohltila kdysi dávnou a mocnou civilizaci. Staleté stromy prorůstají chrámy a bortí vznešené stavby. K večeru návrat do hotelu a individuálně možnost návštěvy centra města Siem Reap s nočním trhem i slavnou ulicí Pub Street plnou restaurací a barů.
10. den: 10. den: Brzy ráno odjezd do areálu Angkor a pozorování východu slunce nad chrámem Angkor Wat. Návrat do hotelu na snídani a poté odjezd do vesnice Preah Dark s chrámem Banteay Samre zdobeným scénami z hinduistických legend. Odpoledne přejezd k jezeru Tonle Sap, projížďka na lodi kolem plovoucí vesnice Choueng Kneas. Návrat do Siem Reapu a volný večer k návštěvě nočního trhu.
11. den: 11. den: Po snídani odjezd z hotelu a přejezd ze Siem Reapu do PhnomPenh. Projížďka zdejší krajinou a cestou zastávky u starověkého mostu Naga Bridge, souboru chrámů Sambo Preikub nebo na pavoučím trhu. Po cca 6–7 hodinách příjezd do Phnom Penhu a ubytování v hotelu. Večer volno k procházkám okolo Mekongu.
12. den: 12. den: Dopoledne prohlídka hlavního města Phnom Penh – návštěva Královského paláce, kde dodnes sídlí král a jeho rodina. Dále Stříbrná pagoda, ve které je uložen i národní poklad – 90 kg zlatý Budha zdobený 2 086 diamanty. Přejezd na prohlídku nejvýznamnějšího chrámu Wat Phnom. Volné odpoledne k procházkám, nákupům a odpočinku, večer transfer na letiště a odlet z Kambodže zpět do Prahy/Vídně (s přestupem).
13. den: 13. den: Přílet do Prahy/Vídně.