Do srdce norských fjordů

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hotel Doprava: letecky Strava: polopenze

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Do srdce norských fjordů

Tento letecký poznávací zájezd je sestaven tak, aby i bez turisticky náročného programu zahrnul všechna známá místa Norska, po jejichž zhlédnutí většina lidí touží. Čeká na vás dovolená v Norsku, jak má být.

Zájezd obsahuje i dvě památky UNESCO: norské fjordy včetně vyhlídkové plavby po nejznámějším z nich – Geirangerfjordu – a malebné královské město Bergen s dřevěnými domy Bryggen na nábřeží. Dalším úchvatným zážitkem je cesta ke splazu Nigardsbreen největšího kontinentálního ledovce Jostedalsbreen. Projedeme věhlasnou a impozantní silnicí „Trolí stezka“, zastavíme se v olympijském městě Lillehammer, kde se nachází nejznámější norský skanzen Maihaugen. Nakonec budeme moci poznat zelenou norskou metropoli Oslo, která je sídlem královské rodiny. Ubytování je ve 2–3* hotelech kde jsou dvoulůžkové pokoje s WC a sprchou. Součástí ceny jsou 3 večeře. Doporučujeme vám objednat si další večeře za příplatek.

CK si vyhrazuje možnost změny programových dní podle místa ubytování a možnost uskutečnit okruh v obráceném sledu.

Minimální počet účastníků: 35.

Program zájezdu

1. den: Odlet z Prahy (podle termínu přímo nebo s přestupem - bude upřesněno), přílet odpoledne do Bergenu. Odjezd na ubytování.
2. den: Prohlídku druhého největšího města Norska – Bergenu začneme procházkou po nábřeží, kterému vévodí řada hanzovních domů Bryggen (UNESCO). Zájemci pak budou mít možnost vyjet lanovkou na horský hřeben nad městem, odkud se otevírá panoramatický výhled na město obklopené desítkami ostrovů. Odpoledne se vydáme do oblasti jezer, vodopádů a fjordů. Uvidíme mj. kaskádovitý vodopád Tvindefossen. Monumentálním údolím pak dojedeme do obce Gudvangen, odkud se zájemci mohou vydat na vyhlídkovou plavbu po fjordu, který je oceněn titulem UNESCO – Naeroyfjorden. Po cca 1,5hodinové plavbě se sejdeme s ostatními v přístavu městečka Aurland. Nakonec se vydáme na moderní vyhlídku, ze které můžeme z výšky 600 m n. m. perfektně vidět fjord Aurlandsfjorden, po kterém jsme pluli. Poté odjezd na ubytování.
3. den: Nejprve přeplujeme trajektem mohutný fjord Sognefjord a podél jeho ramene Lustrafjorden budeme pokračovat do oblasti, které vévodí největší ledovec evropské pevniny Jostedalsbreen. Za obcí Gjerde dojedeme na dosah nádhernému ledovcovému splazu Nigardsbreen. Nejprve se přeplavíme lodičkou po ledovcovém jezeře, následně dojdeme až na dohled mohutného čela ledovce. Odjezd na další ubytování a večeři.
4. den: Od hladiny fjordu, tedy z úrovně 0 m, vystoupáme po silnici Sognefjellvegen na nejvyšší silniční sedlo v Norsku (1 440 m). Odtud se nabízejí fantastické pohledy na nejvyšší skandinávské pohoří Jotunheimen a jeho přilehlé ledovce. V turistickém centru městečka Lom si prohlédneme starobylý sloupový kostel (stavkirke), poté se opět vydáme do hor. Pokud nám bude přát počasí, vyjedeme na vyhlídku na hoře Dalsnibba (1 486 m n.m.). Odtud je, jak Norové říkají „vidět to pravé Norsko“. Mnoha serpentinami sklesáme opět ke fjordu. Navečer poplujeme z obce Geiranger po světoznámém fjordu Geirangerfjorden (UNESCO). Jízdné v ceně. Z paluby vyhlídkové lodi se přiblížíme k vodopádům Sedm sester a Nápadník. Ubytování a večeře.
5. den: Ráno nás čeká jeden z nejkrásnějších úseků naší cesty - klesání jedenácti serpentinami proslulé silnice Trollstigen (v překladu Trolí stezka). Od nejvyšší kolmé stěny Evropy - Trollveggen (v překladu Trolí stěna) pojedeme proti peřejím a vodopádům divoké řeky Rauma v monumentálním údolí Romsdalen. Dále po dopravní tepně celé Skandinávie, silnici E6, budeme pokračovat mohutným údolím Gudbrandsdalen do olympijského města Lillehammeru u největšího norského jezera Mjösa. Večer dojedeme na ubytování. V ceně je oběd nebo večeře.
6. den: Prohlídku hlavního města Norska – Oslo, poklidné zelené metropole zahájíme v parku Frogner. Zde je umístěno 212 soch Gustava Vigelanda, vč. symbolu města – Sinnataggen (v překl. Vztekající se chlapeček), fontánou, monolitem a dalšími sochami tohoto nejznámějšího norského sochaře. Uvidíme novou dominantu města – budovu Opery, která leží přímo u fjordu. Pěší zónou Karl Johans Gate, kolem které jsou rozesety hlavní budovy města (parlament, univerzita, Národní divadlo) dojdeme ke královskému paláci. Velkým pojmem pro všechny návštěvníky Oslo je poloostrov muzeí Bygdøy, na který lze doplout lodičkou. Zde našla svůj trvalý domov polární loď Fram. na které se plavili polární dobyvatelé Nansen, Amundsen a Sverdrup k severnímu a jižnímu pólu. Můžeme si prohlédnout vor Kon Tiki, papyrovou loď Ra II Thora Heyerdahla, tři vikingské lodě staré více než tisíc let anebo zajít do muzea námořní plavby. Ubytování.
7. den: Během dne, dle aktuálního letového řádu, odletíme z letiště Gardermoen severně od Osla do Prahy. POZNÁNKA: Možnosti změny programových dní podle místa ubytování a možnost uskutečnit okruh v obráceném sledu.