Norsko, Švédsko - Cesta na daleký sever - Lofoty stan

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: vlastní stany Doprava: autokarem Strava: vlastní

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Norsko, Švédsko - Cesta na daleký sever - Lofoty stan

Nyní máte jedinečnou možnost spatřit vše krásné, co vám Norsko a souostroví Lofoty může nabídnout. Autobusový přejezd tam a zpět je sice dlouhý a psychicky náročný (cca 7 600 km), ale odměnou vám budou překrásné výhledy na člověkem nedotčenou severskou přírodu, nevšední krajina fjordů, ledovců, vodopádů, hlubokých lesů, tundry a setkání s jejími dávnými obyvateli - Laponci. Přejeme vám, abyste prožili i romantiku "polárních nocí”, poznali nové přátele a možná - trochu jinak - i sami sebe. Samozřejmě s vámi pojedou zkušení průvodci, kteří jistě vytvoří přátelskou atmosféru. Provází M. Procházková.

Program zájezdu

1. den: odjezd z ČR v dopoledních hodinách do Německa, noční trajekt do Švédska.
2. den: průjezd Švédskem přes TANUM (skalní kresby z doby bronzové), přejezd do Norska, ubytování v kempu v blízkosti největšího norského jezera Mjosa.
3. den: prohlídka města HAMAR (skanzen, olympijská rychlobruslařská hala vypadající jako obrácená vikingská loď) a LILLEHAMMER (skanzen, olympijské město z roku 1994, skokanské můstky), nocleh v kempu.
4. den: pokus o zdolání jednoho z nejvyšších vrcholů NP RONDANE - Storronden (2 138 m) nebo pohodová procházka k horské chatě u jezera, nocleh v kempu.
5. den: prohlídka TRONDHEIMU (nejsevernější gotická katedrála Nidaros, čtvrť Bakklandet), přesun na sever, nocleh kempu.
6. den: zastávka u překrásného kaskádovitého vodopádu LAKSFORSEN tzv. "lososí schody", město MO I RANA, překročení POLÁRNÍHO KRUHU se slavnostním přípitkem, přejezd do přístavu Skutvik, přejezd na LOFOTY, nocleh v kempu.
7. den: LOFOTY - ostrov VESTVAGOY, Svolvar, Kabelvag - "Benátky severu" (dřevěný kostel pro 1 000 lidí, muzeum Lofot, atypické akvárium s faunou severních moří), Henningsar, Vikingské centrum v Borge, pevnost Eggum, možný výšlap po pobřeží s romantickým pozorováním půlnočního slunce, nocleh v kempu.
8. den: LOFOTY - vycházka po pobřeží ostrova FLAKSTADOYA, NUSFJORD - původní renovovaná rybářská osada (UNESCO), nocleh v kempu.
9. den: LOFOTY - ostrov HAMNOY, osada REINE (jedinečný obchůdek s rybami i velrybami), městečko A (muzeum zpracování ryb a prohlídka rorbuer - původních rybářských chat), krátká zastávka ve vnitrozemí ostrova, trajekt ze SORVAGENU na Lofotech do BODO, SALTSTRAUMEN - vodní proudy a víry, nocleh v kempu.
10. den: výlet v NP SVARTISEN k druhému největšímu ledovci v Norsku nazývanému "černý led" (přístup lodí nebo pěšky), noční přejezd.
11. den: přejezd ze severního Norska do středního Norska, průjezd úchvatným údolím ROMSDALEN, zastávka pod nejvyšší kolmou stěnou v Evropě - Stěnou trolů TROLLVEGGEN (1 042 m), slavná Cesta trolů TROLLSTIGEN, turistika v okolí Cesty trolů, nocleh v kempu.
12. den: STEZKOU ORLŮ ke GEIRANGERFJORDU - lodní vyjížďka k vodopádům lemujícím fjord, hora s nádherným výhledem na Geiranger - DALSNIBBA (1 476 m), dřevěný kostelík ze 12. stol. v LOMU, nocleh v kempu.
13. den: celodenní turistika v okolí blankytně modrého jezera GJENDE (proslavil dramatik H. Ibsen odvážnou jízdou Peera Gynta na sobu) a šedomodrého jezera BESSVATNET.
14. den: prohlídka hl. města OSLO (pevnost Akershus, budova Opery, Vigelandův park atd.), přejezd přes Švédsko, noční trajekt do Německa.
15. den: průjezd Německem, příjezd ve večerních hodinách do ČR.