Norsko - Norské hory a krásy přírody

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: vlastní stany Doprava: autokarem Strava: polopenze

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Norsko - Norské hory a krásy přírody

Norsko s jeho nedotčenou přírodou můžeme směle označit za nejkrásnější zemi Evropy. Ohromí nás krása severské krajiny, nedozírná a drsná horská tundra se stády divokých sobů a tisíci čtverečních kilometrů hebkých koberců mechů a lišejníků. Rozhledy nám představí mohutné a rozeklané vrcholky hor i nespočet průzračných jezer, obrovských vodopádů a do pevniny hluboce zaříznutých fjordů. Poskytneme vám jedinečnou příležitost nahlédnout do pohádkové krajiny obrů, skřítků a bájných božstev, krajiny, kterou utvářely především ledovce a divoké řeky. Navštívíme národní parky Reinheimen, Dovrefjell, nejstarší norský národní park Rondane i okolí Romsdalfjordu a pobudeme v Domově obrů - NP Jotunheimen. Z vrcholu Brakdalsbelgen si vychutnáme nádherné výhledy na národní parky Jotunheimen a Dovrefjel. Dech nám vezme pohled z hřebene Trolltindan na dno údolí Romsdalen, které v tu chvíli bude více než 1300 m pod námi. Projdeme se po legendárním hřebeni Bessegen, přes který prchal na hřbetě svého soba Peer Gynt, hrdina veršovaného dramatu Henrika Ibsena, a spatříme dvě jezera jen pár desítek metrů od sebe, ale s výškovým rozdílem 400 m. Po ledovci vyjdeme na nejvyšší vrchol Skandinávie Galdhopiggen (2 469 m) a jeden den strávíme raftingem na divoké ledovcové řece Sjoa.

Poznámka : termíny 20.6. a 15.8. mají 5. den rafting za příplatek. Váš zájem o rafting je třeba uvést již při přihlášení. Podmínkou pro účast na raftingu je minimální věk 15 let.

Stravování: polopenze

polopenze.

Ubytování: vlastní stany

ubytování v kempech ve vlastních stanech, za příplatek možnost ubytování v chatkách.

Program zájezdu

1. den: předpokládaný odjezd z ČR v dopoledních hodinách do Německa, noční trajekt do Švédska.
2. den: přejezd jižním Švédskem do Norska přes LILLEHAMMER (zastávka u olympijských můstků) do kempu poblíž města Otta.
3. den: NP RONDANE: Varianta A: vyhlídkový okruh od jezera Hovringsvatnet údolím Kjondalen k chatě Peer Gynthytta, návrat zpět kolem chaty Smuksjoseter (4 hod.). Varianta B: navíc výstup na vyhlídkový vrchol BRAKDALSBELGEN (1 915 m), nádherné výhledy na národní parky Jotunheimen a Dovrefjel i na centrální část pohoří Rondane (7 hod., ^800 m, ˇ800 m).
4. den: NP DOVREFJELL s možným výskytem pižmoňů. A: výlet od chaty Kongsvold Fjellstue do údolí Stroplsjodalen (4 hod., ^350 m, ˇ350 m). B: túra údolím Stroplsjodalen kolem nejvyšší hory SNOHETTA (7 hod., ^650 m, ˇ200 m).
5. den: rafting na řece SJOA v NP Jotunheimen: Sjížděný úsek Heidal-Faukstat (-17 km, 2,5 hod.).
6. den: údolím Romsdalen přejezd k TROLLÍ STĚNĚ, nezapomenutelný pohled na vysoké stěny patřící k nejvyšším v Evropě. A: výšlap na jedinečnou vyhlídku RAMPESTREKEN (715 m) (3 hod., ^550 m, ˇ550 m). B: túra na hřeben Romsdalseggen s okouzlujícími výhledy do údolí řeky Raumy a na Romsdalfjord (7 hod., ^1 000 m, ˇ1 200 m).
7. den: výjezd Trollí cestou na parkoviště Trollstigen. A: sestup do kempu po staré obchodní stezce kolem úchvatného vodopádu s nezapomenutelným výhledem do údolí (3 hod., ˇ650 m). B: túra na vyhlídku z hřebene TROLLTINDAN, jedné z nejvyšších lezeckých stěn v Evropě (6 hod., ^800 m, ˇ800 m).
8. den: v NP REINHEIMEN autobusem Orlí cestou s neskutečnými výhledy k nejkrásnějšímu fjordu Norska Geirangerfjord. Plavba výletní lodí po GEIRANGERFJORDU a túra s nádhernými rozhledy na fjord. (4 hod., ^550 m, ˇ550 m).
9. den: NP JOTUNHEIMEN: od chaty Juvashytta (1 841 m) výstup v lanových družstvech po ledovci na GALDHOPIGGEN (2 469 m), nejvyšší vrchol Skandinávie, rozhled na zaledněné štíty NP Jotunheimen (6 hod., ^650 m, ˇ650 m). Městečko LOM s unikátním dřevěným kostelem z 12. století.
10. den: NP Jotunheimen - jedna z nejatraktivnějších túr v Norsku: Lodí po blankytně průzračných vodách ledovcového jezera Gjende. A: podél břehu jezera návrat zpět k autobusu (4 hod., ^500 m, ˇ500 m). B: výstup na legendární hřeben BESSEGGEN, jehož stěny kolmo spadají na jedné straně k světle modravému jezeru GJENDE (983 m) a na druhou k tmavšímu, o 400 m výše položenému, BESSVATNET (1 373 m) (8 hod., ^1 100 m, ˇ1 100 m).
11. den: přejezd do OSLA a individuální prohlídka města s možností navštívit Frognerův park se sochami významného norského sochaře Gustava Vigelanda.
12. den: dokončení prohlídky Osla, muzea na poloostrově BYGDOY (Vikingské, Kon-Tiki, Fram). Přejezd přes jižní Švédsko, noční trajekt do Německa.
13. den: příjezd do ČR ve večerních hodinách.