Okruh Norskem souostroví Vesterály Lofoty a Švédsko

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hostel Doprava: letecky Strava: vlastní

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Okruh Norskem souostroví Vesterály Lofoty a Švédsko

Fjällbacka - Oslo - Geilo - Borgund - Briksdalsbreen - Dalsnibba - Geirangerfjord - Trollstigveien - Trolltindam - údolí Romsdalen - Trondheim - Saltstraumen - Bodo - Lofoty - Reine - A - Nussfjord - Henningsvar - Svolvaer - Vesteralen - Narvik - NP Svartisen - Östersund - NP Hamra - Gronklitt - Stockholm

Romantické přírodní scenérie, fjordy zařezávající se stovky kilometrů hluboko do vnitrozemí, kouzelné vodopády, vstřícnost seveřanů v zemi půlnočního slunce, vlast Vikingů, zdánlivě nedostupné ledovce, nádherné souostroví Lofoty a Vesterály zvedající se přímo z divokých vln Atlantiku do mnohasetmetrových výšek, to je naše pozvánka do Skandinávie.

Doprava: letecky

Praha

Ubytování: hostel

Ubytování je zajištěno v hostelech, chatkách, apartmánech ve vícelůžkových pokojích převážně 4lůžkových, možnost vaření. Příslušenství společné. Nelze zajistit ubytování jedné osoby v pokoji. Ložní prádlo je v Norsku a Švédsku poměrně drahé cca 80 – 100 NOK/SEK os/den - platba na místě, doporučujeme mít sebou vlastní povlečení.

Program zájezdu

1. den: Odlet z Prahy do Osla, transfer na ubytování, připojení ke skupině ve večerních hodinách.
2. den: Dopoledne Oslo , park Frogner se sochami G. Vigelanda, poloostrov Bygdoy , známá muzea Fram, Kon-Tiki a Muzeum Vikingských lodí. Odjezd do centra a prohlídka města. Odpoledne přejezd do Geilo, nejvýznamnější centrum zimních sportů, ubytování.
3. den: Odjezd do vesničky Borgund, kde se nachází jeden z nejstarších a nejzachovalejších vikingských sloupcových kostelů zvaných Stavkirke, přejezd nejdelším norským tunelem přístavního městečka Flam na konci Aurlandsfjordu, prohlídka a lehká turistika v ústí fjordu. Pokračujeme Norskou krajinou k ledovci Jostedalsbreen resp. k jeho splazu BriksdalsbreEn, středně náročná procházka cca 2-3 hod., odjezd na ubytování.
4. den: Zlatá cesta severu a srdce norských fjordů. Výjezd na vyhlídku Dalsnibba (1476 m), Geirangerfjord (UNESCO) s typicky zářivě zelenou barvou. Projížďka lodí po fjordu. Vyjedeme Orlí cestou, zastávky na vyhlídce, trajektem přejedeme Norddalsfjord a pokračujeme Cestou Trollů -Trollstigveien, která 11 serpentinami překonává výškový rozdíl téměř 800 m, krásné horské scenérie, ubytování v údolí Sterdalen.
5. den: Pověstná převislá Stěna Trollů - Trolltindam, krásným a divokým údolím Romsdalen přes Dombas do královského Trondheimu , historické centrum města, katedrála severu Nidarosdomen, pevnost Kristiansten aj., v pozdních nočních hodinách přejezd k Severnímu polárnímu kruhu.
6. den: Ráno překročíme Severní polární kruh, zastávka u info centra Polarsirkelsentret, obchody se suvenýry a pošta, odkud je možné poslat pozdravy, dále Saltstraumen, za příznivých podmínek lze vidět malström - přírodní fenomén, vířící voda, slapové proudy, kdy se jeden fjord vlévá do druhého. Cesta do Bodo , hl. města provincie Nordland , s krásnou polohou u Saltfjordu, několika hodinová plavba na Lofoty, úchvatné pohledy - hory se zvedají přímo z moře. Večer ubytování.
7. den: Souostroví Lofoty a turistika, nejzajímavější místa, siluety lofotských hor, Reine, vyhlášené nejkrásnějším místem Norska, náročnější pěší túra nad městečko, výjimečný panoramatický výhled na lagunu a ostrůvky, pro ostatní např. lehčí turistika v okolí Reine, přejezd do městečka A, na závěr slavná rybářská vesnice Nussfjord (UNESCO) s muzeem lovu tresek, návrat na ubytování.
8. den: Lehká pěší turistika na souostroví Lofoty , v obci Viktem fakultativně návštěva místní sklárny, přejezd k muzeu Vikingů, které přibližuje dobu okolo roku 1120, romantický rybářský přístav Henningsvar, "Benátky Lofot", úchvatná krajina, ubytování.
9. den: Krátká prohlídka města Svolvaer, uvidíme jeden ze symbolů města Svolvaergeita (Svolvaerský kozel), dvourohá hora tyčící se nad městem. Souostroví Vesteralen, cestou fotostopy a příjezd do nejsevernějšího bodu naší cesty do Narviku , prohlídka, výjezd lanovkou na Fagernesfjell. Ubytování.
10. den: Delší zpáteční cesta vč. trajektu k NP Svartisen, se stejnojmenným ledovcem Svartisen, druhým největším v Norsku, cesta lodí a pěší náročnější túra k ledovcovému splazu, variant. lehčí turistika v okolí jezera. Pozdně noční přejezd do Švédska.
11. den: Ráno zastávka u největšího švédského vodopádu Tännforsen (tzv. švédská Niagara), pokračujeme do městečka Östersund na březích populárního švédského ledovcového jezera Storsjön, ubytování, odpočinek variantně lehčí individuální turistika v místě ubytování.
12. den: Kouzelná příroda NP Hamra, přírodní rezervace, cestou krátké zastávky a fotopauzy, Gronklitt, největší medvědí park Evropy Björnpark, příjezd do "srdce Švédska" k jezeru Siljan, oblast Dalarna, tradiční červené domky, ubytování.
13. den: Příjezd do hlavního města Švédska Stockholm, dle časových možností prohlídka muzea Vassa, transfer na letiště, odlet do Prahy.