Severská romance - Norsko a Dánsko

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hotel Doprava: letecky Strava: vlastní

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Severská romance - Norsko a Dánsko

BERGEN • KINSARVIK • STAVANGER • KRISTIANSAND • HIRSTHALS • ÅRHUS • JELLING • ROSKILDE • KODAŇ

Program zájezdu

1. den: 1. den: Během dne odlet z Prahy do Bergenu (s přestupem). Přelet nad ledovci a fjordy je za dobrého počasí pěkným zážitkem a přílet do Bergenu patří k nejhezčím na světě. Transfer na ubytování.
2. den: 2. den: Po snídani navštívíme známý rybí trh, procházka zachovalou čtvrtí Bryggen (UNESCO), odkud se nám naskytnou nádherné výhledy na „Město sedmi hor“, jak se Bergenu přezdívá. Odpoledne se vydáme na cestu královstvím fjordů, hor a vodopádů. Na jejím začátku se projdeme za vodní clonou vodopádu Steindalsfossen. Jedny z nejkrásnějších pohledů na fjordy skýtá prostor širokého Hardangerfjordu s panoramatem ledovce Folgefonni rýsujícím se na obzoru. Ubytování s večeří je zajištěno v hotelu na břehu fjordu.
3. den: 3. den: Fjord překonáme po mistrovském díle norských stavbařů – více jak kilometr dlouhém mostu Hardangerbrua. Dnešní den bude hlavně velkým představením mnoha vodopádů. Mezi nejatraktivnější patří dvě mohutná ramena vodopádu Latefoss. Nejprve se však z obce Kinsarvik vydáme na několikahodinovou vycházku (cca 3 hod.), při které nahlédneme do údolí vodopádů Husedalen. Navečer přejedeme na další ubytování s večeří.
4. den: 4. den: Po snídani dojedeme do lůna norské přírody a na výchozí bod pěší túry – na skalní plošinu Preikestolen (Kazatelna). Na konci stezky nás čeká ohromující pohled z výšky 600 m do hlubin Lysefjordu. Výlet nám zabere přibližně 5 hodin. Navečer se krátce zastavíme ve městě Stavanger, které je historickým i současným ekonomickým centrem západního Norska. Projdeme se v historické části Gamle Stavanger. Odjezd na hotel a ubytování s večeří.
5. den: 5. den: Dramatické scenerie s hučícími vodopády a mohutnými skalními masivy nad fjordy vystřídají v dalším programu malebné šérové ostrůvky, zapomenuté rybářské vesničky i písčité mořské pláže vhodné ke koupání. Projdeme se po ostrově Eigeroya nedaleko města Egersund a v zákoutích vesnice Sogndalsstrand s dřevěnými domy usazenými na skaliscích nad ústím řeky Litlá do Severního moře. Nakonec se zastavíme u nejjižnějšího norského majáku Lindesnes, jenž je důležitým historickým místem Norska.
6. den: 6. den: Po třech dnech v přírodě se na chvíli vrátíme do civilizace. Dopoledne se projdeme v typickém norském městě Kristiansand. Prohlédneme si fotogenickou rybářskou čtvrť Fiskebrygge a nedaleké architektonicky zajímavé centrum múzických umění Kilden. Ze zdejšího mezinárodního přístavu vyplujeme odpoledne moderním trajektem přes více jak 100 km široký mořský průliv Skagerrak. Po připlutí do severodánského přístavu Hirsthals se vydáme po Jutském poloostrově na ubytování.
7. den: 7. den: Arhus, druhé největší město Dánska, které se může pochlubit mj. novou moderní architekturou: Muzeum moderního umění ARoS, Dokk 1 – multimediální a zároveň největší veřejná knihovna ve Skandinávii a obytný komplex Ledovec – Isbjerget. Cestou na východ Dánska náš čeká zastávka v Jellingu – runové kameny z 10. století patří mezi základní historická místa Dánska. Spolu s mohylami a kostelem jsou od roku 1994 součástí světového dědictví UNESCO. Po mostě Store Belt nad stejnojmenným průlivem dojedeme na další ostrov Sjaelland, kde odpoledne navštívíme město Roskilde na konci stejnojmenného fjordu. To bylo po celý středověk hlavním sídlem dánských králů. Přímo u fjordu se nachází moderní prosklená stavba Muzea vikinských lodí, ve kterém můžeme obdivovat slavné „dračí lodě“.
8. den: 8. den: Dle aktuální nabídky letenek v roce 2021 strávíme více či méně času v hlavním městě Dánska Kodani. Malá mořská víla se stala symbolem města. Zde ukončíme úvodní okružní jízdu městem. Pak se pěšky projdeme po nábřeží do historického centra. Počkáme si na střídání stráží u královského paláce Amalienborg. Zájemci se mohou vydat z přístavu Nyhavn s okolními barevnými domy na plavbu po městských kanálech, kolem paláce Christiansborg až k moderní stavbě kodaňské Opery. Odlet do Prahy.