Polsko - Polské Bieszczady na kole v pohodě - chatka

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: chata Doprava: autokarem Strava: vlastní

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Polsko - Polské Bieszczady na kole v pohodě - chatka

Nejdivočejší kout Polska, plný lesů a polonin, to jsou Bieszczady. Pokud chcete utéct od civilizace, zamiřte právě sem. Jakkoliv opuštěné, divoké a nepřístupné, jsou bieszczadské hory protkány hustou sítí lesních a polních cest, které jsou ideální pro cyklistické eskapády a jezdit po nich přináší opravdové potěšení. Nedávají tady prý dobrou noc lišky, ale spíše medvědi, rysi a vlci. Dá se tady celé týdny toulat a užívat si noční oblohy bez oslnění z města. Cesty údolími karpatských polonin nás zavedou na místa spojená s dávnými národy Lemků a Bojků. Poněkud rušněji bude u přehrady Solina, která je největší v zemi. K atrakcím parku, který leží v Podkarpatském vojvodství, patří i vlaková úzkokolejka původně vozící dřevo, dnes turisty. Klasická železnice sleduje stopy Švejka putujícího tímto zapomenutým koutem Polska na haličskou frontu. Většina tras vede po asfaltových a šotolinových cestách vhodných též pro trekkingová kola. Některé úseky vedoucí přes hřebeny jsou vhodné pro "horaly". Zájezd je zcela bez nočních přejezdů!

Poznámka : Uvedené svozy neplatí pro tento cyklozájezd.

Stravování: vlastní

vlastní.

Ubytování: chata

7x nocleh v chatkách ve vícelůžkových pokojích.

Program zájezdu

1. den: ranní odjezd z ČR, průjezd Polskem, večerní příjezd do Bieszczad, ubytování v centru Bieszczad ve středisku USTRZYKI GÓRNE.
2. den: po silnici podél říčky Wolosaty do SMOLNIKU, kde se nachází dřevěný kostel sv. Michala Archanděla z 18. století zařazeného mezi památky UNESCO. Dále pokračujeme podél řeky San do DWERNIKU, možnost zajížďky do malé vsi CHMIEL s dřevěným kostelem sv. Mikuláše. Přes NASICZNE po silnici zpět do hotelu (40 km), pro milovníky MTB vyjedem do sedla PRZYSLOP CARYNSKI (785 m), odkud jsou nádherné výhledy na severní hřbety Caryňské poloniny, odtud sjezd do údolí, návrat na ubytování (50 km).
3. den: po silnici vystoupáme do sedla PRZELECZ WIZNIANSKI (855 m) a lesní cestou krajinou Bojků do vsi ZATWARNICA s historickou bojkovskou chatou. Štěrková cesta nás poté zavede zcela opuštěným údolím řeky SAN do rezervace KRYWE se zbytky bývalé vesnice. Přes sedlo Szczycisko (629 m) dojedeme až do WETLINY (60 km). Odtud autobusem na ubytování.
4. den: ráno autobusem do městečka CISNA. Dopolední výlet úzkokolejkou údolím říčky Solinky do nitra bieszczadských lesů. Již na kole do obce STARY LUPKOW s nádražím, kde se zastavil dobrý voják Švejk cestou na frontu. Cyklotrasa "Stopami osudů dobrého vojáka Švejka" nás zavede údolím Oslawy přes KOMAŃCZU s dřevěným lemkovským kostelem z roku 1802 až do vesničky TURZAŇSK s dalším dřevěným kostelíkem zaneseným na seznamu UNESCO (40 km). Alternativně lze tento den využít jako odpočinkový a po výletu úzkokolejkou místo cyklistiky odpoledne autobusem se vypravit do SANOKU se známým skanzenem. Po prohlídce skanzenu věnovaného lidovému stavitelství Bojků a Lemků navštívíme i město s hradem v gotickém stylu, posedíme na lavičce u památníku dobrého vojáka Švejka. Autobusem obě skupiny zpět na ubytování.
5. den: celodenní pěší túra k trojmezí Polska, Slovenska a Ukrajiny - na vrchol KREMENEC (1 221 m). Ze sedla Przelecz Wiznianski vystoupáme na vrchol WIELKA RAWKA (1302 m) s výhledy na bieszczadské poloniny a do Podkarpatské Rusi na Ukrajině. Podél polsko-ukrajinské hranice dojdeme k trojmezí. Přes hřeben DZIAL sestoupíme do WETLINY. Autobusem zpět na ubytování.
6. den: celodenní výlet na kole do nejvýchodnější části Bieszczad. Horská silnice nás zavede k zubří rezervaci. Dále opuštěnou krajinou sjedeme k řece SAN tvořící hranici s Ukrajinou. Podél řeky pokračujeme k vřesovišti TARNAWA. Štěrková cesta dále pokračuje až k zaniklé vesnici BENIOWA se zbytky hospodářských budov a základy kostela. Výlet zakončíme ve vesnici MUCZNE se stylovou zájezdní restaurací (45 km). Autobusem zpět na ubytování.
7. den: autobusem ráno odjezd do Kalnicy. Podél toku řeky WETLINA projedeme skalnatou soutěskou v rezervaci SINE WIRY, dostaneme se do vesničky TERKA s kamennou zvonicí z 19.století a výlet zakončíme v obci ZAWOZ na břehu jezera SOLINA s širokou nabídkou občerstvení a možností koupání a půjčení lodí (35 km). Pro cyklistické nenasyty lze pokračovat od břehů jezera až do městečka LUTOWISKA (70 km). Autobusem návrat na ubytování.
8. den: ráno po snídani odjezd domů, tranzit Polskem, večerní návrat do ČR.