Z Pekingu do Dillí

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hotel *** Doprava: letecky Strava: snídaně

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Z Pekingu do Dillí

Vydejte se s námi na putování z Číny až do Indie a navštivte ta nejzajímavější a nejznámější místa východní a jižní Asie. Místa, jež se pro svou jedinečnost dostala pod ochranu UNESCO. V Číně uvidíme vyhlášené památky: tajuplné Zakázané město, slavnou Dlouhou zeď či "osmý div světa", tzv. Hliněnou armádu. V Tibetu si prohlédneme bývalé sídlo dalajlamů Potálu a nádherně položený klášter Gandän. Pak přeletíme nad hlavním himálajským hřebenem a při troše štěstí uvidíme z letadla i nejvyšší horu světa – Mt. Everest. V Nepálu se projdeme po starých královských městech Káthmándského údolí. Na závěr se v Indii necháme okouzlit Tádž Mahalem, nejslavnějším pomníkem lásky, pokocháme se růžovými zdmi Džajpuru a užasneme u nerezavějícího železného sloupu nad technologiemi starých civilizací.
Poznámka:

Zájezd lze prodloužit individuálním programem v Bhútánu  – více informací v kanceláři.
Upozornění:

Upozorňujeme na zvýšenou náročnost zájezdu z důvodu několikadenního pobytu ve vysoké nadmořské výšce – více podrobností naleznete v záložce "Praktické".
Velikost skupiny:

8–18 účastníků
Víza:

Od 18. 10. 2019 došlo k zásadní změně v zajišťování čínských víz, kdy je nutná osobní návštěva vízového centra  v Praze  každým žadatelem o čínské vízum kvůli pořizování otisků prstů .
Do Tibetu je speciální režim cestování a s tím také související jiný režim víz, kdy se udělují  čínská víza skupinová . V tomto případě nejsou vlepována individuální víza do pasu, ale všichni spolucestující ve skupině jsou uvedeni na jednom oficiálním dokumentu.  Z tohoto důvodu je nutná osobní návštěva celé skupiny daného zájezdu dohromady v jeden konkrétní den a hodinu. Konkrétní termín návštěvy vám ale budeme schopni sdělit, až obdržíme zvací dopis z tibetského úřadu, což se děje cca 14–10 dnů před odletem.  Na vízovém centru bude v daný den přítomen také náš pracovník, který bude celou skupinu organizovat. Dříve o vízum není možné žádat, vízové centrum žádosti bez zvacího dopisu nepřijme. Bez osobní návštěvy s celou skupinou není možné se daného zájezdu zúčastnit, protože vám nebude uděleno čínské vízum.
Pro zajištění víza je nutné vyplnit obsáhlou  žádost o vízum  s různými osobními informacemi a naskenovat fotografii dle požadavků čínské ambasády. Celá žádost se vyplňuje on-line přes webové stránky na počítači a je v angličtině.
Klienti před zájezdem obdrží podrobné instrukce, jak žádost vyplnit, spolu s potřebnými informacemi k cestě. 
Za čínské vízum se platí v hotovosti nebo kartou při podání žádosti, a to částka  2700 Kč/os.  Vyzvednutí pasů s udělenými vízy zajistí naše CK.
Od otisků prstů a návštěvy vízového centra jsou  osvobozeny děti do 14 let a osoby nad 70 let věku  a dále ti, jimž byly na tomtéž vízovém centru nebo na čínské ambasádě sejmuty otisky prstů v uplynulých 5 letech a kteří cestují na stejný pas. Tato část klientů by jen dodala vyplněnou žádost o vízum do CK.
Doporučujeme pročíst podrobnější informace o celém postupu zajištění čínského víza, které najdete zde: Čínské vízum .
Náročnost:

Upozorňujeme na zvýšenou náročnost zájezdu – ve Lhase a okolí se pohybujeme v nadmořské výšce přes 3500 m. Pro zájezd není nutná žádná extrémní fyzická zdatnost, spíš momentální dobrý zdravotní stav a schopnost aklimatizace.
Naše doporučení:
Napříč asijským kontinentem po stopách UNESCO komfortně! Jedna z nejoblíbenějších tras, během níž poznáte 4 jedinečné země a jejich kulturu za pouhých 15 dní.

Stravování: snídaně

snídaně

Program zájezdu

1. - 2. den: Praha – Peking : přílet do hl. m. Číny ; procházka po náměstí Tian'anmen (Tchien-an-men) a prohlídka tzv. Zakázaného města – sídlo čínských císařů do r. 1911, které bylo téměř 500 let uzavřeno běžným smrtelníkům; moderní bulváry i zapadlé mizející uličky ; večer místní specialita – pekingská kachna .
3. den: Peking : celodenní výlet na Dlouhou zeď , přezdívanou také Velká čínská zeď – procházka po Zdi usnadněná výjezdem lanovkou; cestou zastávka (jen z venku) u olympijských sportovišť – Ptačí hnízdo , Vodní kostka .
4. den: Peking : chrám Nebes , místo, kam se chodili císařové modlit za dobrou úrodu; Letní palác – letní sídlo čínských císařů v podhůří Západních hor na břehu jezera Kunming (Kchun-ming) s nesčetnými altány a pavilony ; noční přejezd lůžkovým vlakem.
5. den: Xi'an (Si-an): ráno příjezd; Hliněná armáda – „posmrtná armáda“ prvního čínského císaře; monumentální 14 km dlouhé hradby ; Velká mešita a večerní muslimská čtvrť s tržišti a jídelní stánky s typickými specialitami.
6. den: Xi'an – Lhasa : dopoledne přelet do hl. m. Tibetu – nejposvátnější tibetský chrám Džokhang v samém srdci starého města , náměstí Barkhor s poutním okruhem, uličky staré Lhasy .
7. den: Lhasa : palác Potála – monumentální bývalé sídlo dalajlamů tyčící se 130 m nad městem ; klášter Sera – jeden z největších klášterů sekty Gelugpa.
8. den: Lhasa – Gandän : půldenní výlet ke klášteru umístěnému v nádherné scenérii přírodního amfiteátru vysoko nad řekou Kjičchu (4300 m n.m.); odpoledne bývalé letní sídlo dalajlamů Norbulinka .
9. den: Lhasa – Káthmándú : dopoledne přelet přes hlavní himálajský hřeben do hl. m. Nepálu – seznámení s obchodní čtvrtí Thamel .
10. den: Káthmándské údolí : celodenní okruh – starobylé hlavní město Bhaktapur , hinduistické centrum Pašupatináth se spalovacími gháty, tzv. opičí chrám se stúpou Svajambhunáth s nádherným výhledem na celé údolí.
11. den:
12. den: Dillí – Džajpur: dopoledne návštěva nejdůležitějšího islámského centra Páteční mešity s vyhlídkou na dillískou Červenou pevnost , místo zpopelnění Mahátmy Gándhího – Rádžghát ; odpoledne přejezd do hl. m. Rádžasthánu .
13. den: Džajpur – tzv. "Růžové město" (nový zápis UNESCO v r. 2019): středověká astronomická observatoř Džantar Mantar , sídlo rádžů City Palace (Městský palác), symbol města Havá Mahal – tzv. "palác větrů"; jantarová pevnost Ámbér – fakultativní možnost projížďky na slonech.
14. den: Džajpur – Ágra : přejezd se zastávkou u nádherně zachované stupňovité studny ve vesnici Ábhanérí ; prohlídka Fatéhpur Síkrí opuštěného města velkého mughalského císaře Akbara.
15. - 16. den: Ágra – Dillí – Praha: nejslavnější hrobka lásky Tádž Mahal zalitá ranním sluncem; mohutná Červená pevnost – sídlo mughalských císařů, málo známá, ale překrásná hrobka Itimád-ud-daula , předchůdce Tádžmahalu; odpoledne návrat do Dillí – volno na nákupy a poslední večeři; 16. den ráno odlet do ČR, přílet večer.