Írán – do nitra mocné Persie

Ubytování: hotel ** Doprava: letecky Strava: snídaně
2 termíny od 27. dubna 2024

Cena zájezdu

od 79 990 Kč


Termíny a ceny

duben 2024

27.04. - 08.05.2024 sobota - středa
snídaně letecky (Praha)
79 990 Kč
cena za 12 dní (11 nocí)

září 2024

21.09. - 02.10.2024 sobota - středa
snídaně letecky (Praha)
79 990 Kč
cena za 12 dní (11 nocí)

Informace o cenách

Cena zahrnuje

  • leteckou přepravu a letištní poplatky
  • 11x nocleh ve 4* hotelech s polopenzí
  • veškeré transfery během okruhu
  • všechny prohlídky a vstupy dle programu
  • služby česky hovořícího průvodce (min. 12 osob)

Cena nezahrnuje

  • vízum do Íránu (100,- Euro - platba v CK)
  • cestovní pojištění, případně pojištění storna
  • fakultativní výlety a vstupy

    • Poznávací zájezdy

Popis zájezdu

Írán – do nitra mocné Persie


Program zájezdu

1. den: PRAHA – ŠÍRAZ: Setkání na letišti dvě hodiny před odletem. Odbavení a odlet do Šírázu.
2. den: ŠÍRÁZ: Přílet do Šírázu, intelektuálního srdce Persie a hlavního města provincie Fars. Transfer do hotelu. Odpoledne procházka po rajské zahradě. Půvabné místo plné zeleně je jako stvořené pro odpočinek a rozjímání, snad proto je Šíráz příznačně označován „Městem básníků“. Nocleh v Šírazu.
3. den: ŠÍRÁZ: Prohlídka Šírázu včetně mešit Vakil a Nasir-ol-Molk, mohutné citadely Karima Khana; mauzoleí obou velkých rodáků, významných perských básníků Háfeze a Sádího. Rozkvět města se datuje do 9. a 10. století, kdy se stal hlavním městem perské říše. Podruhé byl hlavním městem v 18. století. Kouzelné město zahalené do vůně růží a zpěvu slavíků. Nocleh v Šírázu.
4. den: PERSEPOLIS – PASARGADAE – NAKŠ-E-ROSTÁM – YAZD: Budete okouzleni archeologickým areálem v Persepolisu, což je bývalé hlavní město Achajmenovské říše, odkud vládli známí starověcí perští králové Darius a Xerxes. Místo Vás překvapí vzhledem k době vzniku velkou vyspělostí. Návštěva Pasargadae, hrobky zakladatele Perské říše Kyra Velikého. Obě uvedená místa jsou zapsaná na seznamu památek UNESCO. V Nakš-e-Rostámu budete moci obdivovat vytesané hrobky perských králů Dareia I., Dareia II., Xerxese a Artaxerxese s krásnými kamennými skalními reliéfy z éry Sasanovců. Přejezd do Yazdu, ubytování a nocleh.
5. den: YAZD – ZEINOLDIN – CARAVANSERAI – YAZD: Přejezd do Zein – o – Din Caravanserai, jehož výstavba se datuje do 16. století a je situován na starověké Hedvábné stezce. Je jedním z 999 poutních hostinců, které byly postaveny za vlády Shaha Abbase a které poskytovali zázemí pro obchodníky. Pozdní oběd v tomto unikátním stavení. Prohlídka Yazdu - historického města známého jako středisko původní perské víry zoroastrismu, prastarého íránského náboženství. V Yazdu žije více než 12.000 aktivních uctívačů boha Ahura a jeho věčného ohně. Yazd je rovněž na seznamu památek UNESCO. Nocleh v Yazdu.
6. den: YAZD – ISFAHÁN: Pokračování prohlídky Yazdu, města s největším počtem minaretů v Íránu. Nachází se zde řada zoroastriánských chrámů s věčným posvátným ohněm, o kterých se zmiňoval již Marco Polo. V nejstarším chrámu plane věčný oheň od roku 470 n.l. Ve městě bylo centrum zoroastriánské komunity, která zde hledala útočiště před nájezdy Arabů. Návštěva mešity Jameh, chrámu Ataškadeh, chrámu Ohně. V okolí města stojí ponuře několik Věží ticha, věží, na které vyznavači ohně přinášeli mrtvé, aby je zde nechali sežrat dravými ptáky. Přejezd do Isfahanu, ubytování a nocleh
7. den: ISFAHÁN: Celodenní prohlídka nejhezčího íránského města a jednoho z nejhezčích měst naší planety, které se dostalo na vrchol slávy a moci v době krále Safavidské říše Šáha Abbáse jako sídlo safavidských králů. Návštěva slavného náměstí Maidan-e-Nakš-e-Jahan, které je považované za skvost civilní islámské architektury. Mešita šejka Lotfolláha s úžasnou architekturou a mimořádnými mozaikami, palác Ali-Qapu. Prohlídka historických mostů Shahrestan, Sio-se Pol, Khadžú přes řeku Zayandeh. Nocleh v Isfahánu.
8. den: ISFAHÁN: Pokračování v prohlídce Isfahánu: arménská katedrála Vank z doby Safavidů, Kajsírie, nejmalebnější místo Isfahánu se spoustou původních mozaik, Chehel-Sotun – palác čtyřiceti sloupů, královské zahrady, minarety Jonban tzv. „kývající se minarety“, jejichž konstrukce umožňuje jemné rozkývání. Také Isfahán najdete na seznamu památek UNESCO. Pro město jsou typické široké ulice plné zeleně, stovky překrásných mešit zdobených barevnými kachlemi a rozsáhlé trhy. Isfahán je městem s největší koncentrací nádherných islámských staveb v Íránu.
9. den: KASHAN: Přejezd do Kashanu, centra perské civilizace. V Kashanu navštívíte historickou zahradu Bagh Fin a typický starý perský dům Borodžerdí s vnitřní výzdobou ze zrcadel a štuku. Prohléd-nete si komplex Agha Bozorg s madrásou, mešitou a svatyní šíitského světce Immamzadeho Ebrahíma. Nocleh v Kashanu.
10. den: QOM - TEHERÁN: Odjezd do Svatého města Qom, jednoho z nejposvátnějších íránských měst. Prohlídka Qomu, jehož skvostem je svatyně Hazrat-e-Masumeh. Přejezd do Teheránu se zastávkou u hrobky Imáma Chomejního na kraji Teheránu. Ubytování v hotelu, nocleh v Teheránu.
11. - 12. den: TEHERÁN: Teherán, hlavní město Íránu. Při prohlídce Teheránu, navštívíte Národní archeologické muzeum, v němž zhlédnete sbírku archeologických pokladů ze všech íránských nalezišť; Šáhovy paláce, impozantní věž Svobody nazvanou Azadi Tower, městské opevněni a bazar. Nocleh v Teheránu.
13. den: PŘÍLET DO PRAHY : Transfer z hotelu na letiště. Odbavení, odlet z Teheránu s přestupem, přílet do Prahy.