To nejlepší ze západního Švédska + KODAŇ + OSLO (letecky z Prahy)

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hotel *** Doprava: letecky Strava: snídaně

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

To nejlepší ze západního Švédska + KODAŇ + OSLO (letecky z Prahy)

Kouzelný osloský fjord, švédský Stonehenge, malebná Kodaň… Ano, Skandinávii musíte objevit. Budete obdivovat barevné kodaňské nábřeží i Malou mořskou vílu. Užijete si atmosféru rybářských vesniček v provincii Bohuslän i přístavního Göteborgu. Oslo vás dostane a na švédskou ostrovní krajinu se nezapomíná. Poznávejte jako cestovatel – dopřejte si skandinávskou trojici v jednom!

Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla.


V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně.


Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak.

Cestovní pojištění: Srovnání pojištění

Program zájezdu

1. den: Přílet do Kodaně, transfer na hotel, ubytování. V závislosti na času příletu průvodce zvolí časově nejvhodnější program v hlavní dánské metropoli. Po příletu do Kodaně už nás bude čekat  autobus Radynacestu , kterým se přesuneme do centra města, a poté nás bude doprovázet po celou dobu našeho skandinávského putování. Po příjezdu na hotel a ubytování se vydáme na večerní prohlídku hlavního města Dánska . Návrat na hotel v Kodani ve večerních hodinách.
2. den: Dopolední prohlídka Kodaně,  přejezd Öresundského mostu,  návštěva univerzitního města Lund. Dopoledne budeme pokračovat v prohlídce Kodaně a nezačneme jinde, než u nejznámějšího symbolu města – sochy Malé mořské víly z pohádky Hanse Christiana Andersena, která melancholicky hledí na připlouvající lodě. Od ní se přesuneme kolem pevnosti Kastellet ve tvaru pěticípé hvězdy  postavené v 17. století k okouzlující  fontáně Gefion  znázorňující mýtickou bohyni dánských dějin, která podle legendy své čtyři syny proměnila ve voly. Přilehlý  kostelík Sankt Albans Kirke  nás okouzlí svými krásnými vitrážemi. Poté se vypravíme k nádhernému  baroknímu  kostelu Marmorkirken a k  zámku  Amalienborg Slot, u kterého uvidíme královskou gardu v typických uniformách. Na závěr se projdeme po malebném nábřeží Nyhavn, které lemují barevné domky a kotví tu staré dřevěné lodě. V odpoledních hodinách nás čeká  starobylé univerzitní město Lund , jehož  největší atrakcí a pýchou je velkolepá románská katedrála . Jedná se o nejvýznamnější románský kostel v zemi, jehož stavba pochází z 12. století. Největší pozornost přitahuje zdejší astronomický orloj a prostorná krypta. Ještě předtím nás čeká krátká zastávka ve městě Malmö na vyhlídce na  Öresundský most . Tento most spojující Dánsko a Švédsko, byl slavnostně otevřen v roce 2000. Jedná se o jeden z největších pevných mostů na světě, který je zavěšen na dvou pylonech. Celková délka přejezdu přes úžinu Öresund je 16 kilometrů, skládá se ze tří částí – podmořského tunelu, cesty přes uměle vytvořený ostrov a vlastního mostu. Ubytování. Večer individuální volno.
3. den: Prohlídka druhého největšího švédského města Göteborg. Po snídani se vydáme  autobusem Radynacestu směrem na sever a zastavíme se na poloostrově Kullen . Zde navštívíme vesničku  Arild , kterou tvoří shluk neobyčejně malebných a bohatě zdobených menších i větších domů . Pokračovat budeme na nejzazší výběžek poloostrova, který je chráněným přírodním územím a vystoupáme k  majáku , od kterého se nám budou otevírat  nádherné výhledy na moře . Budeme se kochat divokou scenérií tvořenou červenými rulovými skalami. Po poledni pak dorazíme do města  Göteborg. Ten je nejen druhou největší švédskou metropolí, ale také nejdůležitějším přístavem v zemi. Město je protkané nádhernými třídami a vyznačuje se kosmopolitní atmosférou a širokou kulturní nabídkou. My navštívíme jeho staré město a také přístavní část. Naši prohlídku započneme na  hlavním náměstí Gustav Adolfs Torg , jehož dominantou je měděná socha krále Gustava Adolfa. Dále spatříme  mohutnou budovu burzy a radnici . Na přístavní promenádě zhlédneme  moderní budovu Opery  a  výškový dům Utkiken , který je jedním ze symbolů Göteborgu. Jedná se o 86 metrů vysokou věž, ze které se otevírá ten nejlepší výhled na město. Před budovou kotví čtyřstěžník Viking, který slouží jako plovoucí hotel. Mezi další zajímavosti patří  muzeum Maritiman , které je údajně  největším lodním muzeem  na světě či rybí kostel –  Feskekôrka  – nejstarší městská tržnice. Odjezd na ubytování.
4. den: Příjemný den strávený v pobřežní provincii Bohuslän tvořené nesčetnými zátokami, ostrůvky, plážemi a rybářskými vesničkami. Úvod dne bude patřit  ostrovu Marstrand . Jedná se o zajímavý ostrov s pevností, na kterém je zakázána automobilová doprava, takže se na něj přeplavíme lodí. Ostrov je velmi oblíbený jachtaři a výletníky. Odpoledne pak navštívíme jednu z nejoblíbenějších oblastí pro letní dovolenou ve Švédsku, kterou je provincie  Bohuslän  rozprostírající se severně od Göteborgu podél pobřeží až k hranici s Norskem. Je tvořená pásem ostrůvků, které jsou navzájem propojené mosty a trajekty. Jedná se o  neobyčejně malebnou oblast , která se vyznačuje množstvím  rybářských vesniček a letovisek . Prvním místem, kam dnes zavítáme, bude  město Lysekil , které je největším městem této části pobřeží. Za pozornost stojí pěkné dřevěné zdobené domy z devatenáctého století, kdy město bývalo oblíbeným lázeňským letoviskem. Dalším místem, které dnes navštívíme, bude  starobylý Smögen .   Najdeme zde řadu zajímavých dřevěných domků, v jejichž přízemích jsou umístěny pěkné obchůdky a cukrárny. Zážitkem je návštěva některého z rybích obchodů, kde doporučujeme ochutnat skvělé rybí pokrmy. Odjezd na ubytování.
5. den: Dopoledne strávíme v malebné švédské vesničce  Fjällbacka a odpoledne si užijeme prohlídku unikátních osloských muzeí. Ráno se projdeme v  kouzelné vesnici Fjällbacka  s barevnými dřevěnými domky, kde pravidelně trávila svoji dovolenou herečka Ingrid Bergmanová. Poté se vydáme na sever na naši cestu do Norska. Naší první zastávkou bude tajuplný  Blomsholm , který bývá nazýván  švédským Stonehenge . Jedná se o jeden z nejstarších menhirů obestřený mnoha tajemnými hádankami. Poté se přesuneme do okolí města  Tanumshede , kde na vlastní oči spatříme  skalní rytiny z doby bronzové , jež jsou zapsané na seznamu UNESCO. Pokračovat budeme po pobřeží kolem Oslofjorden , až dorazíme do hlavního města Osla. Dnešní putování zakončíme návštěvou   poloostrova Bygdoy, kde se nachází hned několik úchvatných muzeí. Naším cílem se stanou dvě z nich a bude pouze na vás, které zvolíte.  Muzeum Fram  dokumentuje úspěchy osobností, jakými byli Amundsen a Nansen. Jeho hlavním exponátem je polární loď Fram, ve které F. Nansen uskutečnil plavbu do Arktidy a R. Amundsen s ní jako první člověk dobyl jižní pól. Druhé ze slavných muzeí  Muzeum Kon-Tiki  je pojmenováno po voru Kon-Tiki, na kterém přeplavil norský spisovatel Thor Heyerdahl Tichý oceán.  Pokud byste si nevybrali z těchto dvou muzeí, pak je jedinečným zážitkem také návštěva  Muzea vikingských lodí , kde můžete obdivovat tři vzácné kusy z 9. století. Nejvzácnější je loď z Osebergu, jež je bohatě zdobena a nejlépe zachována. Odjezd na ubytování.
6. den: Dopolední prohlídka Osla. V odpoledních hodinách přesun na letiště, odlet zpět do Prahy. Po snídani se vydáme na prohlídku hlavního města Norska . Prohlédneme si centrum Osla , uvidíme královský palác, parlament, budovu moderní radnice  obloženou pálenými cihlami, která představuje výrazný symbol města. Radnice je místem, kde se každoročně 10. prosince koná prestižní ceremoniál při příležitosti udělování Nobelovy ceny míru. Dále budeme obdivovat supermoderní výstavbu přístavu, kde je možné odpočinout si na pěší zóně plné obchodů a občerstvení. Poté se projdeme kolem  středověké pevnosti Akerhus , která se tyčí nad osloským fjordem a spatříme také jedinečnou moderní budovu  Opery (Operahuset), která byla slavnostně otevřena v roce 2008 a má připomínat ledovou kru pomalu se potápějící do fjordu.  Odpoledne se přesuneme na letiště a dle letového řádu odletíme zpět do ČR .