Ladákh a údolí Spiti: Země pod hvězdami

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hotel ** Doprava: letecky Strava: snídaně

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Ladákh a údolí Spiti: Země pod hvězdami

Vydejte se s námi do oblasti ukryté za hradbou himálajských štítů, do míst, jež díky své nedostupnosti stále odolávají náporu turistů, a představují proto zemi plnou nečekaných tajemství a udivujících přírodních krás. Po krkolomných cestách, klikatících se nad nedozírnými stržemi, projedeme celým údolím řeky Spiti, dosud nejméně objeveným koutem Indie. Teprve tam pochopíte, proč bývá po právu přirovnáváno k měsíční krajině tvořené obnaženými skalami. Přes pětitisícový průsmyk se poté přehoupneme do buddhistického Ladákhu s jeho blankytnými jezery, vyprahlou polopouštní krajinou a prastarými kláštery, které zde po staletí stojí jako most spojující svět Indie a Tibetu. Uprostřed nekonečných plání se člověk cítí být maličký, ba přímo nepatrný, a nebe, jež se mu klene nad hlavou, se zdá být na dosah ruky!
Upozornění:

Upozorňujeme na zvýšenou náročnost zájezdu z důvodu několikadenního pobytu ve vysoké nadmořské výšce – více podrobností naleznete v záložce "Praktické".
Velikost skupiny:

8–14 účastníků
Náročnost:

Upozorňujeme na zvýšenou náročnost – v první části zájezdu se postupně dostaneme do výšky kolem 3500 m, v Ladákhu se pak pohybujeme ve výšce až okolo 5000 m n.m. Pro zájezd není nutná žádná extrémní fyzická zdatnost, spíš momentální dobrý zdravotní stav a schopnost aklimatizace na vyšší nadmořskou výšku.

Stravování: snídaně

snídaně

Program zájezdu

1. - 2. den: Praha – Dillí : ranní přílet a prohlídka hl. města Indie – impozantní islámský komplex Kutub Mínár se záhadným nerezavějícím sloupem, skvostná Humájúnova hrobka , hinduistický Birla Mandir a podvečerní sikhská gurudvára Bangla Sáhib , zvoucí svou poklidnou atmosférou k tiché meditaci.
3. den: Dillí – Šimla : ranním vlakem do Čhándígarhu a poté pronajatou dopravou do tzv. „ královny horských stanic “, kde Britové nalézali útočiště před spalujícími vedry indických nížin, resp. bývalého letního sídla koloniální administrativy a britského vicekrále – skvostné viktoriánské stavby , připomínající doby dávno zašlé slávy, ale stále se pyšně tyčící vzhůru v kulisách borovicových a dubových lesů .
4. den: Šimla – Saráhan : přejezd ve stopách prastarých karavan putujících mezi Indií a Tibetem a proti proudu řeky Satladž do příjemného městečka Saráhan (2100 m n.m.), vstupní brány do vysokohorské oblasti Kinnaur a navazujícího údolí Spiti – první vyhlídky na zasněžené himálajské velikány a návštěva významného chrámu zasvěceného bohyni Matce.
5. den: Saráhan – údolí Sangla : dech beroucí i hrůzostrašné stoupání půvabným údolím, v němž lesy pomalu ustupují nekonečným pastvinám, zatímco na obzoru se do výšky tyčí himálajský masiv , za nímž se ukrývá Tibet; návštěva vesnice Čitkul (3450 m n.m), posledního osídlení na indické straně hranice, kudy vedla jedna z tras Hedvábné cesty – překrásné tradiční dřevěné domy drsných, a přece přátelských horalů.
6. den: Sangla – Kalpa : zastávka v Kámru , bývalém hl. městě s nejstarší pevností v oblasti (z 15. stol.), jejíž několikapatrové dřevěné věže se stále hrdě tyčí k blankytně modrému nebi; přejezd do Kalpy (2960 m n.m.), podle tradice zimního sídla boha Šivy – cestou návštěva místních vesniček a prastarého buddhistického kláštera Hu Bu Lankar .
7. den: Kalpa – Nako : přejezd k posvátnému jezeru Nako (3660 m n.m.) s nezbytnou kulisou himálajských vrcholů na obzoru – cestou zastávka na ochutnávku místního silného vína ; Nako – významné centrum buddhismu s působivým klášterem (z 11. stol.), mnoha stúpami a stroze přísnými kamennými budovami, srozumitelně vypovídajícími o drsných přírodních podmínkách, v nichž místní lidé po staletí žijí; noc v kempu s úchvatnou vyhlídkou na jezero a široké okolí.
8. den: Nako – Tabo : dramatický přejezd do „ světa kamenů a holých skal “ v údolí Spiti, právem přirovnávaného k měsíční krajině ; Tabo (3280 m n.m.), kde se po staletí setkával indický duchovní svět s tibetskou náboženskou tradicí – prastaré buddhistické jeskyně na skalním útesu a nejstarší funkční klášter v Indii (od 10. stol.) se skvěle zachovalou ikonografickou výzdobou (tzv. himálajská Adžanta či indo-tibetské umění), oblíbené místo současného dalajlamy .
9. den: abo – Káza : čarokrásná cesta drsnou skalnatou zemí podél řeky Spiti klikatící se v hlubokých, ba nedozírných údolích ; zastávka u citadely Dhankar (z 8. stol.), bývalého hl. města království Spiti, která se tyčí vysoko na skalním výběžku – úchvatný výhled na himálajskou kulisu na obzoru; bělostné zdi kláštera Kí (4100 m n.m.), dnes největšího v celém údolí Spiti – nástěnné malby, dlouhé trouby i úctyhodná sbírka zbraní.
10. den: Káza – Džispa: rozloučení s údolím Spiti a celodenní přejezd přes průsmyk Kunzum (4600 m n.m.) na hlavní přístupovou cestu do Ladákhu ; nocleh v Džispě (3200 m n.m.).
11. den: Džispa – Tso Kar : celodenní přejezd přes průsmyk Báráláča (4900 m n.m.) do Ladákhu – cestou překrásné scenérie krajiny plné jezírek, bystřin a vodopádů ; navečer poloslané jezero Kar (Bílé j., 4500 m n.m.), oblast obývaná tzv. čínskými kovboji – nomádským etnikem Čanga, jejichž hordy jaků spásají nedozírné pastviny táhnoucí se podél hradby hor; nocleh v kempu u jezera .
12. den: so Kar – Tso Moriri : dech beroucí modř největšího z transhimálajských jezer Moriri (4600 m n.m.) a vysoké štíty hor, jež hrají všemi odstíny hnědi; nocleh v jurtě .
13. den: so Moriri – Léh : scénický přejezd přes hory a doly do hl. města Ladákhu (3500 m n.m.); odpoledne toulky ulicemi starého města – „ malá Potála “, palác Stok i sídlo bývalé královské rodiny Spituk; západ slunce u Pagody míru .
14. den: Léh a okolí : celodenní výlet do bývalého hl. města Šéj – letní palác královské rodiny; gompa Žlutých čepic v Tikse – nejfotogeničtější klášter Ladákhu, klášter v Hemiši – největší i nejbohatší v oblasti.
15. den: Léh a okolí : celodenní výlet údolím řeky Indu do Likiru ke klášteru Klu-kkhyil , tzv. „ místo vodních duchů “ – 25 m vysoká socha Buddhy Majtréji ve zlatě; fresky a dřevěné plastiky z 11. stol. v „ duchovním ostrůvku “ Čos-khor v Alčí – nejoblíbenějším klášteře Ladákhu.
16. den: Léh – Dillí – Praha: dopoledne přelet do hl. města Indie a ubytování poblíž letiště ; odpoledne volno s možností individuálního programu (metrem) – Staré Dillí s největší mešitou v Indii, návštěva moderního hinduistického chrámu Akšardham na druhém břehu řeky Jamuny, obchody a restaurace v centru Nového Dillí apod.; v noci odlet do Prahy, přílet 17. den.
17. den: PRODLOUŽENÍ DO AMRITSARU Dillí – Amritsar : ranním vlakem do nejposvátnějšího města sikhů ; odpoledne výlet na jediný funkční hraniční přechod mezi Indií a Pákistánem – účast na tragikomickém nacionalistickém ceremoniálu uzavírání hranic dvou jaderných velmocí; návrat do města a neopakovatelná večerní atmosféra Zlatého chrámu – melodická recitace božího jména ze svaté knihy sikhů a symbolické uzavírání svatyně .
18. - 19. den: Amritsar – Dillí – Praha: dopoledne prohlídka komplexu Zlatého chrámu – posvátná nádrž Amrit saróvar , duchovní centrum sikhů Harmandir , centrum světské autority Akál tacht i obrovská společná jídelna langár (možnost posnídat se zástupy sikhských poutníků nebo se naopak podílet na jejich obsluhování); Džalijánválské zahrady jako smutný symbol bývalé koloniální nadvlády; odpolední vlak do Dillí a v noci odlet do Prahy, přílet 19. den.