Libanon – Pokladnice bájných říší

Ubytování: hotel ** Doprava: letecky Strava: vlastní
1 termín od 12. října 2024

Cena zájezdu

od 63 990 Kč


Libanon – Pokladnice bájných říší

Termíny a ceny

12.10. - 20.10.2024 sobota - neděle
vlastní letecky (Praha)
63 990 Kč
cena za 9 dní (8 nocí)

Informace o cenách

Cena zahrnuje

  • leteckou přepravu s přestupem a letištní poplatky
  • 7x nocleh ve 4* hotelu s polopenzí
  • veškeré transfery během okruhu
  • všechny prohlídky a vstupy dle programu
  • služby česky hovořícího průvodce (min. 12 osob)

Cena nezahrnuje

  • vízum (po příletu – bez poplatku)
  • fakultativní výlety a vstupy
  • spropitné

    • Poznávací zájezdy

Popis zájezdu

Libanon – Pokladnice bájných říší


Program zájezdu

1. den: ODLET Z PRAHY DO BEJRÚTU: Setkání na letišti, odbavení a odlet do Bejrútu. Po příletu a vyřízení pasových formalit následuje transfer do hotelu. Nocleh v Bejrútu.
2. den: BAALBEK – ANJAR – ZAHLÉ: Prohlídka významné památky Baalbek, která je od roku 1984 na seznamu UNESCO. Baalbek byl centrem mezopotámské, řecko-římské, křesťanské a islámské kultury. Komplex chrámových staveb, impozantních oblouků a zdobených sloupů byl znám také jako Heliopolis. K nejkrásnějším památkám patří bezesporu Chrám Jupitera nebo Bakchův chrám, který je jedním z nejzachovalejších antických chrámových staveb na světě. Město Anjar bylo založeno na počátku 8. století. Jeho zříceniny pokrývají plochu o rozměrech 114.000 m². Ve městě žije silná arménská komunita, která tu má vlastní školu a kostel svatého Pavla, který je druhým největším arménským kostelem v zemi. Poslední zastávkou bude město gurmánů Zahlé, které je schované mezi vinicemi v údolí řeky Bekaa. Můžete se těšit na ochutnávku nejlepších místních vín. Ubytování v Zahlé, večeře a nocleh.
3. den: KSARA – ST THOMAS – KOUROUM – KEFRAYA: Dnešní den se vydáte po libanonské vinné stezce. Zmínky o zakládání vinic v údolí Bekaa najdeme už před více než před 5.000 lety u Féničanů. Další zastávkou bude nejstarší vinařství Château Ksara, které bylo založeno v roce 1857 jezuitskými kněžími. Pod ním se rozprostírá komplex jeskyní, které slouží jako vinné sklepy. Návštěva Château St. Thomas. Vinařství s rodinnou tradicí bylo založeno roku 1990 a kromě excelentních vín nabízí i překrásný výhled na údolí Bekaa. Poslední zastávkou je vinařství Kouroum, které patří k nejmodernějším v zemi. Poslední vinařství, které tento den navštívíte, je Kafraya. Oblast údolí Bekaa byla pro hojnost vinic oblíbená už u starých Římanů, kteří zde nechali postavit chrám na počest římského boha vína Bakcha. Návrat do Bejrútu, večeře a nocleh.
4. den: NAHR AL KALB – JEITA – FAQRA – HARISSA: Výlet začíná u řeky Lykos, což je starověké pojmenování řeky Nahr Al Kalb. Na jejích březích jsou na skalách dochované nápisy od pochodujících armád antických, následně asyrsko-babylonských, řeckých, římských, francouzských a britských až do součastnosti. Pro svou historickou hodnotu jsou zapsány na seznamu UNESCO. Pokračovat budete prohlídkou jeskynního komplexu Jeita, který je tvořen dvěma vzájemně propojenými jeskyněmi. Úchvatný labyrint měří téměř 9 kilometrů a v jeho nitru je ukryt největší stalaktit na světě. Přejezd do Faqry (Fakry), archeologické lokality s pozoruhodnými a dobře zachovanými ruinami chrámů, svatyní, sloupů a oltářů. Fakra je v současnosti vyhlášeným soukromým lyžařským střediskem. Závěr dnešního dne bude patřit významnému poutnímu místu Svatyni Panny Marie Libanonské v horské vesnici Harissa. Na kopci se tyčí 8,5 metrů vysoká bronzová socha Panny Marie, odkud je nádherný výhled na okolní krajinu lemovanou mnoha kostely různých náboženských vyznání. Návrat do Bejrútu, večeře a nocleh.
5. den: BŠARRI – WADI KADISHA: První zastávka dnešního dne bude ve „městě kostelů“ v Bšarri, rodišti slavného básníka, malíře a sochaře Khalila Gibrana. Návštěva muzea věnované Gibranově životu a tvorbě a procházka k nedaleké jeskyni, která je zasvěcena Panně Marii Lurdské. Asi 4 kilometry od Bšarri je zachovalý cedrový háj. Stromy, které jsou nazývány Arz-Rab (Cedars of Lords), jsou pod ochranou libanonského patriarchy. Údolí Kadisha s mnoha starobylými kláštěry patří bezesporu mezi nejkrásnější kouty Libanonu. Prohlídka kláštera St. Antonína (Deir Mar Antonios Qozhaya). V 16. století zde byla založena první tiskárna na Středním východě. Vedle kláštera je tzn. „Jeskyně šílenství“. Na tomto ponurém místě jsou stále k vidění řetězy, jimiž byli duševně nemocní poutáni ve víře, že je zde s boží pomocí dokážou zbavit utrpení. Návrat do Bejrútu, večeře a nocleh.
6. den: GHAZIR – ANNAYA – ST.CHARBEL – BYBLOS - BYBLOS: Dnešní den začnete v Ghaziru prohlídkou vinařství Musar. Pokračovat budete prohlídkou kláštera Sant Maron v Annayi, kde strávil světec Charbel podstatnou část svého života. Jeho zázraky jsou známé po celém světě a v roce 1977 byl svatořečen. Posledním zastavením je město Byblos, které je považováno za nejstarší a nepřetržitě obydlené město světa. Po dlážděných ulicích se v časech dávno minulých procházeli Egypťané, Římané, Féničané i pozdější arabští dobyvatelé. Malebné kavárny, malé obchůdky, pestrobarený soúk, křižacký hrad z 12. století, katedrála svatého Jana Marka a přístav, dřívější centrum fénického obchodu, tvoří nezapomenutelnou kouzelnou atmosféru. Návrat do Bejrútu, večeře a nocleh.
7. den: SIDÓN – TÝROS: Odjezd do starobylého fénického města Sidón. Jeho dominantou je křižácký „Mořský hrad“, postaven ve 13. století. Ze střechy je úžasný výhled na romantické uličky a půvabná zákoutí přístavního města. Týros (Tir, Tyre) je dalším fénickým přístavním městem, které navštívíte. Památky z dob Římanů včetně zachovalého Hipodromu, rozsáhlá Nekropole, silnice, akvadukty a další monumentální stavby jsou důkazem vyspělosti dávných civilizací. Před návratem si můžete udělat procházku po krásné čisté pláži nebo si odpočinout v některé z mnoha kaváren na nábřeží s úchvatným výhledem na moře. Návrat do Bejrútu, večeře a nocleh.
8. den: BEITTEDINE – DEYR EL QAMAR – BEJRÚT: Přejezd do oblasti Šúf s malebnými vesničkami na stráních, se siluetou nedalekých hor a největší cedrovou rezervací v Libanonu. Procházka po městě Deyr El Qamar (Dar Al Omar). Klikaté úzké uličky, kamenné domy, hlavní náměstí, na kterém se konali turnaje během křížových výprav a na kterém najdeme i důkaz o náboženské toleranci, neboť zde stojí svorně vedle sebe mešita, synagoga a kostel. Další zastávkou je Beittedine, kde stojí ohromující a přepychový „Palác Beittadine“. Emir Baší jej nechal vystavit na důkaz své moci a na podporu své slávy. Při prohlídce budete okouzleně hledět na nákladnou výzdobu, kamenné mozaiky a obklady z cedrového dřeva. Dnešní výlet ukončíte prohlídkou Bejrútu. Návštěva moderní částí města s „Náměstím Mučedníku“ a nedaleké mešity Muhammada al- Amína. Národní muzeum se stálými sbírkami, náměstí Nijmeh s parlamentem. Na nábřeží si můžete sednout do jedné z mnoha restaurací a při vychutnávání libanonského kulinářského umění pozorovat nedaleké „Holubí skály“. Návrat do hotelu, večeře. Odpočinek a v noci transfer na letiště a odlet do Prahy.
9. den: PŘÍLET DO PRAHY: