Norsko - Velký Okruh

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: různé Doprava: letecky Strava: snídaně

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Norsko - Velký Okruh

Letecký poznávací zájezd do Norska - Zlatou cestou severu až na Lofoty a Vesterály. Čekají nás romantické přírodní scenérie, fjordy zařezávající se stovky kilometrů hluboko do vnitrozemí, kouzelné vodopády, vstřícnost seveřanů v zemi půlnočního slunce, vlast Vikingů, zdánlivě nedostupné ledovce, jedinečná městečka vč. slavné rybářské vesnice Nusfjord, národní park Svartisen, nádherné souostroví Lofoty a Vesterály zvedající se přímo z divokých vln Atlantiku do mnohasetmetrových výšek, to je naše pozvánka do Skandinávie, daleko, až za Severní polární kruh.

Poznávací zájezd do Norska až na Lofoty a Vesterály provází Doc. Ing. Pavel Ondr, CSc.

Oslo - Geilo - Borgund - Briksdalsbreen - Dalsnibba - Geirangerfjord - Trollstigveien - Trollveggen - údolí Romsdalen - Trondheim - Saltstraumen - Bodø - Lofoty - Reine - A - Nusfjord - Henningsvaer - Svolvaer - Vesteralen - Narvik - NP Svartisen – Mo i Rana - Östersund - NP Hamra - Gronklitt - Stockholm

Časový posun, počasí: ČASOVÝ POSUN
Je celoročně čas stejný jako v ČR; letní čas je zaváděn od poslední neděle v březnu do poslední neděle v říjnu.

POČASÍ V NORSKU
Ačkoliv má Norsko pověst poměrně deštivé země, může tu být i dost horko, a to i vysoko na severu.
Léto se v Norsku vyznačuje teplotami v průměru o několik stupňů nižšími než u nás, na západním pobřeží a na návětrných svazích hor prší více a častěji.
V jižních oblastech počítejte i s teplotami kolem 25°C v letních měsících. Počasí může být velmi proměnlivé. I v létě mohou být chladné večery.

Doprava: letecky

Nástupní místa: 15.07. – 27. 07. Odjezd L2, L3

letecky Praha - Oslo, Stockholm - Praha, trajekt na Lofoty a vnitrostátní trajekty, po destinaci se budeme pohybovat lux. klim. autobusem.

Ubytování: různé

UBYTOVÁNÍ
11x ubytování – 3x dvoulůžkové pokoje v hotelu, 8x 4lůžkové pokoje nebo chatky - ve většině možnost vaření

Doplňující informace:
Hostely/chatky/apartmány – převážně 4lůžkové, ve většině možnost vaření
Hostel - 4lůžk.pokoje, sociální zařízení společné na chodbě, stejně tak i plně vybavená kuchyňka s možností vaření, společenská místnost s TV
Chatky – jednoduché turistické chatky, nejčastěji 4lůžkové, v některých případech 6-8lůžkové, často s patrovými postelemi. V některých chatkách je k dispozici varná konvice a vařič. Většina jich je bez příslušenství, to je společné v samostatné budově. Stejně tak kuchyňka je v samostatné budově.
Apartmány – apartmány pro 8 - 10 osob, v každém apartmánu je 2-4lůžková ložnice. Apartmány mají kompletně vybavenou kuchyňku.

Upozornění:
- Ložní prádlo je v Norsku a Švédsku poměrně drahé cca 80 – 100 NOK/SEK na osobu a den - platba na místě, doporučujeme mít sebou vlastní povlečení a ručníky, alternativně spací pytel.
- V norských kempech se většinou platí poplatek 10 NOK za sprchy. V kempech nádobí bývá, ale raději doporučujeme vzít si základní věci sebou.
- Ve většině ubytování je potřeba při opuštění udělat základní úklid (vynést odpadky, umýt nádobí…) - předem za toto děkujeme.

STRAVOVÁNÍ
4x snídaně převážně formou bufetu. Ostatní strava je řešena z vlastních zdrojů a prostředků.

Program zájezdu

1. den: Odlet do OSLA , transfer na hotel, připojení ke skupině ve večerních hodinách.
2. den: Dopoledne OSLO , park Frogner se sochami G. Vigelanda, poloostrov Bygdoy , známá muzea Fram, Kon-Tiki a Muzeum Vikingských lodí . Odjezd do centra a prohlídka města. Odpoledne přejezd do centra zimních sportů GEILO , ubytování.
3. den: Odjezd do vesničky BORGUND , jeden z nejstarších a nejzachovalejších vikingských sloupových kostelů tzv. Stavkirke, kde se vedle vikingské symboliky uplatňují i prvky křesťanství. Pokračujeme norskou krajinou k ledovci JOSTEDALSBREEN resp. k jeho splazu BRIKSDALSBREEN , středně náročná procházka cca 2-3 hod., odjezd na ubytování.
4. den: Zlatá cesta severu a srdce norských fjordů. Výjezd na vyhlídku DALSNIBBA (1476 m), GEIRANGERFJORD (UNESCO) s typicky zářivě zelenou barvou. Projížďka lodí po fjordu. Vyjedeme Orlí cestou , zastávky na vyhlídce, trajektem přejedeme Storfjord a pokračujeme CESTOU TROLLŮ -Trollstigveien, která 11 serpentinami překonává výškový rozdíl téměř 800 m, krásné horské scenérie, ubytování v údolí Sterdalen.
5. den: Pověstná převislá STĚNA TROLLŮ - Trollveggen, krásným a divokým údolím ROMSDALEN přes Dombas do královského TRONDHEIMU , historické centrum města, katedrála severu Nidarosdomen , pevnost Kristiansten aj., noční přejezd k Severnímu polárnímu kruhu.
6. den: Ráno překročíme SEVERNÍ POLÁRNÍ KRUH , zastávka u info centra Polarsirkelsenteret , obchody se suvenýry a pošta, odkud je možné poslat pozdravy, dále SALTSTRAUMEN , za příznivých podmínek lze vidět malström - přírodní fenomén, vířící voda, slapové proudy, kdy se jeden fjord vlévá do druhého. Cesta do BODO , hl. města provincie Nordland , s krásnou polohou u Saltfjordu, několika hodinová plavba na Lofoty , úchvatné pohledy - hory se zvedají přímo z moře. Večer ubytování.
7. den: Souostroví LOFOTY a turistika, nejzajímavější místa, siluety lofotských hor, REINE , nejkrásněji položená vesnice Norska, pěší túry různých náročností po okolí Reine, výjimečný panoramatický výhled na lagunu a ostrůvky. Přejezd do městečka A, na závěr slavná rybářská vesnice NUSFJORD (UNESCO) s muzeem lovu tresek, návrat na ubytování.
8. den: Lehká pěší turistika na souostroví LOFOTY , v obci Vikten fakult. návštěva místní sklárny, přejezd k muzeu Vikingů, které přibližuje dobu okolo roku 1120, romantický rybářský přístav HENNINGSVAER , "Benátky Lofot", úchvatná krajina, ubytování.
9. den: Krátká prohlídka města SVOLVAER , uvidíme jeden ze symbolů města Svolvaergeita (Svolvaerský kozel), dvourohá hora tyčící se nad městem. Souostroví VESTERALEN , cestou fotostopy a příjezd do nejsevernějšího bodu naší cesty do NARVIKU , prohlídka, výjezd lanovkou na Fagernesjfellet . Ubytování.
10. den: Cesta zpět trajektem přes Tysfjorden k NP SVARTISEN , se stejnojmenným ledovcem Svartisen , druhým největším v Norsku, cesta lodí přes ledovcové jezero Svartisvatnet a pěší náročnější túra k ledovcovému splazu, variant. lehčí turistika v okolí jezera. Přejezd na ubytování do oblasti města MO I RANA , na břehu Ranafjordu.
11. den: Odjezd časně ráno, po poledni zastávka u největšího švédského vodopádu Tännforsen (tzv. švédská Niagara), pokračujeme do městečka ÖSTERSUND na březích populárního švédského ledovcového jezera Storsjön , ubytování, odpočinek variantně lehčí individuální turistika v místě ubytování.
12. den: Kouzelná příroda NP HAMRA , přírodní rezervace, cestou krátké zastávky a fotopauzy, GRONKLITT , největší medvědí park Evropy Björnpark , příjezd do "srdce Švédska" k jezeru Siljan , oblast Dalarna, tradiční červené domky, ubytování.
13. den: Příjezd do hlavního města Švédska STOCKHOLM , dle časových možností prohlídka muzea Vasa a v závislosti na letový řád transfer na letiště, odlet do Prahy.