Norsko - Zlatá Cesta Severu

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: různé Doprava: autokarem Strava: snídaně

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Norsko - Zlatá Cesta Severu

Poznávací zájezd do Norska za romantikou dalekého severu je jedním z našich nejoblíbenějších zájezdů do tohoto koutu Evropy. Snad každý, kdo se do severské země vypraví, je doslova očarován krásou kolem sebe - nezapomenutelné hory, divoké řeky, hluboké fjordy. Navštívíme střední část Norska, která se může pochlubit těmi nejkrásnějšími scenériemi, které budeme jinde hledat jen marně.



Svinesund - Oslo - Gjovik - Lillehammer - údolí Gudbrandsdalen - Dombas - soutěska Romsdalen - stěna Trollů - cesta Trollů - Orlí stezka - Geirangerfjord - Dalsnibba - Jostedalsbreen - Briksdalsbreen - Sognefjord - vodopády Tvindefoss - Voss - Bergen - vyhlídka Fløyen - Geilo - Holmenkollen

Časový posun, počasí: ČASOVÝ POSUN
Je celoročně čas stejný jako v ČR; letní čas je zaváděn od poslední neděle v březnu do poslední neděle v říjnu.

POČASÍ V NORSKU
Ačkoliv má Norsko pověst poměrně deštivé země, může tu být i dost horko, a to i vysoko na severu.
Léto se v Norsku vyznačuje teplotami v průměru o několik stupňů nižšími než u nás, na západním pobřeží a na návětrných svazích hor prší více a častěji.
V jižních oblastech počítejte i s teplotami kolem 25°C v letních měsících. Počasí může být velmi proměnlivé. I v létě mohou být chladné večery.

Doprava: autokarem

Nástupní místa: 02.07. - 10.07. Odjezd A, B
13.08. - 21.08. Odjezd A, B

Doprava je zajištěna dálkovým klim. autobusem a trajektem. V autobuse Vám budou určena místa dle předem připraveného zasedacího pořádku, který sestavuje cestovní kancelář v závislosti na datu zakoupení. Na trajektu nejsou polohovací sedadla, pouze sedačky bez místa určení, 4lůžková kabina pouze pro klienty, kteří si tuto službu prostřednictvím CK připlatili.

Ubytování: různé

Ubytování: Hotel – 2lůžkové pokoje s vlastním příslušenstvím. Hostely – 2 a 4lůžk.pokoje, na patře je vždy kuchyňka – možnost vaření, k dispozici místnost s TV, společenská místnost.
Norský kemp – luxusně vybavené chatky se čtyřmi lůžky, některé velké chatky apartmánového typu, oddělené 2lůžkové pokoje. K dispozici lednice, vařič a varná konvice.

hotel/kemp

UBYTOVÁNÍ
6x ubytování – 2x dvoulůžkové pokoje v hotelu, 4x 4lůžkové pokoje nebo chatky
Ubytování: Hotel – 2lůžkové pokoje s vlastním příslušenstvím. Hostely – 2 a 4lůžk.pokoje, na patře je vždy kuchyňka – možnost vaření, k dispozici místnost s TV, společenská místnost.
Norský kemp – luxusně vybavené chatky se čtyřmi lůžky, některé velké chatky apartmánového typu, oddělené 2lůžkové pokoje. K dispozici lednice, vařič a varná konvice.

Pozn.:
- Nutné mít sebou vlastní povlečení a ručníky, alternativně spací pytel a polštář.
- Ve většině ubytování je potřeba při opuštění udělat základní úklid (vynést odpadky, umýt nádobí…) - předem za toto děkujeme.
- V norských kempech se většinou platí poplatek 5-10 NOK za sprchy. V kempech nádobí bývá, ale raději doporučujeme vzít si základní věci sebou.

STRAVOVÁNÍ
6x snídaně převážně formou bufetu. Ostatní strava je řešena z vlastních zdrojů a prostředků.

Program zájezdu

1. den: Odjezd z ČR v dopoledních hodinách (cca 14:00 hod. překročení hranic ČR) přes Německo na noční trajekt do Skandinávie. Fakultativně možnost ubytování ve 4lůžk. kajutách.
2. den: Podél západního pobřeží Švédska zamíříme k úžině SVINESUND , tvořící přírodní hranici mezi Švédskem a Norskem. Příjezd do OSLA , první část prohlídky města – světoznámá budova radnice, budova Opery na břehu Oslofjordu. Ubytování v hotelu v Oslu.
3. den: Po snídani odjíždíme do GJOVIKU – Hala Fjellhalen, Gjovik Kirke. Navštívíme olympijský LILLEHAMMER , ležící u největšího norského jezera Mjösa a "srdce Norska" mohutné údolí Gudbrandsdalen . Dojedeme do DOMBASU a podél divoké řeky Rauma do monumentální soutěsky Romsdalen, na úpatí nejvyšší převislé skalní stěny v Evropě. Nocleh.
4. den: "ZLATÁ CESTA SEVERU" - divoké údolí Romsdalen, jenž lemují strmé rozeklané vrcholy a vodopády. Zastávka u pověstné převislé STĚNY TROLLŮ – Trollveggen. Výjezd věhlasnou CESTOU TROLLŮ – Trollstigveien, která 11 serpentinami překonává výškový rozdíl 800 m a prochází překrásnými horskými scenériemi. Překonáme Storfjord a ORLÍ STEZKOU dojedeme do městečka GEIRANGER , ležícího v romantických scenériích GEIRANGERFJORDU (UNESCO). Jeho krásy nejlépe vychutnáte při vyhlídkové plavbě. Pak vyjedeme na horské sedlo s vyhlášenou vyhlídkou DALSNIBBA (1.440 m n.m.) s úchvatnými pohledy na fjord Geiranger, jehož strmé stěny jsou krášleny desítkami nádherných vodopádů, z nichž nejznámější jsou vodopády Sedm sester, Nápadník a Naděje. Ubytování.
5. den: Vycházka horským údolím k největšímu ledovci v Evropě JOSTEDALSBREEN resp. k jeho nádhernému ledovcovému splazu BRIKSDALSBREEN . Přejedeme nádhernými scenériemi k rameni nejdelšího norského fjordu SOGNEFJORDU (délka 200 km), toto legendární údolí plné jezer a vodopádů je často přirovnáváno k americkému Grand Canyonu. Zastávka u kaskádovitého vodopádu TVINDEFOSS a odjezd na ubytování.
6. den: Druhé největší město Norska BERGEN , prohlídka historického centra (UNESCO), neopakovatelná atmosféra trhu, unikátní hanzovní domy Bryggen (UNESCO) - středověké kostely, stará čtvrť dřevěných domů Gamle Bergen, fakultat. možnost výjezdu lanovkou na vyhlídku Floyen , ze které je vidět centrum města jako na dlani (na vyhlídku je možné vystoupat i pěšky) nebo návštěva známého akvária. Návrat na ubytování.
7. den: Pokračujeme podél impozantních vodopádů VORINGFOSSEN do GEILO , středisko zimních sportů. Přejedeme největší evropskou náhorní plošinu Hardangervidda a zbytek dne věnujeme prohlídce OSLA, Vigelandův park (více než 200 soch G. Vigelanda), výjezd do dějiště zimní olympiády v HOLMENKOLLENU , zastávka u nově postaveného skokanského můstku, překrásný panoramatický výhled na Oslo. Ubytování v hotelu v Oslu.
8. den: Dokončení prohlídky OSLA , poloostrov muzeií BYGDOY, návštěva Muzea polárních výprav, kde nalezla svůj domov polární loď Fram , na které se plavil Amundsen k severnímu a jižnímu pólu, muzeum Kon-Tiky , Vikingské muzeum. V poledních hodinách odjedeme do Švédska na noční trajekt.
9. den: Přes území Německa pokračujeme do ČR. Příjezd v odpoledních hodinách (přejezd hranic ČR v cca 13:00 hod.).