To nejlepší z Rumunska + JÍZDA PO NEJKRÁSNĚJŠÍ CESTĚ SVĚTA (letecky z Prahy)

Ubytování: hotel *** Doprava: letecky Strava: snídaně
1 termín od 21. června 2024

Cena zájezdu

od 33 990 Kč


Legendární Drákula, perla Transylvánie, největší důlní muzeum či nejvyšší vodopády. Projdete se uličkami Sibiu i rodištěm upířího fenoménu. Dopřejete si strhující jízdu Cestou světa a ochutnáte vína téměř francouzská. Objevíte Drákulovo sídlo i nejkrásnější podzemní místo. Poznejte mystickou Transylvánii naživo – buďte cestovatel a prožijte Rumunsko jako nikdo jiný! Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla. V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně. Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak. Podmínky pro přepravu zavazadel: Zavazadlo  v ceně zájezdu:  kabinové zavazadlo o rozměrech 55 x 40 x 23 cm a max. hmotnosti 8 kg... Celý popis

To nejlepší z Rumunska + JÍZDA PO NEJKRÁSNĚJŠÍ CESTĚ SVĚTA (letecky z Prahy)

Termíny a ceny

21.06. - 26.06.2024 pátek - středa
snídaně letecky
33 990 Kč
cena za 6 dní

Informace o cenách

Cena zahrnuje

  • letenka Praha – Sibiu a zpět se všemi poplatky (s přestupem)
  • příruční zavazadlo dle pravidel letecké společnosti
  • 5x ubytování v hotelu v pokojích s vlastním soc. zařízením
  • 5x snídaně formou bufetu
  • doprava dle programu
  • ochutnávka rumunských vín
  • průvodce po celou dobu zájezdu (mimo volný program)

Cena nezahrnuje

  • vstupné na místě
  • cestovní pojištění
  • Příplatek za jednolůžkový pokoj: 5 000 Kč

    • Poznávací zájezdy
    • Krásy přírody

Popis zájezdu

To nejlepší z Rumunska + JÍZDA PO NEJKRÁSNĚJŠÍ CESTĚ SVĚTA (letecky z Prahy)

Legendární Drákula, perla Transylvánie, největší důlní muzeum či nejvyšší vodopády. Projdete se uličkami Sibiu i rodištěm upířího fenoménu. Dopřejete si strhující jízdu Cestou světa a ochutnáte vína téměř francouzská. Objevíte Drákulovo sídlo i nejkrásnější podzemní místo. Poznejte mystickou Transylvánii naživo – buďte cestovatel a prožijte Rumunsko jako nikdo jiný!

Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla.


V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně.


Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak.

Podmínky pro přepravu zavazadel: Zavazadlo  v ceně zájezdu:  kabinové zavazadlo o rozměrech 55 x 40 x 23 cm a max. hmotnosti 8 kg (toto zavazadlo patří na palubu letadla, rozměry jsou včetně držadla, postranní kapsy a koleček)

Zavazadlo za příplatek 1 800 Kč:  odbavované zavazadlo o hmotnosti do 23 kg (toto zavazadlo bude odbaveno do podpalubí)


Podmínky vždy platí pro jednoho cestujícího, pokud není uvedeno jinak.

Hmotnosti zavazadel nelze sčítat.

Každý pasažér musí mít své vlastní zavazadlo dle uvedených podmínek. Zavazadlo k odbavení (pokud není v ceně) lze objednat nejpozději 30 dní před termínem zájezdu.

Vstupné: Tyto vstupenky do vybraných památek a případné fakultativní výlety si můžete před zájezdem u nás přiobjednat. S možností prohlídky je počítáno v programu zájezdu. Klienti, kteří se prohlídky nezúčastní, mohou tento čas využít např. vlastním volným programem:

Výlet po nejkrásnější cestě světa Transfagarasanu

Dospělý 3590.00 Kč

Cestovní pojištění: Kooperativa A (50 Kč / den / osoba)
Kooperativa B Evropa (100 Kč / den / osoba)
Slavia A - Travel Standart 2.0 + STORNO (50 Kč / den / osoba)
Slavia B - Travel Plus 2.0 + STORNO (76 Kč / den / osoba)
Slavia C - Travel Exclusive 2.0 + STORNO (96 Kč / den / osoba)
Srovnání pojištění

Program zájezdu

1. den: Po příletu do Sibiu se přesuneme na ubytování. Dle časových možností se vydáme na první procházku jedním z nejkrásnějších měst Rumunska. Vystoupáme na radniční věž, prohlédneme si historické centrum a středověké opevnění. Podle letového řádu odlet z Prahy. Po jednom přestupu přiletíme přímo do města Sibiu v rumunském Sedmihradsku, které je známé také pod názvem Transylvánie . Ubytujeme se a pokud nám čas dovolí, tak půjdeme objevovat toto malebné městečko. Sibiu leží v podhůří rumunských Karpat a je jedním z nejkrásnějších měst v celé zemi. Během prohlídky budeme obdivovat zachovalé středověké opevnění . Na Velkém náměstí vystoupáme na radniční věž , odkud se nám otevře výhled nejen na historické centrum, ale i nedaleké majestátní hory. Nemineme ortodoxní katedrálu Svaté Trojice , jejíž interiér tvoří nádherně barevné fresky, ani lutheránskou katedrálu Svaté Marie s typicky barevnou střechou. Ve večerních hodinách návrat na ubytování s průvodcem nebo individuálně.
2. den: Dnes začneme putovat po stopách hraběte Drákuly. Navštívíme jeho rodiště, město Sighisoara (UNESCO). Odpoledne budeme obdivovat unikátní biskupský kostel, který je považován za klenot saské architektury. Objednaným autobusem se vydáme do města Sighisoara, které je označované jako perla Transylvánie a je zapsané na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Prohlídku začneme pod radniční věží se středověkým orlojem , která je nejfotografovanější památkou ve městě. Tato věž také slouží jako vstupní brána do místní citadely. Krytým dřevěným schodištěm ze 17. století vystoupáme do kostela sv. Mikuláše . Ve 30. letech 15. století se v Sighisoaře narodil kníže Vlad IV. , nazývaný Tepeš (narážeč na kůl). Svou krutostí vůči nepřátelům inspiroval britského spisovatele Abrahama Stokera k vytvoření postavy hraběte Drákuly . Navštívíme i jeho rodný dům. Na zpáteční cestě se zastavíme v opevněném kostele Biertan , který je jako typický příklad saské církevní architektury zapsán na seznam kulturního dědictví UNESCO. V tomto kostele sídlili lutheránští biskupové, kteří byli pohřbíváni v tzv. biskupské věži . Navštívíme také místnost, kde byly údajně po dobu dvou týdnů vězněny manželské páry, které se chtěly dát rozvést.  V podvečer návrat na ubytování.
3. den: Dopoledne strávíme v centru oblasti Dácie, ve městě Alba Iulia. Následovat bude prohlídka bývalého solného dolu Salina Turda a dokonalou tečku za dnešním dnem si připíšeme v nedalekém vinařství. Po snídani se vydáme do města Alba Iulia, kde byla v roce 1918 uzavřena dohoda o připojení Transylvánie k Rumunsku. Necháme se zde okouzlit  největší citadelou v Rumunsku , kterou obklopují nádherně zachovalé hradby ve tvaru sedmicípé hvězdy. Až se nabažíme historie, přesuneme se na sever do bývalého solného dolu. Salina Turda bývá označována jako nejkrásnější podzemní místo na Zemi. Sůl se zde těžila již od 11. století a po ukončení těžby byl celý prostor přebudován na největší důlní muzeum na světě , jehož součástí je i zábavní park . Celý prostor je také využíván jako centrum haloterapie , tedy k inhalacím solných mikročástic. Po dni plném objevování si zasloužíme pořádný odpočinek. Užijeme si ho v blízkém vinařství Crama Salina . Zdejší vinice rostou ve stejných zeměpisných šířkách jako ty francouzské. Neochutnat by byl hřích. V podvečer návrat na ubytování.
4. den: Se zájemci vyrazíme na výlet po nejkrásnější cestě světa. Projedeme horským průsmykem Transfagarasan a jeho okouzlující přírodou. Uvidíme i ledovcové jezero Balea, nejvyšší kaskádovité vodopády a skutečný hrad hraběte Drákuly. Zájemci si dnes dopřejí téměř adrenalinový zážitek. Autami projedeme 90 kilometrů dlouhý úsek horského přechodu Transfagarasan plného serpentin a překrásných výhledů. Rumuni tuto silnici nazývají Cestou světa a za pravdu jim dal i Jeremy Clarkson, který zde natáčel jeden z dílů kultovního Top Gearu . Během cesty uděláme několik fotozastávek, abychom zachytili překrásné panorama v dechberoucí horské přírodě. A aby zážitků nebylo málo, svezeme se nad serpentinami i lanovkou . Výhled nám vezme dech a jako bonus navštívíme ledovcové jezero Balea , které leží v nadmořské výšce 2 034 metrů. Z jezera vytéká řeka Arges , která vytvořila vodopády s kaskádou vysokou 68 metrů . Tyto vodopády jsou nejvyšší svého druhu v Rumunsku a my si je nenecháme ujít. Stejně tak nevynecháme ani pátou největší přehradu v Evropě a devátou největší na světě. Projdeme se po obloukové hrázi přehrady Vidraru Dam , která je vklíněna mezi dva skalní masivy. Pokud nám zbude čas, navštívíme i zříceninu hradu Poenari . Tento hrad chátral již několikrát ve své minulosti, ale jeho potenciálu si všiml nám známý  Vlad Napichovač a vybudoval zde svou hlavní pevnost. Ten, kdo se zúčastní tohoto výletu, bude moci směle prohlásit, že viděl skutečný hrad hraběte Drákuly . V podvečer návrat na ubytování.
5. den: Budeme pokračovat v následování hraběte Drákuly. Navštívíme Brašov, druhé největší rumunské město. Užijeme si zdejší středověkou atmosféru a vyzkoušíme místní kuchyni. Poté vyrazíme na hrad Bran, který se stal předlohou pro Drákulův hrad. Rumunsko má za sebou stejně jako všechny země východní Evropy i spoustu let pod vlivem Sovětského svazu. Největším důkazem je toho město Brašov. Od roku 1951 totiž po celých 10 let neslo název Orașul Stalin. A na kopci, kde snes stojí monumentální nápis Brasov, byl v této době ještě monumentálnější nápis Stalin. Tyto doby už jsou ale naštěstí pryč a my se necháme okouzlit nejen Černým kostelem  a atmosférou středověkých uliček , ale zájemci budou moci vyjet lanovkou i ke zmíněnému nápisu. V Brašově také okusíme tradiční rumunskou kuchyni. Je jen na Vás, jestli dáte přednost husté masové polévce Ciorbě , nebo třeba vepřovým rolkám baleným v zelném listě – Sarmale . Po obědě se přesuneme k hradu Bran . My již víme, že skutečný Drákulův hrad leží jinde, ale právě Bran posloužil Stokerovi jako předloha pro sídlo jeho fiktivního hraběte Drákuly . A i přes to, že zde skutečná historická postava nežila, hrad rozhodně stojí za návštěvu.  V podvečer návrat na ubytování.
6. den: Pokud nám to letový řád umožní, nahlédneme ještě do zákulisí do rumunských lidových tradic a architektury ve skanzenu Astra. Po prohlídce se přesuneme na letiště a odletíme zpět do ČR.  V případě odletu ve večerních hodinách využijeme volné dopoledne a prozkoumáme jeden z největších skanzenů v Evropě . Astra se nachází asi 5 kilometrů od centra Sibiu a bylo sem převezeno 120 tradičních staveb z celého Rumunska. Najdeme zde vodní mlýny , lisy na víno a jiné plodiny, dva kostely , z nichž v jednom se stále konají bohoslužby, a spoustu dalších zajímavých stavení. To všechno zasazené do malebné přírody místního lesoparku. Podle letového řádu bude následovat přesun na letiště a odlet do Prahy .