Morava - 5 denní voda z Postřelmova do Horky

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: kemp Doprava: vlastní Strava: snídaně

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Morava - 5 denní voda z Postřelmova do Horky

Mnohdy opomíjená a dosud mnohými vodáky neobjevená řeka Morava nabízí sama téměř vše, co jiné české řeky nabízejí dohromady. Naleznete zde jak rychlé peřeje, tiché meandry a romantická slepá ramena, vysoké kopce, stinné lužní lesy, přírodní tábořiště, bobří hráze i významné historické památky. Co zde naopak budete hledat jen stěží, budou davy vodáků, nikdy nespící přeplněné kempy, ale také pohodové sjízdné šlajsny neboť Morava nikdy nebyla řekou vorařů, kteří by po ní plavili vory a dříví.


5 denní vodácké putování zahájíme srazem na tábořišti Pískáč v Postřelmově, odkud začíná naše plavba. Od Postřelmova se Morava klikatí v četných meandrech, tu a tam se objevují i krátké peřejky. U Mohelnice vtéká do CHKO Litovelské Pomoraví – chráněného území s okolními původními lužními lesy. Silně zde meandruje a vytváří unikátní vnitřní deltu s mnohými rameny, ostrůvky a naplavenými písčinami. V jejím korytě se mohou vyskytovat napadané stromy i celé hromady naplaveného dřeva. Při troše štěstí se tu můžeme setkat s bobry, volavkami nebo čápy, zahlédnout můžeme i vydru nebo na slunci se vyhřívající užovku. Až do Litovle poplujeme hlavním korytem řeky, od Litovle pak u červencového termínu budeme pokračovat do Hynkova náhonem Malá Voda (do 31. července platí zákaz plavby v hlavním korytě Moravy pod Litovlí). U srpnového termínu za příznivého vodního stavu poplujeme do Hynkova hlavním korytem, v němž si dosyta užijeme nefalšované divočiny v podobě napadaných kmenů a nakupených dřev. Z Hynkova pokračujeme dál Mlýnským potokem (nemusíte mít strach – také náhony a vedlejší ramena Moravy jsou dnes celkem přirozené toky – zarostlé a meandrující). Mlýnským potokem pak doplujeme až do našeho cíle v Horce, kde naše plavba končí.

Účastníky doprovází vozidlo, které zároveň slouží k přepravě osobních věcí. Ubytování je v kempech a tábořištích na břehu řeky v cíli denních etap.V ceně putování jsou již zahrnuty snídaně, které jsou formou bufetu na tábořišti.

Noclehů celkem: 4

Míst pobytu celkem: 4

Sjížděný úsek: Postřelmov - Olomouc
Počet km: 71
Obtížnost: do WW 1+, hlavně zpočátku se jedná o rychleji tekoucí vodu s nepříliš obtížnými peřejemi, v dolním úseku se v řece mohou vyskytovat padlé kmeny.
ORGANIZACE PUTOVÁNÍ:
Minimální počet účastníků v jedné skupině je 15 osob, maximální dle dohody. Minimální věk účastníků u dětských skupin je 12 let, děti v doprovodu rodičů dle dohody. Denní sjížděné úseky jsou dlouhé cca 15–25 km. Plavba probíhá za účasti našich zkušených instruktorů, kteří zajišťují hladký průběh programu včetně instruktáže účastníků a proškolení před plavbou. Veškeré potřebné
vybavení k plavbě – plastové kánoe, plovací vesty, pádla a vodotěsné sudy na uložení některých osobních věcí v lodích, jakož i jeho přepravu a přepravu osobních zavazadel během programu zajišťuje Sport-S. K dispozici účastníkům je i další sportovní a tábornické vybavení (volejbalový a fotbalový míč, petanque, frisbee, pivní sety, sekera, pila).
Všichni účastníci musí umět plavat!
POUŽÍVANÉ LODĚ: otevřené klasické dvoumístné plastové Vydry, případně trojmístné Tukany s třetí sedačkou pro porcelánka nebo stabilní nafukovací dvoumístné Pálavy, vhodné zejména pro začátečníky.

V ZÁKLADNÍ CENĚ již i SNÍDANĚ a VYPŮJČENÍ NEOPRÉNOVÝCH BOT DO VODY a NEPROMOKAVÝCH BUND pro případ zhoršeného počasí!

Fakultativní nabídka: Během plavby je možné navštívit historické, kulturní a technické památky v okolí. Vstupné do navštívených objektů není zahrnuté do ceny.

Stravování: snídaně

V ceně je snídaně na tábořištích formou bufetu – zahrnuje obvykle čaj, kávu, pečivo, máslo nebo margarín, džem, sýry, uzeniny nebo paštiku, sladké pečivo, případně ovoce.

Další stravování během dne nebo po doplutí buď z vlastních zásob nebo s využitím místního občerstvení a hospůdek na trase a v místě doplutí.

Doprava: vlastní

Dopravu na místo zahájení plavby a z místa jejího ukončení si účastníci zajišťují sami. Všechna místa zahájení a ukončení plavby jsou dostupná veřejnou dopravou. Parkování osobních aut je za poplatek na vyhražených místech. Pomůžeme vám s přepravou účastníků mezi startem a cílem plavby, případně zajistíme přepravu řidičů k zaparkovaným autům.

Nástupní místa: Postřelmov - sraz na tábořišti Pískáč

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ:
Sport-S si vyhrazuje právo rozhodnout s ohledem na bezpečnost všech účastníků vodáckých programů a také z důvodu ochrany poskytovaného vybavení v případě nepříznivého vodního stavu o provedení následujících změn v programu:
• Pokud je aktuální vodní stav nízký tak, že zabraňuje splutí zvolené řeky nebo úseku, může Sport-S stanovit náhradní trasu po jiné řece nebo úseku při zachování obdobných podmínek (termín, obtížnost, cena, apod.) nebo program zrušit.
• Při vyšších vodních stavech a tudíž zvýšené obtížnosti sjížděné řeky může Sport-S nahradit obvykle používané vybavení – otevřené kánoe bezpečnějšími nafukovacími čluny (pálavy, orinoka), popř. stanovit náhradní trasu nebo program zrušit.

Ubytování: kemp

Ubytování na tábořištích a v kempech na břehu řeky ve vlastních stanech. Za příplatek ve 2, 3 nebo 4 místných stanech Sport-S.

Program zájezdu

1. den: vpodvečer sraz na tábořišti Pískáč v Postřelmově
2. den: plavba Postřelmov –Třeština, Háj, 17 km
3. den: plavba Třeština – Nové Mlýny, 15 km
4. den: plavba Nové Mlýny – Hynkov, 19 km. U červencového termínu budeme z Litovle pokračovat do Hynkova náhonem Malá Voda, protože do konce července platí zákaz plavby v hlavním korytě Moravy pod Litovlí). U srpnového termínu za příznivého vodního stavu poplujeme do Hynkova hlavním korytem, v němž si dosyta užijeme nefalšované divočiny v podobě napadaných kmenů a nakupených dřev.
5. den: plavba Hynkov – Horka, 8 km. Z Hynkova pokračujeme dál Mlýnským potokem, protože plavba po hlavním toku Moravy je z důvodu ochrany přírody zakázána, ale nemusíte mít strach, náhony i vedlejší ramena Moravy jsou dnes celkem přirozené toky – zarostlé a meandrující. Mlýnským potokem pak doplujeme do našeho cíle - tábořiště v Horce, kde naše plavba končí. Zde se lze ještě občerstvit a pak snadno pokračovat busem nebo vlakem do Olomuce a dál domů.