Velký okruh Polskem + VLČÍ DOUPĚ + PÍSEČNÉ DUNY NA LEBĚ (autobusem z Ostravy)

Ubytování: hotel *** Doprava: autokarem Strava: snídaně
1 termín od 10. září 2024

Cena zájezdu

od 13 990 Kč


Skryté perly Polska… Jen za pár dní? A nic vám neunikne. Zaházíte si „kaczki“ na Visle v Toruni. Nakrmíte racky na mole v Sopotech. Vyzkoušíte loď v Gdaňsku a kola na Lebě. Ohromí vás elegance Lodže, barokní skvost Svaté Lipky, polské Versailles, mrakodrapy Varšavy i skvělá kuchyně. A Hitlerovo Vlčí doupě bude zážitek, na který se nezapomíná. Objevte Polsko, jak jste ho dosud nepoznali! Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla. V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně. Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak. Cestovní pojištění: Kooperativa A (50 Kč / den / osoba) Kooperativa B Evropa (100 Kč / den / osoba) Slavia A... Celý popis

Velký okruh Polskem + VLČÍ DOUPĚ + PÍSEČNÉ DUNY NA LEBĚ (autobusem z Ostravy)

Termíny a ceny

10.09. - 15.09.2024 úterý - neděle
snídaně autokarem
13 990 Kč
cena za 6 dní

Informace o cenách

Cena zahrnuje

  • doprava autobusem
  • 5x ubytování
  • 5x snídaně
  • služby průvodce (mimo individuální volno)

Cena nezahrnuje

  • cestovní pojištění léčebných výloh (není-li sjednáno)
  • doporučené kapesné cca 900 PLN (včetně vstupného a dopravy na místě)
  • vybrané sedadlo v autobuse 200 Kč/osoba
  • Příplatek za jednolůžkový pokoj: 6 000 Kč

    • Poznávací zájezdy
    • Krásy přírody

Popis zájezdu

Velký okruh Polskem + VLČÍ DOUPĚ + PÍSEČNÉ DUNY NA LEBĚ (autobusem z Ostravy)

Skryté perly Polska… Jen za pár dní? A nic vám neunikne. Zaházíte si „kaczki“ na Visle v Toruni. Nakrmíte racky na mole v Sopotech. Vyzkoušíte loď v Gdaňsku a kola na Lebě. Ohromí vás elegance Lodže, barokní skvost Svaté Lipky, polské Versailles, mrakodrapy Varšavy i skvělá kuchyně. A Hitlerovo Vlčí doupě bude zážitek, na který se nezapomíná. Objevte Polsko, jak jste ho dosud nepoznali!

Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla.


V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně.


Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak.

Cestovní pojištění: Kooperativa A (50 Kč / den / osoba)
Kooperativa B Evropa (100 Kč / den / osoba)
Slavia A - Travel Standart 2.0 + STORNO (50 Kč / den / osoba)
Slavia B - Travel Plus 2.0 + STORNO (76 Kč / den / osoba)
Slavia C - Travel Exclusive 2.0 + STORNO (96 Kč / den / osoba)
Srovnání pojištění

Stravování: snídaně

snídaně v hotelu jsou podávány formou bufetu
během dne bude možné zakoupit jídlo na místech s možností občerstvení
poblíž hotelu je možnost individuálního stravování v místních restauracích

Ubytování: hotel ***

ubytování v hotelích v jednolůžkových a dvoulůžkových a dle dostupnosti i třílůžkových pokojích
ubytování je v menších pokojích s vlastním soc. zařízením

Program zájezdu

1. den: Ráno vyrazíme z Ostravy do Lodže. Nenecháme si ujít palác Izraele Poznaňského či procházku po Piotrkovské třídě. Následně se vydáme do středověké Toruně, rodiště Mikuláše Koperníka. Prohlédneme si pozůstatky křižáckého hradu, ochutnáme toruňský perník a na závěr si zaházíme „kaczki“. Jste připraveni? V brzkých ranních hodinách (cca 5:00) se vydáme z Česka k našim sousedům na sever. Naší první zastávkou bude Lodž. Toto třetí největší polské město bylo až do počátku 19. století malinkou a bezvýznamnou vsí s pouhými 190 obyvateli. Teprve rozvoj textilního průmyslu a imigranti z Německa a Českých zemí proměnili v průběhu 19. století malou vesničku v pulzující průmyslové velkoměsto. Navštívíme elegantní centrum města , jemuž vévodí palác Izraele Poznaňského a jeho někdejší textilní továrny, které dnes slouží jako obchodní a kulturní centra. Projdeme se po legendární Piotrkovské třídě , čtyřkilometrové pěší zóně, a také navštívíme nechvalně proslulou železniční stanice Radegast , bránu do Lodžského ghetta. Po obědě budeme pokračovat dále na sever do unikátně zachovalé středověké Toruně. Působivé město obehnané mohutnými hradbami, jehož věže a brány se zrcadlí v hladině Visly, vás zaručeně uchvátí svými malebnými uličkami i velkolepými chrámy. Rozvaliny křižáckého hradu zde stojí jako memento věčných konfliktů mezi polskými panovníky a Křižáky. Společně se také ponoříme do fascinujícího příběhu Mikoláše Koperníka , vědce a astronoma, který se v Toruni narodil. Ochutnáme proslulý toruňský perník a nevynecháme ani večeři a pivo v místních hospůdkách. Jedinečným zážitkem bude házení žabek, kterým Poláci říkají „kaczki“, na hladině národní řeky Visly , která je v Toruni opravdovým veletokem.
2. den: Čeká nás jedinečná polská Sahara a pohyblivé písečné duny na březích Baltu. Slowińský národní park i Helská kosa jsou úchvatné nejen svou přírodou, ale mají co nabídnout i milovníkům dobrého jídla a fanouškům evropských dějin. Po snídani se vydáme dále na sever, kde nás zastaví až pláže Baltského moře. Naše dnešní cesta totiž povede do městečka Leba a především do Slowińského národního parku. Ten je proslulý svými písečnými dunami, které dosahují až do výšky 40 metrů n. m. a jsou sevřeny do úzké šíje mezi hladinami Baltu a Lebského jezera. Fascinující pouštní krajina, široké pláže divokého Baltu i řada vojenských památek z doby, kdy zdejší písečné duny sloužily jako odpaliště raket i výcvikový prostor nacistického Afrikakorpsu, to vše na vás na Lebě čeká. Samozřejmě nevynecháme ani zdejší kuchyni, ochutnáte tradiční dobroty původních obyvatel této části Pomořan, tedy Sloviňců. Čekají nás ryby na sto způsobů – pečené, smažené, marinované nebo uzené , neodoláme ani nabídce lahodných pirohů i vydatných polévek . V odpoledních hodinách se přesuneme na východ, k Helské kose, která od sebe odděluje vody otevřeného Baltu a Pucké zátoky, kde nás čeká ubytování.
3. den: Zavítáme na sever Polska, do Trojměstí. Projdeme se po největším mole Evropy, kterým se pyšní lázně Sopoty. Zdejší dokonalou pohodu můžeme završit sklenkou vína či rybími specialitami. Historický Gdaňsk nás pak oslní svou architekturou a krásným výhledem z věže Mariánského kostela. Ráno se vydáme na prohlídku lázeňského letoviska Sopoty. Světově proslulé lázně vyhledávají lidé z celého světa nejen pro velký obsah jódu ve zdejším ovzduší a léčivou vodu , jež zde vyvěrá ze zřídel. Město vás uchvátí svou nenucenou elegancí a neopakovatelnou přímořskou atmosférou. Městu vévodí největší dřevěné molo v Evropě, na jehož konci můžete pozorovat lodě, krmit drzé racky a popíjet víno. Při pohledu z mola na břeh vás jistě zaujme zdejší maják , kostelní věž nebo třeba luxusní Grand Hotel , ve kterém pobývaly významné osobnosti jako Charles Aznavour, Shakira, Henry Kissinger nebo Helena Vondráčková . U paty zdejšího majáku najdete ty nejlepší rybárny ve městě , oběd si ale můžete dát i ve stylových restauracích přímo na místních plážích.  Odpoledne se přesuneme do rušného Gdaňsku, hlavního města regionu. Dokonale zrekonstruované a znovuobnovené historické jádro Gdaňsku stojí na březích řeky Motlavy a viselských kanálů asi deset kilometrů od ústí do moře. Hanzovní Gdaňsk překypuje bohatstvím zdejší pompézní architektury a směle se tak může srovnávat s německými hanzovními městy, s Amsterdamem i s velkoměsty nedaleké Skandinávie. Nezapomenutelným zážitkem, který si tady lze dopřát, může být plavba historickou lodí na poloostrov Westerplatte . Neuvěřitelná projížďka historickou lodí tzv. Černá Perla vás za tři čtvrtě hodiny provede úžasným průmyslovým přístavem a dopraví vás až k břehům Baltu v Gdaňské zátoce. Pro ty, kteří upřednostní pobyt ve městě, doporučujeme zdejší muzeum 2. světové války, galerie výtvarného umění, chutné nabídky zdejších minipivovarů nebo možnost si  vyšlápnout 400 schodů na vyhlídku z věže Mariánského kostela . Odsud budete mít celé město jako na dlani a za hezkého počasí uvidíte i přístav a vody Baltu.
4. den: Dnešek bude věnován nejkrásnější přírodní oblasti Polska, Mazurským jezerům. Vychutnáme si letovisko Mikolajki i pohled na hladinu morénového jezera Śniardwy, největšího v Polsku. Odhalíme tajemství dávných příběhů a na vlastní kůži pocítíme atmosféru sídla Hitlerova vrchního štábu. Po snídani se vydáme na východ země, z Pomořan přejedeme do oblasti Mazurských jezer. Naší první zastávkou na Mazurech bude Vlčí doupě , hlavní stan vůdce Třetí říse v někdejším Východním Prusku. V hlubokých lesích se zde skrývá na 200 objektů v různých stádiích destrukce a rozkladu. Místo tíživé atmosféry nám připomene děsivé okamžiky dějin Evropy, neboť odsud řídil Adolf Hitler útok na Sovětský svaz. Ty opravdové Mazury nás ale čekají až teď. Přivítá nás letovisko Mikolajki a největší jezero v Polsku Śniardwy . Toto morénové jezero s rozlohou 114 kilometrů čtverečních je jedním z tisíců dalších tvořících tuto unikátní jezerní oblast. V Mikolajkách si můžete v rámci volného času užít velkolepý akvapark i saunová centra , romantické duše si mohou užít procházku nábřežní promenádou nebo pořídit jedinečné fotky z přístavu. Atmosféra pohody, koupání, rybaření, pozorování vodního ptactva, napoleonské příběhy, usrkávání zubrowky a snění o bludičkách, západ slunce nad jezery…  Je čas odpočívat!
5. den: Den ve znamení barokních perel Polska… Jdeme na to! A začneme skutečným skvostem severu, kterým je rozsáhlý klášter ve Svaté Lipce. Poté navštívíme rezidenci polských králů, tzv. polské Versailles. Nahlédneme do královských komnat, knihovny i působivé obrazárny. Po snídani se vydáme do nedaleké obce Svatá Lipka , které dominuje barokní perla severu. Ohromný klášter s bazilikou Nejsvětější Panny Marie je právem považován za nejdokonalejší příklad barokní architektury široko daleko. Celý klášterní komplex se rozkládá v malém údolíčku mezi dvěma zdejšími jezery. Po prohlídce Svaté Lipky se vydáme na jih, na předměstí hlavního města Polska. Před námi je Wilanów , letní rezidence polských králů , které se právem přezdívá polské Versailles . Čarokrásný barokní palác byl vybudován v druhé polovině 17. století, je obklopen rozsáhlými zahradami a parky, které vytváří na předměstí metropole opravdovou oázu klidu. Čekají nás soukromé komnaty krále Jana III. Sobieského , královská knihovna nebo obrazárna . V podvečer se přesuneme na hotel do Varšavy a v případě zájmu se vydáme na večerní procházku městem.
6. den: Poslední zastávkou naší cesty bude polská metropole. Směsice historických pokladů a kontroverzní moderní architektury vás doslova vtáhne. Čtvrť mrakodrapů, Staré Město i bývalé židovské ghetto. Objevíme místa, která berou dech… Plni nových zážitků se s Varšavou rozloučíme a vrátíme se zpět do Česka. Poslední den se ponese v duchu polské metropole a především jejího centra. Čeká nás prohlídka čtvrti mrakodrapů , kterým dominuje Palác vědy a kultury, kontroverzní Stalinův dar polskému lidu . Vztah obyvatel k budově se dá přirovnat k „lásce“ Pařížanů k mrakodrapu Montparnasse – pohled na město je odsud nejlepší, zejména proto, že to je jediné místo, odkud budovu nevidíte. Rok 2020 však změnil varšavské panorama na dobro, když zde vyrostl mrakodrap Varso Tower, který se svými 310 metry sesadil Palác vědy a kultury z první příčky nejvyšší stavby v zemi. Nevynecháme ani mrakodrap Daniela Libeskinda, varšavské architektonické intervence Sira Normana Fostera a mnoho dalších ikon současné moderní architektury . Užijeme si procházku po Krakovském předměstí s řadou chrámů a paláců , kterým vévodí budovy univerzity nebo prezidentský palác. Samozřejmostí bude prohlídka dokonale obnoveného Starého Města s Královským palácem a bazilikou sv. Jana Křtitele . Projdeme se i Novým Městem , odkud pocházela Marie Curie Sklodowská, a společně překročíme i hranici Varšavského Ghetta . Hlavní město Polska vás nadchne. Město, které vstalo z popela vlastní zkázy, je dnes slepencem architektonických stylů kombinujících dokonalé repliky středověké architektury i těžkopádný socialistický realismus nejmodernějších trendů architektury se sklem, ocelí i betonem. Heslo z městského praporu „Semper Invicta“ hlásá, že Varšava je „navždy neporažená“. Hrdá, pompézní a přívětivá, taková je naše poslední zastávka na cestě Polskem. Návrat zpět do Ostravy v pozdních večerních hodinách.