Izrael, Palestina

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hotel *** Doprava: letecky Strava: polopenze

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Izrael, Palestina

10 denní zájezd po Izraeli a Palestině - nový a starý Jeruzalém, Golanské výšiny, národní pak En Gedi, lanovkou na pevnost Masada a mnohé další

Poloha: Dle programu

Stravování: polopenze

Polopenze

Ubytování: hotel ***

Dle programu

Program zájezdu

1. den: 12. 5. neděle - sraz všech účastníků je v 19:00 hod. v odletové hale SEVER TERMINÁL 1, u prosklené stěny na konci terminálu, dostatečný časový limit (3 hodiny) před odletem je nezbytný z důvodů bezpečnostních kontrol, vlastní odlet je v 22:15 hod., přílet do Tel Avivu ve 03:05 hod. místního času.
2. den: 13. 5. pondělí - po přistání v Tel Avivu (náročnější den!) odjezd na sever, Akko - starobylé přístavní město ležící za hradbou věkovitých zdí - jedno z nejmalebnějších městských historických center Izraele - procházka Starým Městem, možnost chutné a cenově dostupné snídaně, pohoří Karmel (Haifa) - jeskyně proroka Eliáše s překrásnou bazilikou, spanilá vyhlídka na Haifu a Bahajské zahrady, kolem 14:00 - 15:00 hod. ubytování, relax, volný program, večerní plavba lodí po Galilejském jezeře, Tiberias/Nazaret - večeře, nocleh.
3. den: 14. 5. úterý - snídaně, posvátné židovské město Safed - jedno ze čtyř posvátných center judaismu, romantické pitoreskní městečko s úchvatnými výhledy, útočiště židovské komunity ve středověku, Golanské výšiny, Banias - Caesarea Filipova místo příslibu Petrova Primátu, prameny Jordánu, Gamla - „Galilejská Masada“, bývalá hlavní pevnost na Golanských výšinách, ruiny významné starověké pevnosti se synagogou s pohnutou historií, návštěva jedinečného vinařství Golan Heights Winery s ochutnávkou a možnosti nákupu skvělých vín (www.yarden.cz), Tiberias/Nazaret - večeře, nocleh.
4. den: 15. 5. středa - snídaně, Nazaret - bazilika Zvěstování, chrám sv. Josefa - Svaté rodiny, Kána Galilejská - místo prvního zázraku Krista, proměnění vody ve víno v Káně, hora Blahoslavenství - hora Osmera Blahoslavenství - Ježíšovo „Horské“ kázání, Kafarnaum - dlouhodobé působiště Ježíše Krista, místo mnoha zázraků a znamení, dům apoštola Petra + stará působivá synagoga, Tabgha - nasycení zástupů - zázračné rozmnožení chleba a ryb, nejzachovalejší a nejstarší mozaiky ze 4. století n. l., Mensa Christi - Petrův apoštolský primát, přesun do Betléma - večeře, nocleh.
5. den: 16. 5. čtvrtek – snídaně, volnější pohodový den - Megido – starozákonní biblické významné město, v křesťanské tradici ztotožněné s Armagedonem, tato magická lokalita čítala na 20 osídlení, dodnes je torzálně dochované tzv. Vozové město s 30 m dlouhým podzemním tunelem, Caesarea Přímořská - ohromující „trosky“ antického Herodova města, které po jeho smrti užívali římští prokurátoři včetně Piláta Pontského, působili zde i apoštol Pavel, Filip a Petr, který zde obrátil na křesťanskou víru centuria (římského setníka), Betlém - večeře, nocleh.
6. den: 17. 5. pátek - snídaně, návštěva kláštera Mar Saba, kde jsou uloženy ostatky sv. Sáby, nelze ani mužům garantovat návštěvu zevnitř, ženy mají vstup zapovězený - toto úžasné místo žádné jiné CK nenavštěvují, jedinečný pochod - procházka panoramatickým údolím nad Mrtvým mořem, poté Herodium - jedna z významných pevností - luxusní venkovské sídlo krále Heroda a místo jeho hrobu, sestup přímo do jícnu pevnosti - jedinečný zážitek, po poledni oběd v orientální restauraci v centru Betléma, odpoledne bazilika a místo Narození Ježíše Krista, Mléčná jeskyně s kojící Madonou, poté možnost nákupu levných suvenýrů z olivového dřeva, osobní volno, Betlém - večeře, nocleh.
7. den: 18. 5. sobota – snídaně, Jeruzalém - panoramatická vyhlídka na starý Jeruzalém, chrám Dominus Flevit - Pán zaplakal, odkud Ježíš předpovídal zkázu Jeruzaléma, chrám Smrtelné úzkosti Krista v Getsemanské zahradě, chrám Hrobu Panny Marie, Jidášova jeskyně zrady, poté přesun přes údolí potoka Cedron do Starého města - Litostrotos - podzemní kanály Jeruzaléma - zbytky Antoniovy pevnosti, Hadriánův oblouk – Ecce Homo, Křížová cesta (Via Dolorosa), po které kráčel Kristus před svou smrtí, kaple Bičování a Odsouzení Pontským Pilátem - Golgota - chrám Božího hrobu - místo ukřižování a vzkříšení Ježíše Krista, Cardo - stará římská obchodní ulice, kopie mozaiky Jeruzaléma z Madaby, židovská čtvrť se synagogou Churva, průchod městem k Jaffské bráně, krátký rozchod, nákupy, bazar, odpoledne hora Sion - Caenaculum - místo ustanovení Poslední večeře Krista, Dormition - Bazilika zesnutí panny Marie, tradiční hrob krále Davida, procházka podél hradeb s vyhlídkou na malebné staré čtvrtě Jeruzaléma (Jemin Moše, Miškenot Šananim, atd.), Betlém – večeře, nocleh.
8. den: 19. 5. neděle - snídaně, Jeruzalém - Chrámová hora - dominanta starého města, kde stál tzv. první a druhý jeruzalémský Chrám, místo biblické hory Moria, skvosty umajjovské architektury mešita Al-Aksa a Skalní dóm, vyhlídka na Olivetskou horu, Zeď nářků, kde židé oplakávají zničení chrámu, odpoledne moderní Jeruzalém - možnost oběda v atmosféře moderního Jeruzaléma, návštěva největší a nejslavnější jeruzalémské tržnice Machane Jehuda, Mea Shearim – proslulá městská čtvrť ortodoxních židů, poté návštěva Izraelského muzea, které uchovávájí vzácné Kumránské svitky – nejstarší biblické rukopisy, starověké, středověké i moderní umění, jedinečný model starověkého Jeruzaléma, Betlém - večeře, nocleh.
9. den: 20. 5. pondělí - snídaně přírodní rezervace En Gedi se specifickou faunou a flórou – krásná kaskádovitá jezírka a tzv. Davidův vodopád (možnost vykoupání), Jericho - nejstarší a nejníže položené město na Zemi dobyté Jozuem Boží mocí, hora Pokušení - vyhlídka ke skalnímu řecko-ortodoxnímu klášteru do míst, kde se Kristus postil a připravoval na své veřejné poslání, Tel Jericho - nejstarší zaznamenané neolitické osídlení, sahající až 8.000 let před letopočet, koupání v Mrtvém moři (cca 2-3 hodiny) asi v osadě Newe Midbar nedaleko Jericha, Betlém - večeře, nocleh.
10. den: 21. 5. úterý - snídaně, překrásné údolí Wádi Quelt - místo s extrémními klimatickými podmínkami, překrásná vyhlídka do údolí - poslední Ježíšova cesta z Jericha do Jeruzaléma - Judská poušť, Nabi Musa - muslimská pouštní poustevna s tradičním hrobem Mojžíše a hrobkou Aiši - nejoblíbenější manželky proroka Mohameda, Masada - pevnost - Herodův palác, který sloužil králi i coby bezpečný úkryt před obávanou egyptskou Kleopatrou (již v ceně vstupů + obě cesty lanovkou), úchvatné místo nad Mrtvým mořem - místo posledního odporu ve válce židovské - symbol izraelské svobody a nezávislosti, koupání v Mrtvém moři v příjemném letovisku Ein Bokek, slavnostní večeře na závěr pobytu v Betlémě včetně posezení u skleničky vína místní značky Cremisan („mejdan“), nocleh.
11. den: 22. 5. středa - snídaně, odjezd do Tel Avivu, prohlídka staré Jaffy, která byla již ve starověku důležitým přístavem a hrála roli v některých biblických událostech, přístav Jaffa využíval už i král Šalamoun před 3.000 lety při importu cedrového dřeva z Libanonu, kostel sv. Petra, socha velryby s Jonášem „v břiše“, alternativně pobyt/relax a koupání na městské pláži v Tel Avivu, kolem 14:00 hod. přesun na letiště, odlet z Tel Avivu v 17:55 hod. s příletem do Prahy na Letiště Václava Havla ve 20:55 hod. místního času.