To nejlepší z Albánie + JÍZDA DŽÍPEM HORSKOU PŘÍRODOU (letecky z Prahy)

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hotel Doprava: letecky Strava: snídaně

Popis zájezdu

To nejlepší z Albánie + JÍZDA DŽÍPEM HORSKOU PŘÍRODOU (letecky z Prahy)

Země divoká, čarokrásná, tajemná… To je výzva pro cestovatele – Albánii musíte zažít! Vydáte se do míst, kde o turisty nezavadíte. Poslechnete si nevšední příběhy z historie. Do starověkého Řecka se přenesete v Apollonii. Užijete si nespoutanou jízdu džípem a poznáte život místních v malebných městech i horských vesničkách. Probuďte svou cestovatelskou vášeň a vyrazte prožít dobrodružství v Albánii!

Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla.


V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně.


Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak.

Cestovní pojištění: EASY (35 Kč / den / osoba)
EASY (35 Kč / den / osoba)
EASY (35 Kč / den / osoba)
UNIVERSAL + STORNO (120 Kč / den / osoba)
UNIVERSAL + STORNO (60 Kč / den / osoba)
UNIVERSAL + STORNO (60 Kč / den / osoba)
Srovnání pojištění

Stravování: snídaně

Během dne bude možné zakoupit jídlo na některé z přestávek v místech s možností občerstvení

Program zájezdu

1. den: V odpoledních hodinách odlet z Prahy, přílet do Tirany a ubytování. Ve večerních hodinách přiletíme do hlavního města Albánie Tirany , bude následovat transfer na hotel ve městě Durrës a ubytování.  Nocleh v hotelu ve městě Durrës.
2. den: Dnešní den navštívíme město Berat a archeologické naleziště Apollonia.   Dnes nás čeká procházka městem Berat, nad kterým se zvedá posvátné pohoří Tomorri s 2 416 metrů vysokou horou Çuka Partizan. Říká se, že město pamatuje historii starou 2 400 let a je právem zapsáno na Seznamu světového dědictví UNESCO a považováno za nejkrásnější město Albánie. Jedinečný styl architektury s kamennými dlážděnými ulicemi, úzkými okny, tolik typickými pro Berat, je uchován do dnešní doby. Ne nadarmo se říká, že Berat je „město tisíce oken“ . Společně navštívíme místní hrad s bývalým kostelíkem přebudovaným na muzeum Onufri, kde spatříme ikony pocházející z 11. století a slavnou "Onufriho červenou barvu". Mimo jiné objevíme krásnou mešitu Bakalářů. V odpoledních hodinách se vydáme do dalšího významného starořeckého města zapsaného na Seznamu světového dědictví UNESCO Apollonia, kudy vedla trasa mezi Římem a Byzancií. V římském období zde existovala významná filosofická škola , kde studoval sám císař Octavian Augustus . Sláva tehdejšího města přitahovala mnoho osobností největší říše starověkého světa jako např. významného římského filozofa Cicera. Navštívíme tu archeologické naleziště Apollonia, které bývalo obchodním centrem s vlastní mincovnou a přístavem, kam se prý vešlo až 100 lodí. Prohlídku zakončíme v klášteře, který hostí místní muzeum a kde jeho kostel je jediným svého druhu postaven v křížovém tvaru. Ve večerních hodinách návrat na ubytování v Durrës s průvodcem nebo individuálně.
3. den: Dnes nás čeká dobrodružná jízda džípy, mys Rodoni, pláž, pevnost Kruja a starý bazar, kde budeme moci nakoupit nespočet suvenýrů.  Po snídani vyrazíme na dobrodružnou cestu za krásami přírody. Džípy se budeme pohybovat převážně po nezpevněných cestách a kromě překrásných hor a kopců uvidíme typické horské vesnice  i život místních obyvatel. Spatříme několik bunkrů, kterými je Albánie poseta říká se, že přesný počet není znám. Dostaneme se až na mys Rodoni , kde procházkou sejdeme k pobřežní zřícenině stejnojmeného hradu, který nechal postavit samotný Skanderbeg. Kdo by raději odpočíval na pláži, zkoumal bunkry nebo objevoval krásy kostelíka Sv.Antonína, najde si své. Poté přejedeme do rodného Skanderbegova města Kruja , kde je možné projít orientální trh s ručně vyráběnými suvenýry jako např.ručně tepané stříbro, plstěné výrobky, krajky, stejně jako albánský “všelék” jménem koňak Skanderbeg nebo různé druhy krajek. Dominantou horského městečka je pevnost Kruja, odkud byli úspěšně po dobu 35 let odráženi Turci. Součástí opevnění je etnografické muzeum vybudované v jednom z domů z dob osmanské říše, shlédnout lze i muzeum, které dává hold Skanderbegovi nebo se jen kochat výhledem na okolí. Ve večerních hodinách návrat na ubytování v Durrës s průvodcem nebo individuálně.
4. den: Dnešní den strávíme plavbou a koupáním v nejkrásnějším jezeře Albánie. V ranních hodinách nás čeká cesta k jezeru Komani přes město Vau i Dejes, kde se ocitneme v nedotčené přírodě . Tato cesta nám ukáže pestrou nabídku vegetace a různorodosti hor, zatímco budeme stoupat asi do výšky 400 metrů k přehradě Komani. Plavba po jezeře je považována za jednu z nejkrásnějších vodních tras na světě . Jezero je úzké s mnoha zátočinami a strmými útesy, jež se před vámi otevírají a zavírají. Možnost koupání a odpočinku. V podvečerních hodinách návrat na ubytování ve městě Durrës.
5. den: V dopoledních hodinách možné trávit čas odpočinkem na pláži, nebo prohlídkou města Durrës. Odpoledne odjezd na letiště, přílet do ČR ve večerních hodinách. Dnes zájemci vyrazí s průvodkyní na prohlídku města Durrës. Dozvíme se zajímavosti o tři tisíce let starém příběhu tohoto největšího přístavního města, kde začínala známá obchodní cesta “Via Egnatia” vedoucí do Istanbulu. Prohlídku začneme společnou procházkou po hlavním náměstí, kde se nachází Velká mešita, radnice s temně červenou fasádou. Uvidíme také Byzantské fórum a pevnosti, římské lázně a pozůstatky opevnění postavené ve 4. století před naším letopočtem. Nemineme Benátskou věž, postavenou v době nadvlády Benátčanů, která svému účelu sloužila i v době okupace. Čeká nás také  římský amfiteátr  s kapacitou 15 tisíc diváků, kde mohlo bojovat až 12 párů gladiátorů najednou. Nakonec nesmí chybět ani Archeologické muzeum se zajímavou archeologickou sbírkou Albánie. Dopoledne se dá využít i k odpočinku na pláži. Možnost nákupů před odjezdem na letiště. Podle letového řádu, kterému bude přizpůsoben i program, nás objednaný transfer odveze na letiště do Tirany.