Bosna a Hercegovina + SARAJEVO + KOUPÁNÍ U VODOPÁDŮ KRAVICA (letecky z Prahy)

Ubytování: hotel *** Doprava: letecky Strava: snídaně
1 termín od 15. června 2024

Cena zájezdu

od 27 990 Kč 29 990 Kč


Místa, která zůstávají ostatním skrytá… Míříme na Balkán. Projdete se uličkami Mostaru, dáte si výtečnou kávu, ochutnáte bosenské víno a nakouknete do života Dervišů. Užijete si koupání u vodopádů Kravica i jízdu po jedné z nejkrásnějších železnic světa. Vyjedete lanovkou na horu Trebevič a Sarajevo budete mít jako na dlani. Objevte skutečnou perlu Balkánu – Bosna a Hercegovina z první ruky! Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla. V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně. Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak. Podmínky pro přepravu zavazadel: Zavazadlo v ceně zájezdu: kabinové zavazadlo o rozměrech 55 x 45 x 25 cm... Celý popis

Bosna a Hercegovina + SARAJEVO + KOUPÁNÍ U VODOPÁDŮ KRAVICA (letecky z Prahy)

Termíny a ceny

15.06. - 19.06.2024 sobota - středa
snídaně letecky
Sleva 7% 29 990 Kč 27 990 Kč
cena za 5 dní
18.06. - 22.06.2024 úterý - sobota
snídaně letecky
29 990 Kč
cena za 5 dní

Informace o cenách

Cena zahrnuje

  • letenka Praha – Split – Praha se všemi poplatky
  • transfer letiště – hotel – letiště
  • autobusová doprava dle programu zájezdu
  • doprava vlakem do Sarajeva a zpět
  • 4x ubytování v hotelu v Mostaru
  • 4x snídaně
  • průvodce po celou dobu zájezdu (mimo volný program)

Cena nezahrnuje

  • zavazadla za příplatek dle podmínek pro přepravu zavazadel (viz níže)
  • cestovní pojištění
  • ochutnávka vín ve vinařství
  • doporučené kapesné: 150 EUR
  • spropitné řidiči: 3 EUR/za den
  • Příplatek za jednolůžkový pokoj: 5 000 Kč

    • Pobytové zájezdy
    • Eurovíkendy

Popis zájezdu

Bosna a Hercegovina + SARAJEVO + KOUPÁNÍ U VODOPÁDŮ KRAVICA (letecky z Prahy)

Místa, která zůstávají ostatním skrytá… Míříme na Balkán. Projdete se uličkami Mostaru, dáte si výtečnou kávu, ochutnáte bosenské víno a nakouknete do života Dervišů. Užijete si koupání u vodopádů Kravica i jízdu po jedné z nejkrásnějších železnic světa. Vyjedete lanovkou na horu Trebevič a Sarajevo budete mít jako na dlani. Objevte skutečnou perlu Balkánu – Bosna a Hercegovina z první ruky!

Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla.


V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně.


Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak.

Podmínky pro přepravu zavazadel: Zavazadlo v ceně zájezdu: kabinové zavazadlo o rozměrech 55 x 45 x 25 cm a max. hmotnosti 8 kg (toto zavazadlo patří na palubu letadla, rozměry jsou včetně držadla, postranní kapsy a koleček)

Zavazadlo za příplatek 1 800 Kč: odbavované zavazadlo o hmotnosti do 23 kg (toto zavazadlo bude odbaveno do podpalubí)


Podmínky vždy platí pro jednoho cestujícího, pokud není uvedeno jinak.

Hmotnosti zavazadel nelze sčítat.

Každý pasažér musí mít své vlastní zavazadlo dle uvedených podmínek. Zavazadlo k odbavení (pokud není v ceně) lze objednat nejpozději 30 dní před termínem zájezdu.

Cestovní pojištění: Kooperativa A (50 Kč / den / osoba)
Kooperativa B Evropa (100 Kč / den / osoba)
Slavia A - Travel Standart 2.0 + STORNO (50 Kč / den / osoba)
Slavia B - Travel Plus 2.0 + STORNO (76 Kč / den / osoba)
Slavia C - Travel Exclusive 2.0 + STORNO (96 Kč / den / osoba)
Srovnání pojištění

Ubytování: hotel ***

3* hotel se snadným přístupem do centra Mostaru
na pokojích jsou k dispozici ručníky, mýdlo a vysoušeč vlasů (dle typu hotelu)

Program zájezdu

1. den: Odpolední odlet z Prahy a přesun do města Mostar. Po ubytování a odpočinku se společně vydáme na podvečerní procházku městem, při které nevynecháme ochutnávku místních specialit v restauraci. Odpoledne odletíme z Prahy a po příletu nás bude čekat objednaný autobusový transfer, který nás odveze do města Mostar , kde se ubytujeme. V podvečer vyrazíme do historického centra a prozkoumáme město Mostar. Po menší procházce si zajdeme na večeři do restaurace na ochutnávku zdejších specialit . Po večeři půjdeme zpátky na hotel a odpočineme si, ať načerpáme síly na další den.
2. den: Užijeme si příjemnou procházku historickým centrem Mostaru i atmosféru jeho starého bazaru. Pak vyrazíme k pramenu řeky Bune s klášterem řádu Dervišů. Cestou zpátky ochutnáme místní víno ve vyhlášeném vinařství. Po snídani se vydáme prozkoumat město Mostar , který je hlavním kulturním a společenským místem regionu Hercegovina. Největším lákadlem města je most, který byl symbolem tolerance . V poklidu zde vedle sebe žili Chorvaté a bosenští muslimové, to se ale změnilo roku 1993, kdy vypukla válka a chorvatské přesně mířené odstřelovaní zničilo Stari most (Starý most). Rekonstrukce mostu skončila roku 2004, ale most se již nestal symbolem spolužití jako před válkou. Od Starého mostu se projdeme ke  starému bazaru , místnímu tržišti. Projdeme si malé stánky a obchůdky, kde se prodávají vlastnoručně dělané suvenýry. Nasajeme atmosféru tržiště a prošmejdíme okolí.  Od starého bazaru se projdeme kousíček k mešitě Koski Mehmed Pasha . Pokud bude možnost navštívit mešitu, určitě stojí za to vystoupat po spirálovém schodišti do minaretu a z vrcholu se nám pak naskytne snad nejúžasnější pohled na celý Stari most a okolí . Dalším místem, které nesmíme vynechat je Křivý most .  Z Mostaru se vydáme k prameni  řeky Bune (Vrelo Bune) , která vyvěrá ze 100 metrů vysoké vápencové skály, jejíž vnitřní prostory tvoří jeskyně. U pramene Buny je postavený klášter Tekije Blagaj , který slouží řádu Dervišů . Dervišové tvoří liberální odnož muslimů. Pro veřejnost je otevřený pouze dvůr kláštera s malými obchůdky. Za zavřenými dveřmi se dervišové oddávají duchovnímu životu, který je bohužel běžnému lidskému oku nedostupný. Cestou zpět se vydáme ochutnat pravé bosenské víno do vinařství Hercegovinavino .
3. den: Dnes navštívíme městečko Počitelj, kterému vévodí opevněný hrad a mešita s kouzelným výhledem do okolí. Odtud vyrazíme do národního parku k vodopádům Kravica, kde se osvěžíme koupáním v řece a vychutnáme si nádhernou přírodu.  Po snídani vyrazíme do města Počitelj , které bývalo starým osmanským městem. Právě vliv středověké a osmanské kultury je znát na zdejší architektuře. Prohlédneme si městské dominanty, opevněný hrad a  Šišman Ibrahim-pašovu  mešitu, odkud je krásný výhled na řeku a okolí. Ve volném čase prozkoumáme tržiště nebo ochutnáme místní kávu, která se podává v nádherně zdobeném nádobí.  Z Počitelje vyrazíme do národního parku , jehož pýchou jsou překrásné  vodopády Kravica . Vydáme se po turistické stezce, která nás povede kolem krásných vyhlídek do okolí. Vodopády napájí řeku Trebižat, která nám nabídne úžasné osvěžení v horkém dni. Díky dobré dostupnosti vodopádů je možné doplavat až pod jejich proud. Pod nimi se nachází azurově průzračná voda . V okolí, které se místní snaží pro návštěvníky stále zvelebovat, nám učaruje krásná příroda. Po odpočinku v přírodě se vrátíme zpět do Mostaru a ve volném čase budeme mít možnost projít si okolí hotelu, popřípadě si objednat večeři v místní restauraci.
4. den: Čeká nás jízda po jedné z nejkrásnějších železničních tratí světa až do Sarajeva. Po fantastických výhledech z vlakového kupé uvidíme synagogu, která nese české stopy. Prozkoumáme starý bazar Baščaršija a vyjedeme lanovkou na nejvyšší místo ve městě. Brzkým ranním vlakem vyrazíme do Sarajeva. Samotná jízda se pro nás stane jedinečným zážitkem. Celá trať se řadí mezi nejkrásnější železniční tratě světa a poveze nás po 65 mostech a projedeme 99 tunelů .  Po příjezdu do Sarajeva se vydáme k památníku Věčný plamen , který byl postaven k uctění památky obětí 2. světové války. Odtud se projdeme podél řeky k  Aškenazské synagoze . Samotnou budovu synagogy navrhl český architekt Karel Pařík . Aškenazská synagoga fungovala v době druhé světové války, kdy Židé byli v koncentračních táborech nebo emigrovali do Izraele, jako jediná v okolí. Od synagogy půjdeme k Latinskému mostu , který se za doby Jugoslávie jmenoval Principov most. Tento most je jedním z nejstarších ve městě. Roku 1914 na staroměstské straně mostu u budovy knihovny spáchal Gavrilo Princip sarajevský atentát na následníka rakousko-uherského trůnu. Z historie se přesuneme k nakupování a navštívíme starý bazar   v části Baščaršija . Název této části vznikl ze slov baš – hlavní a čaršija – tržiště. Nachází se zde několik vzácných staveb, například mešita a bezistan Gazi Husrev-bega, Morića han a Hodinová věž . Další krásnou památkou, kterou objevíme, je Žuta tabija neboli česky Žlutý bastion. Toto zachovalé opevnění je postaveno na vyvýšenině nad městem. Z jeho vrcholu je možné vidět i hřbitov s bílými náhrobky, kde leží oběti bosenské války.  Dnešní pobyt v Sarajevu zakončíme jízdou lanovkou na nejvyšší bod města ,   odkud je krásný výhled na celé město.  Lanovka na horu Trebevič vznikla díky československo-jugoslávské technické spolupráci . Dolní stanici najdeme v ulici Franjevačka přímo naproti české ambasádě. Na vrcholu je olympijský park z roku 1984, kde je stále zachován bobový park i místo se stupni vítězů. Odpoledne si opět užijeme vlakovou jízdu a vrátíme se zpátky do Mostaru.
5. den: Odjezd do Splitu a odlet zpět do Prahy dle letových řádů. Po snídani přejedeme do Splitu, kde bude v závislosti na letovém řádku možný volný program. Poté bude následovat přesun na letiště a odlet do Prahy .