To nejlepší z Pekingu + VELKÁ ČÍNSKÁ ZEĎ (letecky z Prahy)

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hotel *** Doprava: letecky Strava: snídaně

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

To nejlepší z Pekingu + VELKÁ ČÍNSKÁ ZEĎ (letecky z Prahy)

Životní zážitek v zemi, která je cestovatelským fenoménem… S naším průvodcem objevíte Čínu jako nikdo jiný – moderní Peking i jeho impozantní chrámy, ochutnávka místních specialit, které byste jinde na světě těžko hledali, fantastický výlet na Velkou čínskou zeď či do velkolepého Zakázaného města. Připraveni? Dopřejte si cestu za poznáním, na kterou se nezapomíná – prožijte Čínu jako cestovatel!

Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla.


V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně.


Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak.

Cestovní pojištění: EASY (48 Kč / den / osoba)
UNIVERSAL + STORNO (108 Kč / den / osoba)
Srovnání pojištění

Stravování: snídaně

v ceně zájezdu jsou snídaně podávané formou bufetu
v průběhu programu bude možnost najíst se v místních restauracích a ochutnat speciality na doporučení průvodce

Program zájezdu

1. den: V odpoledních hodinách odlet přímým letem z Prahy.  
2. den: Celodenní prohlídka Pekingu. Uvidíme největší symboly města. Náměstí brány Nebeského klidu, Maovo mauzoleum a Chrám nebes. V brzkých ranních hodinách přílet do Pekingu, transfer z letiště na hotel a ubytování. Dopoledne začneme společnou prohlídku čínského hlavního města. Naší první zastávkou bude jedno z nejdůležitějších míst v Pekingu, rozlehlé náměstí u Brány Nebeského klidu (Tiananmen) , které v minulosti bývalo centrem demonstrací a které představuje jakousi výkladní skříň čínského komunismu. Jeho ústředním bodem je Maovo mauzoleum, v němž si zájemci budou moci prohlédnout nabalzamované tělo známého čínského komunistického diktátora. Na náměstí uvidíme rovněž Bránu Nebeského klidu, na níž je zavěšen obrovský Maův portrét a odkud se nám nabídne působivý rozhled na celé prostranství, dále budovu Velké síně lidu , sídlo čínského parlamentu, budovy Čínského národního muzea a Muzea dějin Pekingu nebo červenou bránu Tiananmen , z níž Mao v roce 1949 vyhlásil založení Čínské lidové republiky. Až si náměstí pořádně prohlédneme, vydáme se na jeho jižní stranu, kde projdeme Přední branou (Qiananmen) , nejimpozantnější dochovanou součástí vnitřních městských hradeb. Procházkou po pěší zóně po chvíli dorazíme k impozantnímu Chrámu nebes, jednomu ze symbolů města, který se řadí k nejrozlehlejším chrámovým komplexům v celé zemi. Zde se čínský císař jakožto Syn Nebes přimlouval u duchů a božstev, modlil se a dával bohům oběti. Během prohlídky nás kromě chrámových budov jistě zaujme také tzv. Zeď ozvěn, která je dlouhá 65 metrů. To, co u ní zašeptáte na jedné straně, zřetelně uslyší váš partner na straně druhé. Po prohlídce chrámu návrat na hotel s průvodcem nebo individuálně.
3. den: Dnes se vypravíme do nejvelkolepějšího architektonického areálu v celé Číně, do Zakázaného města. Většinu dnešního dne věnujeme prohlídce ikonického Zakázaného města, nejvelkolepějšího architektonického areálu v celé Číně, posetého historickými budovami. V komplexu, dokončeném na počátku 15. století, žil v minulosti čínský císař, a právě odtud ovládal celou zemi. Během naší procházky si prohlédneme Vnější nádvoří , které se rozkládá v srdci tohoto „města ve městě“. Obklopují je tři úchvatné palácové budovy, které jsou nezřídka domovem muzejních sbírek. Některé z nich budeme moci dokonce navštívit. Na nádvoří vejdeme ústřední bránou Nebeské čistoty a uvidíme také bránu Nejvyšší harmonie , v níž se dříve konaly opulentní hostiny, nebo síň Uchování harmonie  se zdobeným trůnem, která je největší v celém paláci. Neopomineme si prohlédnout ani tzv. zeď Devíti draků, která je dlouhá více než 30 metrů a je zhotovena z barevných glazovaných dlaždiček. Dříve měla chránit císařské sídlo před zlými duchy. Ze Zakázaného města vyjdeme až v pozdních odpoledních hodinách, a to severní branou nazývanou Brána Božské moci (Schenwumen) , a vypravíme se do parku Jingshan. Ten se rozkládá na vyvýšeném pahorku, dříve byl přístupný pouze císaři a věřilo se, že kopec chrání sídlo panovníka před zlými duchy. Společně se vydáme k  pavilonu Wanchengting , ze kterého se nám naskytne ohromující výhled na Zakázané město. Ve večerních hodinách návrat na hotel s průvodcem nebo individuálně.
4. den: Celodenní výlet k světoznámé Velké čínské zdi, zapsané na seznamu UNESCO, a poté návštěva areálu s působivými hrobkami mingských císařů. V ranních hodinách se autobusem vypravíme k Velké čínské zdi, symbolu země známém po celém světě, která se vine krajinou v délce několika tisíc kilometrů a která vyžadovala práci statisíců dělníků. Společně se vydáme k snad nejoblíbenějšímu úseku zdi, do tzv. Badalingu , kde najdeme veškeré potřebné zázemí. Po zakoupení vstupenky si budeme moci prohlédnout Muzeum Velké čínské zdi, v němž se podrobně seznámíme s průběhem její stavby, a pak už se budeme moci po samotné zdi se strážními věžemi projít a užívat si nádherné výhledy na okolní divokou kopcovitou scenérii. V odpoledních hodinách pak vyrazíme k areálu s působivými hrobkami císařů dynastie Ming. Odpočívá tu celkem 13 z 16 mingských panovníků. Podél přístupové cesty, tzv. Posvátné cesty , si prohlédneme 36 kamenných soch vojáků, zvířat či mystických tvorů a autobusem pak už budeme zajíždět k nejkrásnějším hrobkám areálu, které jsou rozesety na ploše cca 40 kilometrů čtverečních. Rozhodně nemineme vůbec první a také nejpůsobivější hrobku Changling , v níž odpočívá císař Yogle spolu se svou ženou a šestnácti konkubínami. Navečer návrat autobusem zpět do Pekingu na ubytování.
5. den: Návštěva impozantního Letního paláce čínských císařů a nákupní třídy Wangfujing s večerním trhem s čínskými specialitami. Dnešní dopoledne věnujeme prohlídce impozantního Letního paláce, který stojí uprostřed rozlehlého, parkově upraveného pozemku, jehož součástí jsou mimo jiné i tři jezera. Jak název napovídá, palác využívali čínští císaři se svým dvorem především v letních měsících, aby unikli před parnem a horkem v Zakázaném městě. Svůj dnešní vzhled získal převážně během 18. a 19. století. Společně uvidíme např. výstřední stavbu Mramorové lodi , projdeme se tzv. Dlouhou chodbou , kterou zdobí více než 14 000 maleb, a podíváme se také do Síně Milosrdenství a dlouhého života s trůnem císařovny Cixi. Později odpoledne opustíme rozlehlý areál Letního paláce a vydáme se na nákupní třídu Wangfujing , na které to žije hlavně po setmění. Tato ulice je už od císařských dob centrem pekingského obchodu a dnes ji lemují nákupní centra, obchůdky i stánky pouličních prodejců. Největší atrakcí je večerní trh s  čínskými specialitami . Zde budeme moci ochutnat tradiční čínské pochoutky, čerstvá masa na jehle, ovoce či zeleninu, ale také netradiční pochutiny vhodné pouze pro odvážlivce, jako např. škorpiony, všemožný hmyz nebo mořské ježky. Bude jen na vás, kterou z lahůdek během individuálního volna vyzkoušíte. Ve večerních hodinách návrat na hotel s průvodcem nebo individuálně.
6. den: Z hlavního města dnes zamíříme na krásný čínský venkov a prohlédneme si tradiční obydlí. Dnes se vydáme za brány hlavního města, abychom poznali, jak se žilo a leckde stále žije na čínském venkově . Naším cílem bude vesnice Chuandixia s malebnou polohou na strmém úbočí, která je oceňována díky své zachovalé vesnické architektuře z období dynastií Ming a Čching . Do vesnice vstoupíme přes část zvanou Double Rock, pojmenovanou podle dvou skal, které vchod ohraničují. Společně se projdeme zdejšími úzkými uličkami a prohlédneme si tradiční obydlí, kamenný ruční mlýn nebo obydlí starosty. Vystoupáme také na zdejší vyhlídku, ze které se nám naskytne působivý výhled na celé údolí, vesnici a její okolí.   V pozdních odpoledních hodinách návrat autobusem do Pekingu, individuální volno. Ve večerních hodinách mohou zájemci fakultativně navštívit tradiční divadelní show s úchvatnými efekty, hudbou, ukázkou kung-fu, baletními a akrobatickými čísly . Návrat na hotel ve večerních hodinách s průvodcem nebo individuálně.
7. den: Dnes nás čeká prohlídka Národního olympijského stadionu a tradiční pekingské hutongy. Po snídani se vypravíme k ohromné futuristické stavbě Národního olympijského stadionu, který připomíná obrovské ocelovo-betonové ptačí hnízdo. Stadion byl postaven u příležitosti olympijských her v roce 2008 spolu s rozlehlými parky, olympijskou vesnicí a dalšími stavbami. Společně se vydáme na prohlídku této stavby, která bývá řazena mezi nejpozoruhodnější na světě. Po čase stráveném u svědků pekingské olympiády se vypravíme na procházku pekingskými hutongy , tradičními úzkými uličkami s domky místních obyvatel s typickými vnitřními dvorky. Zde na nás dýchne kouzlo starého Pekingu a budeme si na chvíli připadat, jako bychom se ocitli ve zcela jiném městě z dávných dob. V současné době bohužel tradiční hutongy mizí kvůli modernější zástavbě, přesto ještě některé zůstaly v centru města zachovány. Ve večerních hodinách návrat na hotel s průvodcem nebo individuálně.
8. den: Návštěva pestrobarevného areálu Lamaistického chrámu Yonghegong a poté přesun ke Konfuciovu chrámu. Ráno dorazíme k pekingskému Lamaistickému chrámu Yonghegong, spravovanému jednou z odnoží tibetského buddhismu, který bývá označován za nejkrásnější chrámový komplex v celém Pekingu. Pestrobarevný areál založený v 17. století nás okouzlí svými pěti síněmi, v nichž si prohlédneme sochy Smějícího se Buddhy nebo Čtyř nebeských králů. Ve vysokém pavilonu Wanfu uvidíme sochu tzv. Budoucího Buddhy, která je vysoká 17 metrů a je vyrobená z jednoho kusu santalového dřeva. Na závěr prohlídky budeme ještě moci prozkoumat zdejší muzeum s artefakty tibetského buddhismu, např. rodokmeny jednotlivých dalajlámů. Následně se přesuneme k nedalekému Konfuciovu chrámu, který je druhým největším konfucianistickým chrámem v Číně a představuje klidnou oázu v ruchu velkoměsta. Tento chrámový komplex obklopený cypřiši byl založen již v roce 1302 a později se dočkal rozšíření. Prohlédneme si mimo jiné hlavní síň Dachengdian se sochou Konfucia a jeho žáků nebo některé ze stovek kamenů se jmény úspěšných absolventů největší konfuciánské zkoušky. Ve večerních hodinách návrat na hotel s průvodcem nebo individuálně.
9. den: Volno k nákupům, návštěvě muzeí, atrakcí a nasání atmosféry tohoto jedinečného města.  Dnes bude možnost individuálního volna, které každý může využít k tomu, aby navštívil místa, která by si v Pekingu ještě přál vidět. Doporučujeme návštěvu některého z čínských muzeí – Čínské národní muzeum je údajně největším na světě a dozvíte se v něm o dlouhé historii země, v Muzeu dějin Pekingu si na pěti podlažích prohlédnete na 200 tisíc exponátů a milovníci vojenství určitě neminou Čínské vojenské historické muzeum . Alternativou může být třeba prohlídka starobylého Paláce prince Gonga, obklopeného tradičními hutongy.
10. den: Poslední den navštívíme Pekingskou ZOO, kde uvidíme vzácné živočišné druhy. V pozdních večerních hodinách transfer na letiště a odlet zpět do ČR. Poslední den věnujeme návštěvě Pekingské ZOO , abychom si nenechali ujít jednu z ikon Číny –  pandu velkou . Pohled na tyto roztomilé živé plyšové medvídky, pokojně žvýkající bambus, bude jistě patřit k největším zážitkům. Kromě pand a běžných zvířat jsou zde k vidění i vzácné živočišné druhy, jako je kočkodan zlatý, jelen bělohubý nebo japonský národní symbol „tančo“ – jeřáb mandžuský, symbol štěstí a věrnosti. Součástí ZOO je i pekingské Akvárium , moderní expozice, kde můžeme zhlédnout nejrůznější obyvatele vodní říše, ale i deštný prales, korálový útes  nebo představení cvičených delfínů či jiných obyvatel ZOO. Ve večerních hodinách transfer z hotelu na letiště a odlet zpět do ČR .
11. den: V brzkých ranních hodinách přílet zpět do Prahy.