ŠPICBERKY - GRÓNSKO - ISLAND - tři arktické klenoty

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hotel ** Doprava: letecky Strava: plná penze

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

ŠPICBERKY - GRÓNSKO - ISLAND - tři arktické klenoty


Program zájezdu

1. den: PRAHA – OSLO: Sraz na letišti v Praze je obligátním zahájením každé výpravy, na kterou se vydáváme. Následuje odlet do Osla, transfer do hotelu. Po ubytování se vydáme na první seznámení s městem a procházku parkem Frogner se sochami Gustava Vigelanda, mimo jiné tvůrce medaile Nobelovy ceny míru. Pokud čas dovolí, mohou zájemci navštívit také Munchovo muzeum.
2. den: OSLO – PROHLÍDKA MĚSTA: Dnes se po snídani vydáme na prohlídku norské metropole. Historické památky zahrnují parlament, královský palác, starou radnici či pevnost Akershus. Pozadu však nezůstává ani moderní architektura, ať je to budova již zmíněného Muchova muzea, strohá budova nového Národního muzea nebo nápaditá ikona nábřeží Osla – budova opery. Odpoledne navštívíme muzeum Fram – výpravně pojatou expozici s tematikou polárních výprav, jejímž středobodem je legendární loď Fram. Na tomto plavidle se vydal 1893 Nansen k severu, aby se pokusil dosáhnout severní točny. Život polárníka je zde velmi působivě přiblížen ze všech možným úhlů.
3. den: OSLO – LONGYERBYEN – NALODĚNÍ: Dnes Nás čeká přelet do Longyearbyenu, správního centra Špicberků a výchozího bodu naší arktické expedice! Po příletu z Osla do Longyearbyenu transfer k na molo, kde nás srdečně přivítá posádka luxusní expediční lodi M/V Sea Spirit. Po ubytování ve vkusně zařízených suitách půjdeme na orientační prohlídku lodě a poté se již pomalu rozběhne program hlavní části naší cesty – dojde na představení nejdůležitějších členů posádky. Po uvítací večeři si vyjdeme na venkovní palubu a vstřebáme plnými doušky první dojmy. V tu chvíli již budeme proplouvat Isfjordem a obdivovat strmé vrcholy pobřežních hor nebo vyhlížet, zda nás z rozmaru nedoprovázejí velryby.
4. - 5. den: ZÁPADNÍ ŠPICBERKY – NY ALESUND: Probouzíme se do prvního rána v takzvané Vysoké Arktidě, kde platí řád a pravidla, které si určuje jen matka příroda. Pod vedením zkušeného lodivoda zamíříme do severozápadní části souostroví, kde lze spatřit ty nejpůsobivější scenérie. Hluboko zaseknuté fjordy lemované ostrými sněhem postříbřenými vrcholy hor, masivní ledovce, z nichž se jakoby mimochodem oddělují obrovské kusy ledu padající hřmotně a nezadržitelně do tyrkysových vod fjordu. Kvetoucí tundra na vrcholu léta hostí na svých pláních soby, hravé polární lišky a hojně zde nalezneme také krále Arktidy – lední medvědy. Neúnavně míříme do nejsevernější obce na světě. Ny Alesund je bývalé důlní městečko. Svého času tvořilo často výchozí bod pro výpravy k severnímu pólu, jako tomu bylo například u vzducholodě Norge. Na její palubě byl přístroj pro měření vodivosti vzduchu, který sestrojil český fyzik František Běhounek účastnící se pozemních příprav přímo na Špicberkách. I dnes je Ny Alesund základnou pro mnohé vědecké výzkumy a expedice.
6. - 7. den: NAPŘÍČ GRÓNSKÝM MOŘEM: Ze Špicberků se vydáme jihozápadním směrem přes Grónské moře. V těchto nejsevernějších zeměpisných šířkách je možné narazit na mořský led kdykoli během roku. Buďme připraveni kdykoli vyjít na palubu, častým doprovodem nám totiž velmi pravděpodobně budou četné druhy velryb, tuleňů a další obyvatelé zdejších vod. Přeplavbu lze samozřejmě využít k relaxaci, ovšem na lodi čeká také bohatý přednáškový program.
8. - 13. den: VÝCHODNÍ GRÓNSKO – FJORDY FRANZ JOSEPH A KONG OSCAR – SCORESBY SUND: Grónská zem nás přivítá náručí spletitých fjordů Franz Josef a Kong Oscar, které jsou součástí Národního parku Severovýchodní Grónsko, největšího národního parku na světě s rozlohou dvanáctinásobku české republiky. Dojem díla zběsilého cukráře zde budí krása obnažené horské kůry. Její jednotlivé vrstvy na některých místech připomínají vrstvy lákavého dortu. Sveřepí mlčenliví strážci této nádhery jsou všudypřítomné icebergy. Jejich rozmanité tvary a sluneční paprsky vytvářejí nenapodobitelné odstíny modři a příležitosti pro jedinečné fotografie. Pestrobarevná pobřežní tundra je rájem pro pasoucí se pižmoně a polárního zajíce. Překvapivým zjištěním je příjemná pěší turistika v této oblasti. Uvidíme, zda budeme moci podniknout krátký výšlap pobřežní krajinou. Zajímavé motivy skýtají také prastará sídla lidu Thule a Inuitů. Lidské osídlení zde bylo a je velmi řídké, sahá nicméně velmi daleko do minulosti, přičemž se v mnohém způsob života za dlouhá staletí příliš nezměnil. Příležitost ověřit tuto skutečnost skýtají návštěvy archeologických památek, traperských chatek, a také osady Ittoqqortoormiit – jediného trvale osídleného místa v této oblasti. Z "trojměstí" Ittoqqortoormmiit – Itterajivit – Uunarteq vplujeme do vod do největšího fjordu planety, Scoresby Sund. Jeho úchvatné scenérie jsou zároveň naším rozloučením s Grónskem, neboť pak opět nabíráme kurz jih.
14. den: DÁNSKÝ PRŮLIV: Dáváme sbohem Grónsku a plujeme Dánským průlivem k Islandu. Cestou překročíme polární kruh a tento moment jistě zaznamenáme. Mnohem více však překvapí, že právě v těchto místech se nachází největší vodopád na planetě Zemi. Našim zrakům však zůstane skryt, i když je asi 160 km široký, protože hrana přepadu se nachází pod hladinou moře. Pád vody ke dnu je možný díky rozdílům v salinitě, a tedy hustotě vody, a rozdílům v teplotě různých proudů; výškový rozdíl hrany přepadu a dna se odhaduje na 3.500 m.
15. den: REGION ZÁPADNÍ FJORDY - ISLAND: Příjemným rozloučením s expedicí do Vysoké Arktidy bude den strávený v pohádkově krásném islandském regionu Vestfirðir (Západní fjordy). Svěží zelená barva travnatého porostu, ostře řezaná pobřežní skaliska a hejna ustaraných papuchalků jako by nás už vyhlížela.
16. den: REYKJAVÍK – PRAHA: Po snídani se v Reykjavíku rozloučíme s posádkou. Následuje transfer na letiště, odkud plni zážitků odlétáme do Prahy. Přílet do Prahy (dle letového řádu v pozdních nočních hodinách), konec programu.