Indie - Tamil Nadu - pohodový pobyt na Chrámové stezce a mezi čajovníky

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hotel Doprava: letecky Strava: polopenze

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Indie - Tamil Nadu - pohodový pobyt na Chrámové stezce a mezi čajovníky

Indický jih ve znamení tamilské kultury, písčitých pláží, vynikající kuchyně a úchvatných čajovníkových kopců. To vše naleznete v Tamil Nadu, poloostrovním tamilsky mluvícím státu se srdcem hinduistů. Tato cesta vám nabídne dostatečný prostor pro relax a opalování na plážích Bengálského zálivu, ale zároveň budete moci i na chvilku uniknout z rozpáleného pobřeží do zelených hor s příjemným chladným klimatem. Není na světě mnoho míst, kde byste na jednom místě nacházeli tolik unikátní chrámové kultury propojené starobylými poutními trasami. Místa, po kterých se budete procházet, oslavují tamilští světci ve svých písních starých až 2000 let. Tady máte možnost ochutnat typické indické jídlo chicken madrás, které si objednáváte u nás v indických restauracích, nebo si posedět v čajovně a vychutnat si šálek jednoho z nejlepších čajů na světě.

Program zájezdu

1. - 2. den: odlet z Prahy do Indie, do města CHENNAI. Přesun do našeho hotelu na břehu BENGÁLSKÉHO ZÁLIVU. Relaxace po dlouhém letu na pláži KOVALAM. Na zdejší pláži potkáte rybáře a a místní obyvatele než turisty.
3. den: vydáme se na výlet do hlavního města státu TAMIL NADU - CHENNAI. Že jste o takovém městě ještě neslyšeli? Ale znáte ho, protože britský název tohoto města je MADRÁS. Město bylo v r. 1639 založeno britskou Východoindickou společností mezi řekami Cooum a Adyar. Ve městě navštívíme několik zajímavých staveb. Prohlédneme si PEVNOST SV. JIŘÍ s kolonádou z 18. st. a vedle ní stojící první banku v Madrásu, kde dnes sídlí MUZEUM PEVNOSTI. Rikšou se přesuneme do oblasti MARINY, do čtvrti MYLAPORE, kde vystoupíme na poutní HORU SV. TOMÁŠE se stejnojmennou katedrálou. Co vás ale určitě uchvátí je opodál stojící velký chrám KAPALISHVARA TEMPLE, typická ukázka tamilské architektury, která je zasvěcena Šivovi. Chrám se pyšní 40 m vysokou gópurou (věží) pokrytou štukovými postavami. Po obědě, při kterém ochutnáme vynikající indické thálí se vydáme zpět do našeho hotelu u moře. Po zbytek dne odpočinek na pláži.
4. den: dnes se nebudeme příliš vzdalovat od hotelu, jelikož v jeho písčitém okolí s rovnými rýžovými políčky se nachází několik atrakcí a zajímavých míst, které stojí za návštěvu. Nejprve se vydáme doprostřed písečných dun, de stojí indický skanzen DAKSHINA CHITRA, který seznamuje turity s mnoha tradicemi, které už v dnešním každodenním indickém životě nemusíte zažít. Velice zajímavá je sbírka oděvů včetně starožitných sárí zastupujících nejrůznější kasty a regiony. Poté se přemístíme do malého pobřežního městečka MAMALLAPURAM, které bývalo významným přístavem dynastie Pallavů a kde si prohlédneme nad pláží stojící nádherný CHRÁM SHORE (UNESCO) z 8. st., jeden z nejfotografovanějších chrámů Indie a zároveň nejstarší kamenný chrám v jižní Indii. Kolem celého městečka pak nalezneme dalších šestnáct vytesávaných jeskyní. Po stezce se vydáme k monolitu GANESHA RATHA se sochou Ganéši a za doprovodu skotačících opic vystoupíme na NOVÝ MAJÁK s výhledem ke chrámu Shore a na rýžová pole. Jen kousek od majáku stojí JESKYNĚ MAHISHASURAMARDINI s hlavní sochou Šivy a Párvatí, které sedí na klíně jejich dítě Murugan. Na zpáteční cestě do hotelu se také zastavíme v TYGŘÍ JESKYNI se svatyní bohyně Durgy a na večerní safari v KROKODÝLÍ FARMĚ, záchranné stanici krokodýlů, želv a ještěrů.
5. den: volný den na pláži, nákupy suvenýrů, možnost masáží, ochutnávky ryb v tradičních rybích restauracích.
6. den: ráno se vydáme na celodenní výlet po stopách dalších míst na tamilské chrámové stezce. Přijedeme do centra světců a sárí KANCHIPURAM, jednoho z nejposvátnějších míst pro šivaisty i višnuisty, kterým po celý rok prochází poutníci, aby tu učinili púdžu. Místní chrámy odráží období největšího rozmachu ve výzdobě gópur (věží) a sloupových síní. Prohlédneme si ty nejdůležitější, tedy chrám EKAMBARESHVARA TEMPLE, nejvýznamnější Šivovu svatyni, který stojí vedle nádvoří, kde roste věkovitý mangovník, pod kterým měli Šiva a Kámákší svatbu. Jelikož je KANCHIPURAM sídlem svatých mužů áčarjá, nemůžeme opomenout návštěvu mauzolea s klášterem v SANKARAMANDAMU. Možná tu uslyšíte i zpět mladých bráhmanských studentů. Ti, kteří jsou zapálení do hinduistické kultury, si mohou zapůjčit kolo a další chrámy v tomto areálu objet na kole. Ostatní si užijí oběd v některé z četných restaurací servírujících vynikající jihoindické speciality. Návrat do hotelu.
7. den: volný den na pláži, nákupy, možnost účasti na hodině jógy, vodních sportů.
8. - 9. den: odlet do COIMBATORE, východiska do hor NILGIRI. Z Coimbatore přejedeme do města bazarů a čajových plantáží COONOOR, kde si nakoupíme na unikátním horském trhu specializujícím se na prodej čajových lístků nebo esenciálních olejů. COONOOR je zasazen v nádherně krajině zvlněných kopců a údolí, které přímo vybízejí k procházce mezi eukalypty a čajovníky, kde pracují sběračky čajových lístků. My se na jednu z těchto procházek vydáme a naše kroky povedou až k vodopádům CATHERINE FALLS, které bývají i z dálky viditelné z vyhlídky DOLPHIN’S NOSE. a naši cestu zakončíme v čajové továrně, kde se podíváme na proces zpracování čaje a zároveň čaj i ochutnáme.
10. den: dnes nás čeká pravá romantika, jelikož z COONOORU do OOTY pojedeme vlakem po slavné úzkokolejné trati NILGIRI BLUE MOUNTAINS RAILWAY, která byla mezi lety 1890-1908 postavena z peněz čajových plantážníků a která nám nabídne úchvatné výhledy do krajiny. Budeme projíždět několika tunely a přes několik mostů až se dostaneme do města OOTY, nejoblíbenějšího horského letoviska v jižní Indii. V OOTY si užijeme chladnější horské klima, nakoupíme poslední kardamom a kvalitní indický čaj Orange Pekoe. Následuje společná rozlučková indická večeře.
11. - 12. den: přejezd zpět do Coimbatore a přes Chennai odletíme plní zážitků a zrelaxovaní zpět domů.