Severní Indie - Ladakh a Nepál

cestovani
Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hotel **** Doprava: letecky Strava: polopenze

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Severní Indie - Ladakh a Nepál

Indie - Paňdžáb (znamená „Pětiříčí) je historické území, rozdělené mezi Pákistán a Indii. V jeho indické části se nachází Amritsar, který je posvátným městem sikhského náboženství. To co Mekka pro muslimy, Jeruzalém pro Židy znamená Zlatý chrám pro sikhy. Dharamshala v indickém státě Himáčalpradéš v podhůří Himálaje má něco, co nemůže nabídnout žádné jiné místo na světě. Právě tady totiž žije ve vyhnanství charizmatický 14. dalajlama, duchovní vůdce Tibetu. „Malá Lhasa“ proto přitahuje davy tibetských uprchlíků i turistů. Ladakh je území, jehož obyvatelé jsou příbuzní Tibeťanů nebo přímo emigranti z Tibetu. Pro podobnost krásné, úchvatné a dechberoucí krajiny.
Nepál - Malé horské království je obdařeno množstvím ohromujících a unikátních míst, z nichž 7 bylo zařazeno na listinu světového dědictví UNESCO. Je také domovem nejvyšších hor světa – Himalájí a místem, kde se narodil v Lumbini malý chlapec jménem Siddhárta Gautama, Buddha Gautam.
Zájezd průvodcuje Ing. Milena Vančurová.

Program zájezdu

1. den: Indie do státu Paňdžáb do Amritsaru.
2. den: Ranní přílet do Amritsaru. Amritsar je nejvýznamnějším městem indického svazového státu Paňdžáb. Je centrem a posvátným městem sikhského náboženství, žije v něm však i mnoho hinduistů. Leží velice blízko hranic s Pákistánem, pouhých 32 km od pákistánského velkoměsta Láhauru. Setkání s průvodcem a odjezd do hotelu. Relax po dlouhém letu. Odpoledne se vydáme na indicko-pakistánské hranice Attari, kde se zúčastníme každodenní ceremonie “Snímání vlajky” na vojenském check-pointu Attari Wagah. Symbol soupeření i bratrství obou zemí, ceremoniál, propracovaný do posledního detailu. Nocleh č. 1.
3. den: Po snídani zahájíme prohlídku města, jehož největším klenotem je Zlatý chrám, nejvýznamnější sikhská svatyně. Říká se mu také Darbar Sahib (božský palác) a je symbolem duchovních a historických tradic Sikhů a jejich nejvýznamnějšího poutního místa. Poté navštívíme Jallianwala Bagh – místo které připomíná Indům brutální a neslýchaný masakr britského generála Dyera, který v r. 1919 vyvraždil na 1000 obyvatel Amritsaru. Odpoledne se vydáme na cestu do Dharamsaly, která je sídlem tibetského Dalajlámy. Po téměř 5 hodinovém přejezdu ubytování v hotelu. Nocleh č. 2.
4. den: Po snídani zahájíme prohlídku města. Nejdříve se vydáme do vesnice Naddi, ve které žijí příslušníci kmene Gaddi. Je známá především přítomností dalajlámy a nabízí panoramatické výhledy na údolí Kangra a na pohoří Dhauladhar. Nejlepší na celém Dharamkotu je pocit, který je směsicí hudby, čisté spirituální energie Himalájí a spokojený jednoduchý život místních lidí. Duševní pohoda a pocit jedinečného souznění s přírodou. Návštěva Tsuglag Khang komplexu a Namgyal Monastery, který je domovem dalajlámy a také největším tibetským chrámem mimo Tibet vůbec. Po čínské Invazi Tibetu v roce 1959, kdy jeho svatost dalajláma 14. našel útočiště v Indii, byl klášter vybrán k tomu, aby ho chránil a udržoval tibetskou kulturu a tradice. Nocleh č. 3.
5. den: Dopolední volno pro osobní aktivity. Procházka městem, relaxace. Poté odjezd na letiště a odlet do Dillí. Nocleh č. 4.
6. den: Po snídani odlet do Léhu v malém království Ladakh . Leží v horním toku řeky Indus pod štíty Himálaje a říká se mu také Malý Tibet. Uprostřed krásné velehorské přírody se po staletí utvářelo společenství s osobitou a neopakovatelnou kulturou, která díky izolaci přetrvala dodnes. Životní styl je tu stejný jako před staletími, ale jsou věci, které se i v Ladakhu mění. Nejsevernější výspa Indie se malebně šplhá po úpatích pohoří Himálaj, spadá sice pod Kašmír, ale geograficky a etnologicky patří Tibetu. Ano, Ladakh – pusté a suché zemí ve skoro čtyřtisícové výšce, které je po několik měsíců v roce zcela odříznuto od zbytku světa. Po příletu je třeba odpočinout a věnovat se aklimatizaci v této nadmořské výšce, nebo můžete individuálně objevovat měst Léh. Nocleh č. 5.
7. den: Po snídani odjezd do údolí Nubra. Na cestě zastavíme v průsmyku Khardung, dle Indů údajně nejvýše položený motorizovaný průsmyk světa (18.380 stop = 5.602 m). Moderní měření ukazují, že je však o 250 m nižší. Navštívíme vesnici Diskit. Je to městečko a nádherný budhistický klášter. Jako jinde v Ladhaku žijí zdejší mniši s vesničany v těsné symbióze. Modlitbami se starají o jejich duchovní blaho a lidé z vesnice je za to finančně a materiálně podporují. Přístup do kláštera mají však za symbolický poplatek dovolen i cizí návštěvníci, kteří si zde mohou prohlédnout modlitebnu s vzácnými thangkami nebo přihlížet náročné práci na křehkých mandalách. Odpoledne návrat zpět do Léhu. Nocleh č. 6.
8. den: Po snídani celodenní exkurze po renovovaných klášterech region Ladakh . Návštěva kláštera Thiksey, který je známý svojí podobou s klášterem Potála v tibetské Lhase, klášter Hemis, založený v 17. Století. Na cestě zpět do lehu navštívíme palác Shey, který byl letní palácovou rezidencí ladhackých králů. Zastavíme se take na prohlídku “3 Idiots Fame Rancho School”, školy, která se stala známou po natočení Khanova filmu 3 Idioti. Skutečný název je Druk Padma Karpo škola a její budovy byly zařazeny BBC v roce 2016 k nejlepším ekologicky čistým a seismicky odolným stavbám světa. Odpoledne budeme pokračovat v prohlídce lehu návštěvou Sankar Gompa, poměrně moderního budhistického kláštera, ve kterém žije asi 20 mnichů. Dále nás čeká Shanti stupa a královský palác v Léhu. Nocleh č. 7.
9. den: Po snídani odjezd na letiště a let do Dillí. Po příletu setkání s průvodcem a transfer do hotelu. Odpoledne prohlídka Dillí . Dnes nás čeká Laxmi Narayan Templ, také známý jako Birla Mandir, který je jedním z hlavních chrámů Dillí a také hlavní turistickou atrakcí. Budova Parlamentu, Prezidentský palác, Brána Indie, Quatab Minar a řada dalších zajímavých míst. Nocleh č. 8.
10. den: Po snídani transfer na letiště a odlet do Nepálu. Po příletu do Káthmándú transfer do hotelu, ubytování, Dle času příletu první seznámení s hlavním městem Nepálu, ve kterém žije kolem 2 milionů obyvatel. Nachází se v nadmořské výšce 1400 m.n.m. a jeho historické centrum je zapsáno na seznamu UNESCO. V údolí Káthmándú najdeme tři velká města – Káthmándú (především palác Hanuman Dhoka na náměstí Durbar), Patan a Bhaktapur. Postupně se s nimi seznámíme. Nocleh č. 9.
11. den: Dnes se budeme věnovat hlavnímu městu a jeho památkám. Náměstí Durbar je nejpopulárnějším místem s typickou architekturou paláců, nádvoří a chrámu, které vznikly mezi lety 1200 a 1786. Se stovkami erotických dřevořezeb bylo sídlem středověkých králů Malla z Káthmándú. Za návštěvu stojí buddhistické svatyně, obrovské stúpy Swayambhunath a Bodhnath (starý náboženský komplex Swayambhunath, z níž na vás ze stupy hledí obří Buddhovy oči; posvátné místo Bauddhanath s největší stupou na světě) nebo hinduistické pohřebiště Pashupatinath a hinduistický chrám Pashupatinath (zasvěcený Šivovi - je poutním místem během Shivaratri, narozenin boha Shivy), které leží východně od centra u řeky Bagmati. Káthmándú je multikulturní město, kde vedle sebe spokojeně žijí hinduisté, buddhisté, křesťané a sikhové, tradiční zvyky se zde mísí s moderními vymoženostmi. Nocleh č. 10.
12. den: Po snídani nás čeká odjezd do Pokhary, kde nás čeká velkolepá a unikátní přírodní scenérie na úpatí Annapurny. Díky čistému vzduchu, mírnému klimatu a blízkosti velehor je Pókhara centrem turistického ruchu. Jezero Phéva s ostrovem, na němž leží chrám Tal Varáhi, a Pagoda míru, v okolí města se nacházejí také subtropické lesy a četné jeskyně a soutěsky. Magickou atmosféru tohoto místa vytvářejí sněhem a ledem pokryté vrcholky velehor, které spadají poklidně do údolí. Pokhara je níže položená než Káthmándú, což způsobuje mnohem větší pestrost flory v této oblasti. Ubytování v hotelu. Po krátkém odpočinku nás čeká odpolední plavba po jezeře Phéva (Fewo).Nocleh č. 11.
13. den: Ráno po snídani začneme půldenní prohlídku Pokhary. Během tohoto poznávání navštívíme mysteriózní Davis falls (vodopád) pod jezerem Fewo a jeskynní chrám Gupteshwar Mahadev se sochou boha Šivy v místech, kde se řeka Seti vynořuje z podzemí. Odpoledne se vydáme přes Sarangkot do Kande a poté se vydáme pěšky do Astralian Campu (1,5 hodiny chůze). Dojdeme do nádherného místa, kde během cesty uvidíme velmi impozantní výhledy na masivAnnapurn, včetně vrcholu Machhapuchhre, Annapurna South Hiuchuli, Annapurna II a IV a LamjungHimal atd. Navštívíme půvabnou vesnici Pothana. Ubytování v trekkingové Lodži. Nocleh č 12.
14. den: vydáme pěšky lesnatou, lehce se svažující stezkou doDhampusu a dále do Phedi. Budeme míjet terasy farmářů v dolní vesnici Dhampus a poté budeme sestupovat dolů po kamenných schodech do místa, kde nás bude čekat náš bus, který nás zaveze zpět do Pokhary. Později bude naše cesta busem pokračovat do Chitwanu, po příjezdu transfer do hotelu. Večer kulturní program sestávající z tradičních folkových tanců a písní. Ubytování v hotelu.Noceh č. 13.
15. den: Snídaně v hotelu. Národní park Čitvan je nejstarším národním parkem v Nepálu. Od roku 1984 je zařazen na seznam světového dědictví UNESCO. Přezdívá se mu „Srdce džungle“ a byl oblíbeným zimním lovištěm nepálské aristokracie (lovili trofejní zvěř: tygry, nosorožce, levharty a medvědy pyskaté). Dnes je NP jednou z nejpopulárnějších turistických destinací Nepálu. Zde nás čekají celodenní aktivity včetně sloního safari – hustá džungle vás zve k objevování divokých zvířat při procházce džunglí, pozorování ptactva. Safari na slonech nesmí přece chybět! Nocleh č. 14.
16. den: Po snídani odjezd zpět do Káthmándú. Po cestě nás čeká návštěva jednoho ze 3 měst údolí Káthmándú, Patanu. Jde o historicky nejzajímavější město údolí, je známo jako centrum výtvarného umění a jako centrum znamenité řemeslné zručnosti jeho umělců. V zásadě budhistické město, které popisují historické prameny jako významné město minulosti (hovoří o jeho založení za císaře Ashoky ve 3. století před naším letopočtem). Náměstí Durbar bylo označeno jako jedno z nejkrásnějších příkladů urbanistiky na světě. Většina historických památek náměstí byla postavena v 16. – 18. století. Navečer odjezd na letiště a večerní let do Prahy
17. den: Přílet v ranních hodinách (dle aktuálního letového řádu).