Island s dobrou partou

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: vlastní stany Doprava: letecky Strava: vlastní

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Island s dobrou partou

ISLAND s dobrou partou

Stravování: vlastní

Probíhá individuálně, přibalte tedy lehký plynový nebo benzínový vařič. Do letadla nelze brát plynové bombičky, ty dokoupíme na místě. Dosud jsme vždy sehnali bombičky na všechny běžné typy vařičů (snazší je ovšem sehnat šroubovací/ventilové typy kartuší). Ceny potravin jsou na Islandu zhruba na úrovni západní Evropy nebo i vyšší. Vždy po několika dnech zastavíme na nákup v supermarketu, kde se dají potraviny nakoupit za solidní ceny. Cenově dostupnější je také stravování v bufetech nebo samoobslužných restauracích (u památek, informačních center apod.). Vézt s sebou větší množství potravin tedy není nutné. Kromě toho je do země povoleno dovézt pouze 3 kg potravin (navíc jste omezeni váhovým limitem do letadla). U alkoholických nápojů činí limit dovozu jeden litr lihovin a jeden litr vína na osobu (anebo tři litry vína, ale bez lihovin). Alkohol je velmi drahý, takže je lepší si ho v rámci povoleného limitu vézt s sebou. Zakázaný je dovoz tepelně nezpracovaného masa, masných výrobků a vajec (uvařené se dovážet mohou) a také mléka.

Ubytování: vlastní stany

Všechny noci strávíme v kempech, budete tedy potřebovat dvouplášťový stan v dobrém stavu, spacák s limitem teplotního komfortu alespoň -5 °C a karimatku. Kempy mají vždy standardní sociální zařízení včetně sprchy s teplou vodou, v řadě z nich je ale sprcha placená (vhazují se žetony nebo mince) a sprch nebývá mnoho. V některých kempech je možné za poplatek využít pračku. Ve většině kempů je k dispozici wifi (ne ve všech), na Islandu lze také využívat mobilní data za stejných podmínek jako v ČR, resp. v EU.

Program zájezdu

1. den: odlet z Prahy na Island a ubytování v kempu.
2. den: gejzír STROKKUR chrlící každých několik minut horkou vodu do výše 20 metrů (blízký Velký Geysir dal název všem gejzírům světa), možná nejkrásnější islandský vodopád GULLFOSS padající do hlubokého kaňonu. Dvě noci v kempu v Landmannalaugar
3. den:
4. den: v případě horšího počasí předchozí den krátký výšlap na vyhlídkový vrcholek BLAHNÚKUR (945 m) v duhových horách Landmannalaugar (alternativou je muzeum drnových statků ve Skógaru), zastávka u vodopádu SELJALANDSFOSS. Dvě noci v kempu v Hvolsvöllur
5. den:
6. den:
7. den: turistika v oblasti SKAFTAFELL v národním parku VATNAJÖKULL pod stejnojmenným obrovským ledovcem, cestou čedičové varhany u vodopádu SVARTIFOSS.
8. den:
9. den:
10. den:
11. den: výstup na sopečný kráter HVERFJALL, lávová jeskyně GRJÓTAGJÁ s termálním pramenem, sirné vývěry (solfatary) HVERIR v oblasti hřebene Námafjall, sopka KRAFLA - oblast aktivních vulkánů a geotermálních polí, kráter Víti, fumaroly LEIRHNJÚKUR.
12. den:
13. den:
14. den: výšlap v aktivní geotermální oblasti REYKJADALUR (možnost koupání v horké říčce a vaření vajíček nebo párků ve vařící vodě potoka), geotermální park v HVERAGERDI.
15. den: prohlídka hlavního města Islandu REYKJAVÍKU (obrovský kostel Hallgrímskirkja, čedičová budova parlamentu, radnice na břehu jezera Tjörnin, vila Höfdi, v níž se setkali Reagan a Gorbačov), pro zájemce možnost návštěvy MODRÉ LAGUNY - geotermální lázně s mléčně modravou vodou a léčivým křemičitým bahnem v sousedství futuristické geotermální elektrárny Svartsengi, pozdě večer odjezd na letiště do Keflavíku, noční let.
16. den: přílet do Prahy.