Island – velký okruh zemí ohně a ledu – letecky

Ubytování: ubytovna Doprava: letecky Strava: vlastní
1 termín od 23. června 2024

Cena zájezdu

od 51 990 Kč


– podrobný okruh Změna program v případě špatného počasí, nesjízdnosti silnic, či změny letových řádů vyhrazena!!! Celý popis

Island – velký okruh zemí ohně a ledu – letecky

Termíny a ceny

23.06. - 30.06.2024 neděle - neděle
vlastní letecky (Praha)
51 990 Kč
cena za 8 dní (7 nocí)

Informace o cenách

Cena zahrnuje

  • letenku Praha - Keflavík - Praha včetně všech tax a poplatků a vč. 1 zavazadla k odbavení
  • dopravu minivanem dle programu
  • 7x nocleh - 2-3lůžkové pokoje (6x ubytování se soc. zařízením, 1x se společným soc. zařízením na patře)
  • 5x snídaně
  • průvodce

Cena nezahrnuje

  • vstupné do termálního koupaliště MODRÁ LAGUNA - rezervace nutná předem v CK nejpozději 2 měsíce před odletem, platba na místě, orientační ceny cca 100 USD / os. .

Výlety

  • pojištění léčebných výloh a rozšířeného storna do 65 000 Kč (příplatek: 680 Kč)
  • 1/1 pokoj povinný při nedoobsazení, na vyžádání v CK (příplatek: 8990 Kč)

    • Poznávací zájezdy
    • Krásy přírody

Popis zájezdu

Island – velký okruh zemí ohně a ledu – letecky

– podrobný okruh

Změna program v případě špatného počasí, nesjízdnosti silnic, či změny letových řádů vyhrazena!!!

Program zájezdu

1. den: Odlet z Prahy na letiště do Keflavíku. Přílet po půlnoci. Mezinárodní letiště Keflavík je postaveno uprostřed pustiny a svou velikostí spíše připomíná nějaké menší regionální letiště. Přesto sem míří všechny mezinárodní letecké spoje. Transfer do hotelu.
2. den: Dnes nás čeká prohlídka hlavního města Islandu. Kostel Hallgrímskirkja, Tjörnin – jezero uprostřed města, Althing – islandský parlament, přístav. Nesmí chybět ani moderní architektura, jejíž reprezentantem je především koncertní hala a kongresové centrum Harpa dokončené v roce 2011, které dostalo v roce 2013 Evropskou cenu za architekturu (oficiálně Cenu Evropské unie Mies van der Rohe za současnou architekturu). Odpoledne budeme pokračovat směrem na severozápad k historicky známé obci Reykholt . Reykholt byl svého času intelektuálním centrem ostrova a centrem vzdělanosti. Žil zde básník a politik Snorri Sturluson, významná historická osobnost středověku. Po prohlídce východním směrem se dostanete ke krásnému vodopádu Hraunfossar, který je ukázkou, co všechno dokáže lávová činnost. Nedaleko od něj naleznete vodopád Barnafoss . Ubytování v okolí.
3. den: Zpět na okružní silnici č. 1. se zastávkou u kráteru Grábrók . Přímo u silnice si můžete vystoupat na malý sopečný kráter Grábrók , ze kterého jsou krásné výhledy do okolí. Pokračování přejezdu na sever ostrova. Další zastávkou je ve jeden z nejstarších dřevěných kostelíků na Islandu ve Vidimýri a blízký skanzen Glaumbær. Návštěva města Akureyri . Toto město má pouhých 15 000 obyvatel, ale přesto je to druhé největší islandské město a především metropole severního Islandu. Přes malou velikost má Akureyri téměř vše, co obyvatelé moderního města vyžadují – od letiště přes řadu obchodů, restaurací, ubytovacích zařízení, až po univerzitu, muzea, divadlo a možnosti mnoha výletů do okolí. Přejezd do Húsavíku – centrum pozorování velryb. Možnost podvečerního pozorování velryb. Nocleh č. 3.
4. den: Vodopád Goðafoss a též okolí jezera Mývatn . Jezero Mývatn je bezesporu jedním z nejpopulárnějších a nejzajímavějších míst Islandu. Přírodní útvary vzniklé sopečnou činností, které zde naleznete jsou rozmanité a velmi unikátní. Jezero samotné je poměrně mělké a přímo v něm se nachází řada útvarů lávového původu. Také je často nazýváno jezerem muchniček (pro hojný výskyt stejnojmenného hmyzu). V blízkém okolí Mývatnu je množství samostatných útvarů, které navštívíme. Symetrický kráter sopky Hverfjall, lávové bludišti „Černých hradů“ Dimmuborgir, pseudokrátery Skútustadir. Výjezd na Kraflu, kde vás čeká malá procházka po kráteru Viti (Peklo). Uvidíte i dosud nevychladlé lávové proudy Leirhnjúkur, kam byl až donedávna vstup zakázaný. Nocleh č. 4.
5. den: Po snídani se vydáme za naprosto nezapomenutelným zážitkem, jímž je do daleka hřmící vodopád Dettifoss . Nejmohutnější vodopád v Evropě (500 m3/s) spadá do obrovského kaňonu řeky. Při přejezdu na východ ostrova si vychutnáme dramatickou krajinu fjordů. Podél malebného pobřeží s labutí lagunou Lón , ryolitovými horami u farmy Stafafell dorazíme do střediska této oblasti – města Höfn . Nocleh č. 5.
6. den: Pod ledovcovými splazy největšího islandského ledovce Vatnajökull nás cesta vede po okružní silnici číslo 1 do NP Skaftafell. Nejdříve po několika desítkách kilometrů narazíme přímo u silnice na ledovcovou lagunu Jökursálón, úchvatnou modrou hladinou, ptactvem, modrými, zelenými a bílými ledovcovými krami plujícími na hladině a magicky znějící melodií, tvořenou stálým odkapáváním vody z neustále tajících ledových ker. Zastavíme se a užijeme si koncert tajícího ledu. Na jihu Islandu, kde Vysočina sahá velmi blízko k moři a oblast nížiny je poměrně malá, je NP Skaftafell bezesporu turistickým cílem číslo jedna. NP se rozkládá na svazích pod ledovcem Vatnajökull, ramena ledovců (ledovce Skaftafelsjökull na východě, Morsárjökull na západě) po stranách parku sahají až k okružní silnici číslo 1. Ve Viku se projdeme po černých plážích a když budeme mít štěstí, zahlédneme papuchalky. Osvěžující zastávka u vodopádů Skógafoss a Seljalandsfoss. Nocleh č. 6.
7. den: Vodopád Gullfoss patří k těm nejhezčím na Islandu, proto nesmí chybět v našem programu. Areál horkých pramenů s aktivním gejzírem Strokkur a Geysirem , který dal jméno všem pramenům s nepravidelným únikem vody vyvrhovaným do okolí a doprovázeným párou. Poté nás čeká Národní park Þingvellir, v jehož oblasti vznikl Althing , jeden z nejstarších parlamentů na světě. Nocleh č. 7.
8. den: Dnešní dopoledne nás čeká návštěva Modré laguny (fakultativně). V pusté sopečné oblasti zde tryskají na povrch solfatárové proudy, na kterých je zde postavena velká a důležitá elektrárna. V kamenité oblasti vypadá opravdu jak z jiného světa (nebo jako z Verneova Ocelového města). Modrá Laguna – veliké, moderně vybavené termální koupaliště, které jinde nenaleznete. Modravá voda je teplá v každém ročním období, má léčivé účinky a je základem pro mnoho léčivých i kosmetických produktů. Koupaliště je velmi dobře vybavené, včetně moderních šaten, sprch, restaurace a kavárny. Odjezd na letiště, odpoledne odlet do Prahy.