Island - okruh zemí ledu a ohně

Ubytování: hotel ** Doprava: letecky Strava: snídaně
2 termíny od 28. června 2024

Cena zájezdu

od 97 590 Kč 104 990 Kč


Termíny a ceny

červen 2024

28.06. - 05.07.2024 pátek - pátek
snídaně letecky (Praha)
Sleva 7% 104 990 Kč 97 590 Kč
cena za 8 dní (7 nocí)

srpen 2024

02.08. - 09.08.2024 pátek - pátek
snídaně letecky (Praha)
Sleva 7% 109 990 Kč 102 290 Kč
cena za 8 dní (7 nocí)

Informace o cenách

Cena zahrnuje

  • leteckou přepravu na trase Praha – Keflavík – Praha
  • letištní poplatky
  • transfery dle programu
  • 7x noc v hotelu 3* se snídaní 5x večeře (kromě Reykjavíku) pozorování velryb v Reykjavíku plavba v laguně Jokulsárlón vstup do lázní Blue Lagoon vstup do French Museum česky mluvící průvodce (min. 14 osob) a místního průvodce

Cena nezahrnuje

  • fakultativní výlety
  • ostatní stravování
  • pojištění léčebných výloh

    • Poznávací zájezdy

Popis zájezdu

Island - okruh zemí ledu a ohně


Program zájezdu

1. den: ODLET Z PRAHY: Odlet z Prahy do Keflaviku. Po příletu návštěva geotermálních lázní Blue Lagoon. Následuje transfer do hotelu v Reykjavíku, nocleh.
2. den: ZLATÝ TROJÚHELNÍK - THINGVELLIR NP, GEYSIR, GULLFOSS: Snídaně. Během dnešního dne se seznámíme s tzv. Zlatým trojúhelníkem. Začneme ho návštěvou NP Thingvellir, jež je zapsán na Seznamu světového dědictví UNESCO a kudy prochází hranice mezi Severoamerickou a Euroasijskou tektonickou deskou. Na tomto místě se konala shromáždění původního islandského parlamentu, od jeho názvu Althingi je odvozen i název tohoto dnes národního parku. Dále pokračujeme směrem ke „zlatému vodopádu“ Gullfoss, který se nachází poblíž horkého pramene Geysir. Ten dal jméno všem úkazům tohoto typu po celém světě. Sám Geysir dnes už bohužel není aktivní, nicméně o 30 metrů dál však stále funguje jeho menší bratr Strokkur, který každých 5–10 min vychrlí vodu do výšky zhruba 10 metrů. Nocleh na trase včetně večeře.
3. den: JIŽNÍ POBŘEŽÍ – VODOPÁDY, DYRHOLAEY, VÍK, VATNAJOKULL NP, LEDOVCOVÁ LAGUNA: Snídaně. Vypravíme se podél jižního pobřeží a přes oblast kolem nechvalně proslulé sopky Eyjafjallajökull. Čeká nás prohlídka do jezírka padajícího vodopádu Seljalandsfoss. Stezkou, která nás zavede až ke skalní stěně, budeme mít možnost prohlédnout i z druhé strany. Dalším působivým vodopádem na trase je Skogafoss s jeho 60ti metrovou impozantní stěnou padající vody. Pokračujeme k mysu Dyrholaey, což je masivní skalní oblouk a přírodní rezervace, obydlená mnoha druhy ptactva. Zastavíme v malebné vesničce Vík a projdeme se po černé lávové pláži Reynisfjara. Pokračuje v putování přes lávové pole Eldhraun, jež bylo zformováno během nejmasivnější erupce islandské historie z roku 1783. Poté si vychutnáme neskutečné výhledy na masivní ledovec Vatnajökull, jež dominuje této oblasti a který je vůbec největším evropským ledovcem. Navštívíme ledovcovou lagunu Jökulsárlón, mezi jejímiž plovoucími kry můžeme spatřit tuleně, kteří zde loví mořské ryby. Nocleh na trase včetně večeře.
4. den: KRAJINOU VÝCHODNÍCH FJORDŮ: Snídaně. Vychutnáme neskutečné výhledy na masivní ledovec Vatnajökull, jež dominuje této oblasti a který je vůbec největším evropským ledovcem. Pokračujeme nesmírně dramatickou krajinou východních fjordů, s ohromujícími výhledy na pobřeží. V jejich cípech se nachází malebné rybářské vesničky. Zastavíme v Djupivogur, historicky významné obchodní stezce. V městečku Fraskrudsfjodur navštívíte muzeum francouzských rybářů. Nocleh na trase včetně večeře.
5. den: MĚSÍČNÍ KRAJINA, DETTIFOSS, JEZERO MÝVATN: Snídaně. Pustou vysočinou a měsíční krajinou se vydáme směrem na sever, při jehož dobývání překročíme působivou, neobydlenou poušť Modrudalsoraef. Zastavíme u majestátního vodopádu Dettifoss , jež je považován za nejmohutnější vodopád v Evropě. Peřejedem do přírodní rezervace Lake Myvatn. Tato oblast je pojmenována po stejnojmenném jezeru Myvatn, jež je domovem mnoha druhů kachen. Rezervace je také proslulá svou geotermální činností. Vypravíme ke komplexu sopečných útvarů, lávových jeskyní a polí Dimmuborgir (Temné hrady). Nocleh na trase včetně večeře.
6. den: GODAFOSS, AKUREIRI, HISTORIE, VIKINGŠTÍ KONĚ: Snídaně. Navštívíme důležitý milník dějin Islandu, vodopádu Goðafoss, neboli vodopád Bohů a také největší město severního Islandu Akureyri ve fjordu Skagafjodur. Nalezneme zde spoustu historických památek a odkazů z dob Vikingů. Pokračujeme přes náhorní plošinu Holtavorduheidi do malebné oblasti Borgarfjordur, kde se seznámíme s historií a krásou islandských koní – jedinečně odolné plemeno, vyšlechtěné pro drsné podmínky života na tomto ostrově. Tato oblast lesů, jeskyní a lávových polí byla jednou z prvních míst Islandu, která byla osídlena Vikingy a jež je spojena s mnoha ságami. Nocleh na trase.
7. den: BORGARFJORDUR, HORKÝ PRAMEN, POZOROVÁNÍ VELRYB: Snídaně. Pokračujeme v cestě a dnes navštívíme vodopády Hraunfoss a Barnafoss. Nesmíme vynechat Deildartunguhver, nejmohutnější horký pramen v Evropě. Voda se vrhá úžasnou rychlostí a poskytuje geotermální energii pro většinu blízkých oblastí. Přejezd do Reykjavíku, kde se vypravíte na plavbu za velrybami. Nocleh.
8. den: ODLET Z KEFLAVÍKU DO PRAHY: Ranní odlet z Keflavíku do Prahy. Přílet do Prahy.