Benátky 5 denní autokarem

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hotel *** Doprava: autokarem Strava: snídaně

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Benátky 5 denní autokarem

Náměstí Svatého Marka (Piazza San Marco): Náměstí Svatého Marka je samotným centrem města. Toto rušné, luxusní a zároveň romantické náměstí, bývá prvním cílem všech příchozích do Benátek. Zde se nachází to naprosto nejvzácnější. Patří mezi nejznámější benátské náměstí, které je pravidelně zaplavováno vodou. Má tvar lichoběžníku, je dlouhé 176 metrů a v nejširším bodě 82 metrů. Náměstí Svatého Marka najdete v samém srdci Benátek a je orientačním bodem většiny turistů. Specifikem náměstí je neuvěřitelné množství holubů. Ve 12. století bylo největším náměstím na světě! Obklopuje jej řada dalších významných památek, jako bazilika, Dóžecí palác, zvonice nebo domy Procuratie (budovy, které obklopují náměstí, mají průčelí tvořené arkádami, ve kterých se v přízemí nachází kavárny, bary a luxusní obchody, v patrech potom muzea).

Bazilika Svatého Marka (Basilica di San Marco): Stavba byla v průběhu let neustále zkrášlována. V současnosti má podobu pěti kopulového chrámu s 2463 sloupy. Chrám Svatého Marka je nejlépe zachovaným byzantským kostelem na světě. Vstup do samotného kostela je bezplatný (nezapomeňte na řádné oblečení – zakrýt ramena a kolena! – kostel je funkčním svatostánkem). Zpoplatněný vstup je pouze do pokladnice, na terasu okolo kostela, ze které je výhled na náměstí a moře, a dále se platí ke *Zlaté desce*, která se nachází za hlavním oltářem a je skutečně celá ze zlata.

Dóžecí palác (Palazzo Ducale): Dóžecí palác se nachází stranou od baziliky Svatého Marka, byl sídlem Dóžete (el dux) a benátské vlády. Za dobu své existence byl několikrát přestavěn, nejvýraznější změnou prošel po požárech v letech 1574 a 1577. Zcela původně byl palác pevností, až po upevnění vlády Benátek nad Jadranem se z pevnosti stal palác. Později se stal sídlem Dóžete. Největší prostor zabíraly zasedací místnosti Senátu a Rady. V současnosti se v paláci pořádají významné výstavy. Uvnitř paláce se nachází zbrojnice, sál Senátu, sál Rady starších, sál Antikolegia, sál Kolegia a další, dále Markova knihovna a apartmá Dožete. Hlavní vchod do paláce nese jméno Porta della Carta. Na východní staně je palác propojen Mostem vzdechů s věznicí.

Zvonice sv. Marka (Campanile di San Marco): Tato zvonice stojí samostatně před průčelím chrámu Sv. Marka. Měří úctyhodných 99 metrů. Dokola ji lemují kamenné lavice, které jsou hojně využívány k odpočinku nebo slunění. Z věže se nabízí nevšední pohled na Benátky. Stavba původní zvonice započala v 10. století, před jejím samovolným zřícením uběhlo více než 1000 let. Věž je přístupná denně, uvnitř byl instalován moderní výtah.

Divadlo La Fenice: Toto majestátní divadlo bylo vstavěno v letech 1790 až 1792. Fenice znamená v překladu Fénix, což je pták, který povstává z popela. Symbolika je zde na místě, divadlo totiž několikrát vyhořelo. Zajímavostí je, že se během představení mohlo debatovat, přijímat návštěvy nebo dokonce hodovat. Divadlo la Fenice je v současnosti jedním z nejvýznamnějších divadel hrajících operu v Evropě.

Dva sloupy: Z 12. století pocházejí dva slavné sloupy na nábřeží mezi Dóžecím palácem a knihovnou. Na jednom z nich stojí okřídlený lev, symbol Benátek. Od těchto sloupů (z nábřeží) se otevírá krásný výhled na lagunu a ostrov San Giorgio Magiore se známým kostelem od Palladia, slavného renesančního architekta.

Most vzdechů (Ponte dei Sospiri): Jeho zajímavé jméno plyne ze vzdechů, které vydávali vězňové, kteří tudy byli po odsouzení v Dóžecím paláci odváděni do vězení. Byl postaven v roce 1574 a spojuje výslechovou místnost v Dóžecím paláci s blízkou věznicí. Dnes se však ke svému původnímu účelu nepoužívá a je oblíbenou kulisou pro romantické snímky Benátek.

Most Rialto: Rialto je obchodním centrem města, bylo tedy jasné, že zde bude muset v budoucnu stát most, přes Canal Grande. Zpočátku byl tedy Rialtský most jediným mostem, který propojoval oba břehy Canalu Grande. V 11. století vznikl most pontonový. Až v roce 1264 byl postaven most dřevěný. Ten se však pod tíhou velkého počtu lidí, kteří se na něm v osudnou chvíli nacházeli, zřítil roku 1444. Další most, který na tomto místě stál, byl opět dřevěný. Ale již v 16. století bylo jasné, že je opět nedostatečný. Proto bylo rozhodnuto o stavbě kamenného mostu. Dodnes zůstává nejfotografovanějším benátským mostem.

Most Accademia: Tento železný most příliš nezapadá do benátských stavebních tradic. Je to dáno tím, že v době jeho výstavby byly Benátky pod nadvládou Rakouska. Železná konstrukce byla postavena, v té době módním, průmyslovém stylu. Ve 30. letech 20. století byl provizorně nahrazen mostem dřevěným. Toto „provizorium“ na místě nalezneme dodnes.

Canal Grande: Canal Grande nebo také velký kanál je hlavním benátským kanálem, tedy hlavní dopravní tepnou. Chcete-li jej vidět v celé kráse, je nejlepší se po něm projet na lodi nebo na gondole, neboť podél Canal Grande se nedá jít pěšky. Kanál má tvar písmene S a vine se od hlavního nádraží Benátek na severozápadě města až k Punta della Salute v jihozápadním cípu Benátek. Fakticky rozděluje celé město na dvě části. Po celé jeho délce se nacházejí nejvýznamnější památky v Benátkách. Klenou se přes něj pouhé čtyři mosty, což je při délce přes čtyři kilometry vcelku málo. Často je proto využíváno přívozů (i gondolových).

Galerie dell’Accademia: V tomto muzeu uvidíte nejúplnější sbírku benátského malířství od 14. do 18. století. Nejznámějšími umělci, kteří zde mají svá díla, jsou Paola Veneziana, Canaletta, Andrea Mantegni a Francesco Guardi. Zastoupeni jsou však téměř všechna jména benátského malířského umění. Pokud máte umění rádi, sem zavítejte určitě.

Galleria Internazionale d’Arte Moderna: Neboli muzeum moderního umění. Téměř všechny vystavené exponáty pocházejí z expozice Bienále 1895. Významná díla město zakoupilo a vystavilo právě v tomto muzeu. Další předměty ve sbírce pocházejí se soukromých darů.

Guggenheim Collection (Palác Venier Fondaz): Peggy Guggenheim byla Američanka, která žila v Benátkách více než 30 let. V roce 1949 zakoupila Palác Venier Fondaz u Canal Grande a nashromáždila v něm velmi zajímavou sbírku uměleckých děl. Od roku 1980 v místě funguje muzeum věnované sbírce Peggy Guggenheim. Mezi známými autory, jejichž díla jsou k vidění, jmenujme Picassa, Dalího, Miró, Magritta, Pollocka a spoustu dalších. Guggenheimovi zakládali muzea po celém světě, například v Bilbau, New Yorku nebo Berlíně.

Galleria Franchetti: Ca‘ d’Oro je po Dóžecím paláci další velmi významnou stavbou v Benátkách. Se všemi uměleckými díly byl odkázán italskému státu.

Museo Archeologico: Neboli také muzeum archeologie v sobě skrývá římské a řecké sochy z mramoru a bronzu, keramiku a mince. Toto muzeum bylo založeno roku 1523 kardinálem Domenicem Grimanim. Mimo jiné mohou návštěvníci shlédnout také vázy, portréty slavných Římanů, drahokamy nebo šperky.

Museo Diocesano di Arte Sacra: Toto muzeum sakrálního umění vystavuje především zlatnické práce ze středověku, zdobené kodexy, malé oltáře a další diecézní díla.

Museo Correr: Muzeum vzniklo z popudu Teodora Correra, který věnoval celou svou soukromou uměleckou sbírku. Nalezneme v ní mapy, obrazy, mince, sklo, zbraně nebo vzácné dokumenty.

Museo Ebraico: V tomto muzeu máte možnost shlédnout židovské rukopisy, kultovní předměty a dokumenty o kulturním životě židů v benátském ghettu.

Museo Storico Navale: Toto muzeum ukazuje Benátky jako obrovskou námořní mocnost. Krom nejrůznějších námořních předmětů zde nalezneme také malé modely plachetnic.

Knihovna Marciana: Je nejvýznamější knihovnou nejen v Benátkách, ale v celé oblasti Benátska. V jejích útrobách nalezneme řadu velmi vzácných rukopisů z nejrůznějších koutů světa. Pojmenována byla po Svatém Markovi.

Stravování: snídaně

Snídaně kontinentální.

Doprava: autokarem

Nástupní a svozová místa v ČR zdarma Praha, České Budějovice.

Ubytování: hotel ***

Ubytování v hotelu*** ve 2lůžkových pokojích s vlastním příslušenstvím. Možno zajistit ubytování 3.osoby na přistýlce bez slevy.

Program zájezdu

1. den: Odjezd z Prahy v pozdních odpoledních hodinách.
2. den: Benátky , prohlídka historického města, Piazza S. Marco s bazilikou, Dóžecí palác a kampanila, Canal Grand a Ponte Rialto, tržnice, muzeum Peggy Guggenheimové, kostel San Paolo a dei Frari, Ca´d´Oro, židovská čtvrť. Klasickou prohlídku si obohatíte jedinečnými slavnostmi: o Velikonocích atmosféra jarního svátku, skleněná a krajková vajíčka, v červenci slavnost Vykupitele a večerní ohňostroj, možnost koupání na ostrově Lido, v září slavnost gondol Regata Storica slavnost gondoliérů a veslařů na Velkém kanále, od května do listopadu 57. La Biennale di Venezia s objekty po celém městě a možnost návštěvy hlavních výstav v Arzenálu a zahradách, lodí po kanále a na ostrovy Murano (ostrov sklářů, dóm St. Maria e Donato s románskými prvky a vzácnými mozaikami) či Burano (ostrov krajky s rybářským městečkem a barevnými fasádami), eventuálně Torcello, (kdysi hlavní sídlo biskupa), uličky Benátek, židovská čtvrť, atmosféra kavárniček.
3. den: Benátky, prohlídka historického města, Piazza S. Marco s bazilikou, Dóžecí palác a kampanila, Canal Grand a Ponte Rialto, tržnice, muzeum Peggy Guggenheimové, kostel San Paolo a dei Frari, Ca´d´Oro, židovská čtvrť. Klasickou prohlídku si obohatíte jedinečnými slavnostmi: o Velikonocích atmosféra jarního svátku, skleněná a krajková vajíčka, v červenci slavnost Vykupitele a večerní ohňostroj, možnost koupání na ostrově Lido, v září slavnost gondol Regata Storica slavnost gondoliérů a veslařů na Velkém kanále, od května do listopadu 57. La Biennale di Venezia s objekty po celém městě a možnost návštěvy hlavních výstav v Arzenálu a zahradách, lodí po kanále a na ostrovy Murano (ostrov sklářů, dóm St. Maria e Donato s románskými prvky a vzácnými mozaikami) či Burano (ostrov krajky s rybářským městečkem a barevnými fasádami), eventuálně Torcello, (kdysi hlavní sídlo biskupa), uličky Benátek, židovská čtvrť, atmosféra kavárniček.
4. den: Benátky, prohlídka historického města, Piazza S. Marco s bazilikou, Dóžecí palác a kampanila, Canal Grand a Ponte Rialto, tržnice, muzeum Peggy Guggenheimové, kostel San Paolo a dei Frari, Ca´d´Oro, židovská čtvrť. Klasickou prohlídku si obohatíte jedinečnými slavnostmi: o Velikonocích atmosféra jarního svátku, skleněná a krajková vajíčka, v červenci slavnost Vykupitele a večerní ohňostroj, možnost koupání na ostrově Lido, v září slavnost gondol Regata Storica slavnost gondoliérů a veslařů na Velkém kanále, od května do listopadu 57. La Biennale di Venezia s objekty po celém městě a možnost návštěvy hlavních výstav v Arzenálu a zahradách, lodí po kanále a na ostrovy Murano (ostrov sklářů, dóm St. Maria e Donato s románskými prvky a vzácnými mozaikami) či Burano (ostrov krajky s rybářským městečkem a barevnými fasádami), eventuálně Torcello, (kdysi hlavní sídlo biskupa), uličky Benátek, židovská čtvrť, atmosféra kavárniček, odjezd do ČR ve večerních hodinách.
5. den: Příjezd do ČR v časných ranních hodinách.
CK si vyhrazuje právo drobných záměn programu vzhledem k počasí a aktuálním podmínkám probíhajících akcí a otevíracím dobám. Návštěva Bienále je individuální a průvodce se věnuje ostatním klientům.