Florencie Řím Vatikán Tivoli

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hotel *** Doprava: autokarem Strava: snídaně

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Florencie Řím Vatikán Tivoli

Řím - Cerveteri - Ostia Antica - Tivoli - Castel Gandolfo - Vatikán

Navštívíme jedinečný Řím, kolébku západoevropské civilizace a křesťanství, s bohatstvím uměleckých děl a architektonických památek. Slavné zahrady a vily Tivoli, kam se již po celá tisíciletí uchyluje před žárem léta římská společenská smetánka a podmanivou Florenci, která je jedním obrovským a úchvatným památníkem renesance a byly to právě obrazy a sochy, Botticelliho Zrození Venuše, Michelangelův velkolepý David a další, jež učinily z města jedno z předních center umění na světě.

Fontána di Trevi: Úžasné umělecké dílo s nádherným barokním sousoším, vytesaným z mramoru, které představuje boha moří Oceana stojícího na velké mušli tažené mořskými koňmi, patří k nejznámějším symbolům Říma. A každý, kdo se chce do Říma vrátit, hodí pravou rukou přes pravé rameno minci do fontány. O fontáně di Trevi se říká toto: „Hodíš-li do fontány minci, tak se do Říma do roka vrátíš.“

Vatikán: Vatikán leží na pravém břehu Tibery a je papežovým nezávislým státním územím uvnitř Říma. Základní kámen byl položen 18. dubna 1506 za Julia II., stavba se však protáhla o dalších 120 let.

Sixtinská kaple: Začala se stavět v roce 1447 za papeže Sixta IV. Konají se v ní volby papežů. Kapli proslavilo Michelangelovo dílo. Původně hvězdnou oblohu na stropě doplnil Michelangelo o fresky z Nového a Starého zákona. Clementino obsahuje největší a nejcennější sbírku antických uměleckých děl.

Španělské schody: Kdo by je neznal alespoň z filmů a nebo jako kulisu k módním přehlídkám! Z tohoto mimořádného místa dýchá jižanská atmosféra, kterou podtrhuje i přítomnost vzrostlých palem. Chviličku posedět na schodech a kochat se je skoro povinností každého turisty. Chtělo by to ale přivstat si a vychutnávat si tu atmosféru bez davů lidí. Uprostřed náměstí je fontána La Barcaccia z roku 1629 od Berniniho. Má příznačný tvar bárky. Odtud vedou široké barokní schody k impozantnímu dvouvěžovému francouzskému kostelu Trinita dei Monti. Uprostřed se tyčí obelisk (Obelissco Sallustiano), který sem byl přemístěn ze slavných Sallustiánských zahrad.

Koloseum: Ve středověku se část zdí zřítila a ruiny pak sloužily šlechtě jako pevnost a kamenolom travertinových bloků. Venkovní část je z travertinu, vnitřní část tvoří tuf a cihly. Výška oválné stavby je 48 m. V Koloseu jsou částečně dochována všechna čtyři patra s dorskými, jonskými a korintskými sloupy a polosloupy. Čtvrté patro je tvořeno korintskými pilíři. Kapacita amfiteátru byla asi 50 000 diváků (počty se rozcházejí). Za veřejné hry diváci neplatili, ale potřebovali žetony, na nichž byla čísla sedadel. Arénu od diváků oddělovala železná síť. Díky složitým mechanismům bylo možno nad diváky natáhnout lněnou a hedvábnou plachtu. Roku 1750 vyhlásil papež Benedikt XIV. koloseum za posvátné místo. Navštivte jednotlivá fóra (Caesarovo, Trajanovo, Nervovo, Augustovo) či Constantinův oblouk. Před Koloseem je možné se nechat vyfotit s některou z historických postav.

Palazzo Vecchio: Palazzo Vecchio (Starý palác) je nejdůležitější světskou stavbou Florencie. Stavět se začal na Piazza della Signoria (Náměstí vlády) už v roce 1299 a dokončen byl roku 1314. Sídlily v něm úřední orgány města. Palác byl opevněn proto, aby ochránil vládu před případnými útoky vzbouřeného lidu. Rod Medici, který převzal moc v 40. letech 16. století, jej nechal přestavět do současné podoby. Budova dnes slouží jako radnice.

Ponte Vecchio: Nejznámější florentský most Ponte Vecchio (Starý most) postavil přes řeku Arno architekt Neri di Fioravante roku 1345. Most lemují po obou stranách řady malých obchůdků, které mu dodávají unikátní vzhled. Uprostřed mostu se rozkládá malé náměstíčko, z něhož se dá pozorovat řeka. Nad celým mostem prochází Vasariova chodba (Corridorio Vasariano), postavená na žádost Cosima I., který chtěl mít bezpečný průchod z Palazzo Vecchio do Palazzo Pitti na druhém břehu řeky. Krámky zlatníků po stranách mostu pocházejí z 16. století, původně zde však sídlili řezníci. Most byl poškozen v roce 1944 německým vojskem a v roce 1966 povodní.

Galleria degli Uffizi: Nejnavštěvovanější galerie ve Florencii a zároveň jedna z nejslavnějších galerií na světě. Nachází se v paláci Uffizi na nábřeží řeky Arno a má tvar písmene ,,U“. V rozsáhlých sbírkách se nacházejí díla od autorů jako jsou Giotto, Masaccio, Sandro Botticelli, Leonardo da Vinci, Lucas Cranach, Albrecht Dürer, Michelangelo Buonarroti, Raffaelo Sanzio, Tizian, Peter Paul Rubens, Caravaggio, Rembrandt a mnozí další.


Doprava: autokarem

Nástupní a svozová místa v ČR zdarma Praha, Brno, Svitavy, Litomyšl, V.Mýto, Holice (Chrudim), Pardubice, Hradec Králové, Poděbrady

Ubytování: hotel ***

Ubytování je zajištěno v hotelech*** ve 2lůžkových pokojích s vlastním příslušenstvím. Možno zajistit ubytování 3.osoby na přistýlce bez slevy. V případě včasného přihlášení do 2 měsíců před odjezdem se zájmem o doobsazení nebude účtován příplatek za 1/1 pokoj.

Program zájezdu

1. den: Odjezd z ČR v odpoledních hodinách.
2. den: Ráno příjezd do Florencie (UNESCO), kolébka renesance, domov Machiavelliho, Michelangela i Medicejských. Prohlídka Piazza della Signoria a Palazzo Vecchio, Piazza del Duomo s nepřehlednutelným Dómem, Giottova kampanila, dóm St. Croce, kostel San Lorenzo a kaple Medicejských s Michelangelovými náhrobky, Ponte Vecchio. Odjezd na ubytování.
3. den: Snídaně. Slavné zahrady a vily Tivoli (UNESCO) populární letovisko bohatých Římanů v období renesance. Návštěva extravagantního paláce Villa d´Este, pozdně renesanční vila a propracovaná zahrada s vodními chrliči, stinnými cestami a velkolepými fontánami - letní sídlo kardinála Ippolita d´Este variantně rozsáhlý komplex Hadriánovy vily - antické sídlo a zahrady císaře Hadriána. Příjezd do „věčného města“ Řím (UNESCO), málokde se svědectví minulosti a současnosti doplňují tak harmonicky, jako právě zde. Prohlídka nejzajímavějších pamětihodností - pěší procházka po Posvátné cestě (Via Sacra), odkud byla kdysi ovládána celá Říše římská, Koloseum – symbol města, Forum Romanum - s pozůstatky budov, chrámů i dalších objektů patřících neodmyslitelně k Římu v 1. - 4. stol., Kapitol - náměstí navržené Michelangelem s nádhernými paláci se vzácnými sbírkami soch i obrazů, kašnou a jezdeckou sochou Marca Aurelia z 2. stol., Pantheon - nejlépe dochovaná stavba z dob římské antiky považovaná za vrcholné dílo římského stavitelství, Fontána di Trevi – největší římská fontána je díky Felliniho filmu „La Dolce Vita“ známá po celém světě, Španělské schody, večerní atmosféra uliček.
4. den: Snídaně. Vatikán (UNESCO) hlava katolické církve, náměstí sv. Petra, bazilika sv. Petra na jejíž výzdobě se podíleli Raffael, Michelangelo a další. Možnost výstupu na kopuli s krásným výhledem na celý Řím. Vatikánská muzea s úchvatnými sbírkami antického umění a Sixtinskou kaplí s Michelangelovým Posledním soudem. Dokončení prohlídky Říma , Piazza del Popolo s barokními kostely, Piazza Navona, nejkrásnější barokní náměstí s velkolepými fontánami. Ve večerních hodinách odjezd do ČR.
5. den: Příjezd do ČR v odpoledních hodinách.