Biblická Palestina a současný Izrael

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hotel *** Doprava: letecky Strava: polopenze

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Biblická Palestina a současný Izrael

CAESAREA • HAIFA • BAHAJSKÉ ZAHRADY (UNESCO) • AKKO (UNESCO) • GALILEJSKÉ JEZERO • KAFARNAUM • NAZARET • SAFED • GOLANSKÉ VÝŠINY • JERICHO (UNESCO) • JERUZALÉM (UNESCO) • BETLÉM • MRTVÉ MOŘE • MASSADA (UNESCO) • TEL AVIV • JAFFA

Program zájezdu

1. den: 1. den: Odlet z Prahy (z Vídně na vyžádání za příplatek) do Tel Avivu. Po příletu setkání s místním česky mluvícím průvodcem, transfer do hotelu na pobřeží Středozemního moře, večeře a nocleh.
2. den: 2. den: Nikde na světě není soustředěno tolik památek s historií starou až 6 000 let jako právě v Izraeli, který je jediným židovským státem na světě. Naše poznávání zahájíme na severu Izraele, kde se nachází původně starověké město Caesarea. Uvidíme zde mimo jiné divadlo a hippodrom, které se dochovaly z doby římské a byzantské, ale najdeme zde také památky z doby křižácké. Naší další zastávkou bude Haifa, přístavní město s impozantním pohledem na Středozemní moře. Snad největším lákadlem jsou úchvatné a dech beroucí Bahajské zahrady, které jsou právem zapsány na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Historické centrum starobylého města Akko (UNESCO) je jedním z nejzachovalejších v celém Izraeli a oplývá neopakovatelnou atmosférou. Navštívíme zde kromě shuku (tržnice) také křižáckou pevnost. Odjezd na nocleh do oblasti Galileje, večeře.
3. den: 3. den: Po snídani se vydáme ke Galilejskému jezeru, které je hlavním zdrojem pitné vody pro celý stát a je nejníže položeným sladkovodním jezerem na světě. Čeká nás plavba lodí po někdy také nazývaném Genezaretském jezeře, v jehož okolí se údajně odehrála většina z putování a zázraků Ježíše Nazaretského. Zastavíme se ve městě Kafarnaum, kterému se také říká Ježíšovo. Prohlédneme si zde synagogu a dům svatého Petra, u kterého Ježíš bydlel. Biblické město Nazaret je místem, kde podle Nového zákona došlo ke zvěstování Panny Marie a narození Ježíše Krista. Nejvýznamnější památkou je bazilika Zvěstování, která je dominantou města a jejíž kopule do výšky mnoha metrů ční nad Nazaretem a malý, komorní kostel svatého Josefa s jeskyní Svaté rodiny. V horní Galileji navštívíme nejvýše položené město v Izraeli, Safed na hoře Kanaán, které je jedním ze čtyř svatých měst judaismu a kde vznikla mystická kabala. Návrat na ubytování, večeře, nocleh.
4. den: 4. den: Dnešní den začneme výjezdem na Golanské výšiny, nejsevernější a nejzelenější region přezdívaný “zahrada Izraele” s množstvím vinic, sadů jablek, stády krav a s úchvatnými přírodními scenériemi. Důkazy o výrobě vína v oblasti Golanských výšin existují již před 2 000 lety a právě to je důvodem, proč Golanské výšiny dostaly své druhé jméno „Země vína.“ Také my se zde necháme zlákat k ochutnávce kvalitních izraelských vín. Poté pojedeme Jordánským údolím do prastarého Jericha, nejníže položeného města na světě a také nejstaršího souvisle osídleného města na světě. Nad Jerichem se vypíná z jordánské nížiny „Hora Pokušení“. Judskou pouští vystoupáme až do Jeruzaléma, který již několikrát v historii povstal z popela a který je nejposvátnějším městem na světě s neuvěřitelnou směsicí náboženství a kultur. Nejobdivuhodnější částí je tzv. Staré město je obehnáno hradbami a nachází se zde jedenáct bran. Večeře a nocleh v Betlémě.
5. den: 5. den: Po snídani si prohlédneme Jeruzalém – nejhezčí pohled na Staré město se nám naskytne z Olivové hory, kde se nacházejí prastaré olivovníky a také největší židovský hřbitov na světě. Na úpatí nalezneme Getsemanskou zahradu s bazilikou Všech národů s Kamenem utrpení, kde se modlíval Ježíš, a pravoslavným kostelem s údajným hrobem Panny Marie. Přes hluboké údolí Cedron se dostaneme do Starého města, jehož centrem prochází Via Dolorosa neboli „Cesta bolesti“ – křížová cesta sledující poslední útrpné kroky Ježíše Krista až ke chrámu Božího hrobu na vrcholu Golgoty, nejvýznamnějším křesťanském poutním místě. V Betlémě, rodišti Ježíše Nazaretského, si prohlédneme dominantní stavbu a nejvýznamnější památku – baziliku Narození Páně, která je jednou z nejstarších křesťanských svatyní, a kostel sv. Kateřiny, který byl založen na místě augustiniánského kláštera z 12. století. Večeře a nocleh v Betlémě.
6. den: 6. den: Po snídani budeme pokračovat v dalším prozkoumávání Jeruzaléma – Yad Va Shem, památník věnovaný více než 6 milionům obětí holokaustu, projdeme se židovskou čtvrtí Starého města, která byla během své existence několikrát zbořena a následně znovu vystavěna. Cardo, hlavní jeruzalémská ulice v době byzantské (6. století) s honosnou Kolonádou se sloupořadím, Zeď nářků, nejposvátnější památka judaismu, kam chodí židovští poutníci vkládat své modlitby zapsané na papírcích mezi kameny. Večer se vrátíme na večeři a nocleh do Betléma.
7. den: 7. den: Tento den strávíme v oblasti Mrtvého moře. Navštívíme tajemstvím opředenou pevnost Massada (UNESCO) na izolovaném skalním útesu. Herodes Veliký ji nechal opevnit a vybudoval z ní svůj úkryt pro případ útoku (výjezd lanovkou). Poté budeme relaxovat u pozoruhodného, strmými skalními stěnami obklopeného Mrtvého moře. Jeho hladina je více než 400 metrů pod úrovní moře, obsahuje 6× více soli než voda v oceánu a jeho voda je na dotek jemně mazlavá. Marně byste v ní hledali nějakého živočicha – až na pár mikrobů je voda skutečně „mrtvá“. „Koupání“ v Mrtvém moři je zážitek, který by měl vyzkoušet alespoň jednou ve svém životě každý cestovatel. Dle časových možností navštívíme Qumran, proslulé naleziště svitků s texty Starého zákona. Večeře a nocleh v Betlémě.
8. den: 8. den: Po snídani přejedeme do Tel Avivu, kde se projedeme historickým centrem s nádhernou eklektickou a funkcionalistickou architekturou a prohlédneme si také malebný přístav Jaffa, který patří k nejstarším na světě. (Program se uskuteční první nebo poslední den zájezdu dle letového řádu). Odlet z letiště Tel Aviv-Ben Gurion do Prahy/Vídně. Pokračování programu pro prodloužený termín IZ1031:
9. den: 8. den: Volný den v Eilatu, koupání, fakultativně možnost návštěvy podmořské observatoře, koupání s delfíny nebo plavba lodí. Možnost zakoupení celodenního výletu do jordánské Petry cca 370 USD, česky mluvící průvodce od 15 PAX.
10. den: 9. den: Dopoledne návštěva Národního parku Coral beach, kde se budeme koupat v průzračné vodě Rudého moře. Uvidíme podmořský svět plný korálů a různobarevných ryb. Za poplatek šnorchlování. Odpoledne přejedeme přes ojedinělý geologický útvar Machtesh Ramon do oblasti Tel Avivu, ubytování u moře.
11. den: 10. den: Po snídani přejedeme do Tel Avivu, projížďka historickým centrem s nádhernou eklektickou a funkcionalistickou architekturou (BAUHAUS – UNESCO) a prohlédneme si také malebný přístav Jaffa, který patří k nejstarším na světě. (Program se uskuteční první nebo poslední den zájezdu dle letového řádu). Odlet z letiště Tel Aviv-Ben Gurion do Prahy.