Národní parky západní Kanady a severozápadního USA

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: pension Doprava: letecky Strava: vlastní

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Národní parky západní Kanady a severozápadního USA

Opět pořádáme zájezd zaměřený na monumentální krajinu a přírodní zajímavosti západní Kanady s přídavkem tématicky podobných oblastí severozápadního USA. Na této cestě poznáte velkou část ze zdejších nejkrásnějších přírodních atrakcí, mezi něž patří velkolepá údolí sevřená mezi štíty hor pokrytých i v létě sněhem a ledem, řeky protékající hlubokými kaňony a soutěskami a bouřící v mohutných vodopádech či peřejích, smaragdová ledovcová jezera, ve kterých se odráží okolní horské vrcholky. Navštívíte oblasti se suchou i bujnou vegetací. Budete mít možnost si projít prastaré deštné lesy s obrovskými stromy i lahodnou krajinu horských lučin, uvidíte mokřiny i vřesoviště, budete projíždět prérií a procházet se po plážích. V těchto končinách ještě stále divoce žijí mnohé druhy zvěře a ptáků, je možné potkat srnčí i jelení zvěř, losy i soby cariboo, ovci tlustorohou, mývala nebo kojota, případně dokonce zahlédnout vládce zdejší přírody - medvěda baribala či grizzlyho, pumám se raději vyhneme.

Zájezd připravil a průvodcuje Ing. Jan Šindelář.

Program zájezdu

1. den: Odlet z Prahy v ranních hodinách, přílet do Seattle.
2. den: Výlet v národním parku MOUNT RAINIER, jehož centrem je stejnojmenná aktivní sopka a nejvyšší hora státu Washington. Výhledy na vrchol pokrytý sněhem a ledem i na malebné horské lučiny.
3. den: GRAND COULEE, údolí obrovité pravěké řeky se zlomem DRY FALLS, přes který kdysi padaly nejmohutnější vodopády na světě. Prohlídka největší betonové stavby v Severní Americe, přehrady GRAND COULEE DAM na řece Columbia, přejezd přes Idaho do Montany.
4. den: Alpinské louky, nedotčené lesy i velehorská krajina přetvořená ledovcem v americkém národním parku GLACIER na hranicích Kanady.Tento kraj, který byl díky své majestátnosti vždy posvátný pro indiánské obyvatele, je často nazýván „Koruna kontinentu". Přejezd do kanadské provincie Alberta .
5. den: Na pomezí kanadské prérie a Skalistých hor navštívíte NP WATERTON LAKES, tvořící se svým americkým protějškem Mezinárodní mírový park. Mohutné horské štíty mezi sebou svírají hluboká ledovcová jezera, ze kterých vytékají řeky do tří oceánů - Severního, Tichého i Atlantického. Prohlídka historické pevnosti FORT MACLEOD, kdysi nejvýznamnějšího opěrného bodu slavné kanadské jízdní policie na Západě.
6. den: Návštěva oblasti kanadských velkých plání. Procházka mezi podivnými skalními sloupy „hoodoo,“ vytvořené erozí prérie v kraji ALBERTA BADLANDS, jednom z největších nalezišť dinosauřích koster na světě. Možnost návštěvy světoznámého Královského Tyrrellova muzea dinosaurů v městě DRUMHELLER. Prohlídka města CALGARY , rozlohou největšího města Kanady,dějiště olympijských her v roce 1988.
7. den: Přejezd do oblasti, v níž dosud volně žijí medvědi grizzly. Východní část NÁRODNÍHO PARKU BANFF , nejstaršího v Kanadě a třetího nejstaršího na světě - procházka v horské přírodě okolí lázeňského města Banff a výlet ke křišťálově čistému jezeru Boom Lake. Zastávka v pestrém národním parku KOOTENAY s kaňony zaříznutými do vysoko vyzdvižených vápencových pohoří. Vycházka k minerálním pramenům PAINT POTS, jejichž jíl zbarvený oxidy železa používali Indiáni na barvení své kůže narudo. Možnost koupání v bazénech RADIUM HOT SPRINGS vyhřívaných horkými prameny.
8. den: Průjezd malebným údolím horního toku řeky Columbia River a průsmykem ROGERS PASS, který byl tvrdým oříškem při stavbě transkanadské železniční tratě. Návštěva národních parků GLACIER a MOUNT REVELSTOKE s horami pokrytými ledovci, na jejichž úpatí leží tsugové a zeravové pralesy s některými stromy dosahujícími stáří až tisíc let. Tůra ke splazu ledovce v údolí Illecillewaet. Výjezd na vrchol hory MT. REVELSTOKE s horskými lučinami a velkolepým výhledem.
9. den: Národní park YOHO, kde při vycházkách kromě řady hor o výšce přes 3000 m spatříte vysoké vodopády padající se strmých skalních stěn, řeky se stovkami obřích hrnců a smaragdově zbarvená jezera.
10. den: Prohlídka západní části národního parku BANFF . Tůry v okolí snad nejfotografovanějších míst kanadských Skalistých hor - nádherných ledovcových jezer LAKE LOUISE a MORAINE LAKE, v jejichž tyrkysově zbarvené vodě se zrcadlí majestátní štíty.
11. den: Dokončení NP BANFF - další okouzlující pohledy na horské velikány zdvojené odrazem v ledovcových jezerech. Vyhlídková jízda „nejkrásnější silnicí na světě“ Icefield Parkway vedoucí hlubokým glaciálním údolím a spojující NP Banff s národním parkem JASPER . Pohledy na jednotlivé splazy obrovského horského ledovce COLUMBIA ICEFIELD pokrývajícího hřebeny kanadských Skalistých hor. Jezera BOW LAKE a PEYTO LAKE, kaňon MISTAYA. Možnost výjezdu speciálním autobusem k ledovcovému splazu ATHABASCA GLACIER. Vodopády SUNWAPTA a ATHABASCA.
12. den: Druhý den v NP JASPER - kouzelná jezera MEDICINE LAKE a MALIGNE LAKE v oblasti, kde se zdržují stáda sobů cariboo. Přejezd přes hřeben Skalistých hor průsmykem Yellowhead Pass. Vycházka pod nejvyšší horou kanadských Skalistých hor MT. ROBSON ve stejnojmenném provinciálním parku.
13. den: Vyhlídková jízda půvabnou krajinou oblasti Okanagan dramatickým kaňonem řeky Thompson protékající dlouhým jezerem Kamloops Lake do městečka LILLOOET, známého díky významnému nalezišti jadeitu, minerálu používaného ve šperkařství. Průjezd soutěskami strmých hor provinciálního parku GARIBALDI, zastávky na malebných vyhlídkách.
14. den: Městečko WHISTLER, dějiště zimních olympijských her v roce 2010, možnost výjezdu lanovkou na některé z okolních horských vrcholků, pro ostatní výlet krásnou horskou přírodou. Dojezd do třetího největšího kanadského města VANCOUVERU , malebně rozloženého na výběžku pevniny mezi ostrovy uprostřed mořského zálivu obklopeného několika horskými pásmy. Prohlídka - střed města, slavný Stanley Park, čínská čtvrť, kanadský pavilon pro světovou výstavu Expo 86 „Canada Place“ aj.
15. den: Přejezd trajektem na překrásný VANCOUVER ISLAND , největší z ostrovů tichomořského pobřeží Severní Ameriky. MACMILLANŮV PROVINCIÁLNÍ PARK s pralesem obrovských douglasek, dosahujících stáří více než 800 let. Návštěva NÁRODNÍHO PARKU PACIFIC RIM na tichomořském pobřeží ostrova Vancouver Island. Hukot příboje tříštícího se o útesy pod majákem, bělost písečných pláží, neuvěřitelná zeleň zeravových deštných pralesů se stromy porostlými mechem a lišejníkem, líbezná atmosféra rašelinišť, to vše ve vás zanechá nesmazatelné vzpomínky.
16. den: Přejezd na jihovýchod ostrova. Zastávka v provinciálním parku GOLDSTREAM. Návštěva světoznámého divu zahradní architektury, nádherného parku BUTCHART GARDENS. Prohlídka hlavního města Britské Kolumbie VICTORIA , nejbritštějšího z kanadských měst. .
17. den: Přejezd trajektem zpět do USA. Návštěva amerického národního parku OLYMPIC obsahujícího mnoho různých přírodních prostředí - zaledněné horské vrcholky, náhorní lučiny, deštné pralesy. Výlet v okolí Hurricane Ridge s překrásnými výhledy na Mount Olympus.
18. den: Přejezd po pobřeží poloostrova Olympic, zastávka v deštném pralese HOH se stromy obalenými tlustou vrstvou mechu. Prohlídka malebného města SEATTLE na břehu zálivu Puget Sound s vyhlídkou na vrcholky Mt. Rainier, Olympic a Kaskádového pohoří, které tento záliv obklopují. Proslulá vyhlídková věž „Kosmická jehla,“ Pioneer Square, rybí tržnice Pike Place Market aj.
19. den: Dokončení prohlídky Seattle. Odlet do Prahy.
20. den: Přílet do Prahy.