Kazachstán, Uzbekistán, Turkmenistán

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: různé Doprava: letecky Strava: snídaně

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Kazachstán, Uzbekistán, Turkmenistán

Kazachstán, Uzbekistán, Turkmenistán

Program zájezdu

1. den: z Prahy do ALMATY.
2. den:
3. den: v ranních hodinách vyrazíme do národního parku ILE ALATAU. Nejprve do údolí řeky MALAJA ALMATINKA, kde si prohlédneme sportovní olympijské středisko MEDEU, přehradu i lyžařské středisko ČIMBULAK. Posléze se přesuneme do údolí BOLŠAJA ALMATINKA, kde se projdeme k astronomické observatoři GAIŠ nedaleko VELKÉHO ALMATSKÉHO JEZERA.
4. den: ráno se vydáme do TURGENSKÉHO ÚDOLÍ, kde nás čeká pěší procházka k MEDVĚDÍMU VODOPÁDU. Po poledni se přesuneme do městečka ESIK se slavnými vykopávkami pohřebních kurhanů včetně mohyly ZLATÉHO MUŽE a pokračujeme panoramatickým údolím ESIKSKÉ SOUTĚSKY až k vysokohorskému jezeru ESIK (Issyk).
5. den: tento den nás čeká procházka úchvatnými scenériemi jednoho z nejkrásnějších kaňonů ve Střední Asii - ČARYNSKÉHO KAŇONU, který je zvaný též "Červený kaňon" či "Údolí hradů". V pozdním odpoledni se ještě zastavíme u posvátného stromu ve vsi AULIE-AGAŠ. Nocovat budeme v DŽARKENTU nedaleko čínských hranic.
6. den: po snídani se krátce zastavíme v centru DŽARKENTU v jedinečné mešitě postavené v čínském stylu. Pokračujeme západním směrem do národního parku ALTYN EMEL s další úchvatnou přírodní atrakcí: ZPÍVAJÍCÍ DUNOU. Nocovat budeme v rekreačním středisku na břehu KAPČAGAJSKÉHO JEZERA.
7. den: brzo ráno vyrazíme k světoznámým petroglyfům s motivy tří Buddhů a tibetskými nápisy v lokalitě TAMGALY TAS na levém břehy řeky ILI. Na protějším pravém břehu téže řeky navštívíme FILMOVÉ MĚSTEČKO, kde se točil kazašský velkofilm "Kočovník". Zde si prohlédneme kulisy středověké karavanseraje a středoasijského města na Hedvábné stezce. Odpoledne se přesuneme do lokality TAMGALY se slavnými petroglyfy z doby bronzové.
8. den: ve městě TARAZ, které je považováno za nestarší metropoli Kazachstánu, si prohlédneme mauzolea významných vládců jako byli KARACHAN, DAUITBEK a TEKTURMAS, i blízké MAUZOLEUM AIŠA BIBI, legendární princezny a krasavice. Druhou část dne strávíme v jihokazašské metropoli ŠYMKENT, kde se následně ubytujeme v hotelu.
9. den: po snídani zamíří naše cesta do archeologické lokality OTRAR a do blízkého mauzolea ARYSTAN BAB. Dále si prohlédneme malebné město TURKESTAN s mnoha symbolickými památkami typickými pro města Hedvábné stezky, především komplexu mauzolea súfíjského mystika CHODŽI AHMEDA JASÁVÍHO. Na nocleh ve městě KYZYLORDA dorazíme v nočních hodinách.
10. den:
11. den:
12. den: přejezd na letiště do KYZYLORDY a přelet do ASTANY, kde se na dvě noci ubytujeme.
13. den: prohlídka hlavního města Kazachstánu ASTANY. Dopoledne se zaměříme na významné pamětihodnosti na pravém břehu řeky IŠIM: Ústřední náměstí s Prezidentským kulturním centrem, Novým náměstím s Muzeem prvního prezidenta země a pravoslavnou katedrálou. Odpoledne se přesuneme do MĚSTSKÉHO PARKU na levém břehu. Prohlédneme si věž BAJTEREK, PALÁC MÍRU A HARMONIE a prezidentský palác AK ORDA.
14. den: výlet do pohoří BOROVOJE severně od Astany. Díky malebným scenériím jezer, vrcholkům a lesům připomíná oblast BURABAJSKÉHO NÁRODNÍHO PARKU pestrobarevnou krajinu ve středoevropském Švýcarsku.
15. den: návrat do Astany, nocleh.
16. - 18. den: přejezd z Astany do Taškentu.
19. den: prohlídku metropole TAŠKENTU zahájíme v historickém a duchovním srdci města v areálu CHOZRETI IMÁMA s mešitou, mauzoleem, dále knihovnou MUYI MUBORAK s nejstarším svazkem koránu a BARAK-CHÁNOVOU MADRASOU. Kolem TAŠKENTSKÉHO PLANETÁRIA se přesunem do MADRASY KULKEDASH a na nedalekou tržnici CHORSU. Návštěvu města ukončíme na hlavním TIMUROVĚ NÁMĚSTÍ, kde jsou nejvýznamnější vládní budovy. Nocleh v TAŠKENTU.
20. den: po snídani se přesuneme přes průsmyk KAMCHIQ DOVONI (2 268 m) v KURAMINSKÝCH HORÁCH do úrodného FERGANSKÉHO ÚDOLÍ. První zastávkou budou ruiny města AKSIKENT, rodiště Tamerlánova vnuka, velkého básníka a zároveň panovníka BABÚRA. V druhém největším uzbeckém městě NAMANGAN navštívíme slavnou madrasu MULLA QIRG'IZ i komplex XO'JA AMIN s mešitou a mauzoleem. Pak se přesuneme do nejuzbečtějšího města ANDIŽAN na prohlídku etnografického muzea v PÁTEČNÍ MEŠITĚ. V ANDIŽANU budeme též nocovat.
21. den: nejprve si v MARGILANU projdeme továrnu na zpracování hedvábí a v městečku RISHTON s vyhlášenou ručně vyráběnou keramikou navštívíme Muzeum rishtonské keramiky, kde si zároveň dopřejeme oběd s ferganskými specialitami. Odpoledne se přesuneme do "větrného města" KOKANDU, kde si vychutnáme nádherný PALÁC CHÁNA CHUDOJARA i nedalekou PÁTEČNÍ MEŠITU. Na nocleh se přesuneme přes hory do GULISTANU v údolí řeky SYR DARJA.
22. den: v brzkých hodinách vyrazíme do NÁRODNÍHO PARKU ZAAMIN v pohoří TURKESTÁNSKÝ HŘBET na hranicích s Tádžikistánem. Od stejnojmenné přehrady se přesuneme do horského letoviska a dále do průsmyků nad horami pokrytými jalovcovými lesy. Při cestě se ještě zastavíme ve vesnici HARTANG na prohlídku MAUZOLEA IMÁMA AL-BUCHÁRÍHO, velkého mudrce a právníka raného středověku. Dva noclehy v SAMARKANDU.
23. den: čeká nás celodenní prohlídka nejkrásnějšího města na HEDVÁBNÉ STEZCE - SAMARKANDU (UNESCO). Dopoledne si prohlédneme památky kolem slavného náměstí REGISTAN, kterému vévodí ULUG-BEGOVA MADRASA a madrasy TILLÓKÓRI a ŠER-DOR. Prohlédneme si mauzoleuM Gúr Emír, Ruchabád a posléze se přesuneme k mešitě a mauzoleu BIBI CHÁNUM. Po obědě si prohlédneme pohřební areál ŠACH-I-ZINDA, nekropoli se 44 hrobkami a 20 mauzolei. Posledním zastavením budou starověké vykopávky AFROSIAB na okraji města včetně muzea.
24. - 26. den: dopoledne si prohlédneme ŠACHRISABZ (UNESCO), rodiště velkého TAMERLÁNA (Timura Lenka). Nejprve si prohlédneme Tamerlánův BÍLÝ PALÁC (Ak-Saray) a kolem jeho sochy se přesuneme do areálu mešit KOK-GUMBAZ v komplexu DOR AL-TILOVAT a Tamerlánovo rodinné mauzoleum DOR AS-SIADAT s mešitou IMÁMA CHAZRATÍHO. Odpoledne se ještě krátce zastavíme v historickém centru města QARSHI. Dvě noci budeme spát v BUCHAŘE.
27. den: 27. DEN: celý den strávíme prohlídkou klenotu střední Asie a metropole CHÓREZMU, města CHÍVY (UNESCO). Od paláce NURILLABAY zamíříme k branám starého města ICHON QALA. Prohlédneme si pevnost KUNYA ARK, z jejichž věží je nejkrásnější pohled na Staré město. Pokračujeme kolem minaretu KALTA MINAR až k páteční mešitě JUMA MASJID. Po obědě navštívíme interiéry mauzolea PAHLAVÁNA MAHMÚDA, madrasy SHERGAZÍ CHÁNA a ALLAH KULÍ CHÁNA, a nakonec palác TASH XAULI. Na večeři zajdeme ve Starém městě, které si ještě večer při procházce vychutnáme.
28. den: 29. DEN: v ranních hodinách vyrazíme na celodenní přejezd na jih přes písečnou poušť KARAKUM, ve Střední Asii jednoznačně nejteplejší oblast. Cestou se zastavíme v lokalitě DERWEZE u hořících plynových kráterů zvaných BRÁNY DO PEKLA, jejichž průměr dosahuje 100 metrů a hloubka 20 metrů, a kde unikající zemní plyn hoří již od roku 1971. Odpoledne podnikneme ještě zastávku v pouštní oáze ERBENT a ve večerních hodinách dorazíme do AŠCHABADU na dva noclehy.
29. den: 31. DEN: po snídani vyrazíme na prohlídku AŠCHABADU, hlavního města Turkmenistánu. Od monumentální mešity AZADI se přesuneme na NÁMĚSTÍ NEZÁVISLOSTI s Památníkem zemětřesení, Věčným ohněm, Univerzitou, Budovou vlády a Prezidentským palácem. Pak se přesuneme do PARKU NEZÁVISLOSTI s nákupním centrem ALTYN ASYR ve tvaru monumentální pyramidy, s Památníkem nezávislosti a Národním kulturním centrem. Prohlídku ukončíme u Národního muzea a PAMÁTNÍKU NEUTRALITY. Na nocleh přejedeme do města MARY.
30. - 33. den: 33. DEN: v ranních hodinách odlet do Prahy.