Kyrgyzstán, Tádžikistán, Kazachstán

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hotel Doprava: letecky Strava: vlastní

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Kyrgyzstán, Tádžikistán, Kazachstán

KYRGYZSTÁN+TÁDŽIKISTÁN+KAZACHSTÁN

Poznámka: místní doprava je zajištěna mikrobusem, může se stát, že po deštích budou místní komunikace místy velmi nepohodlné a časové přesuny se mohou protáhnout, nebo budeme nuceni jet jinou silnicí než bylo v plánu. Vnitrostátní přelet v Kyrgyzstánu bude v případě zrušení letu ze strany letecké společnosti nahrazen pozemním přejezdem.

Program zájezdu

1. - 2. den: odlet z Prahy do Biškeku. Ddopoledne prohlídka hlavního města BIŠKEKU: jezdecká socha MANASE, KONCERTNÍ SÍŇ, BÍLÝ DŮM, PANFILOVŮV PARK, náměstí ALA-TOO s památníkem svobody a Státním historickým muzeem, NÁMĚSTÍ REVOLUCE, Státní opera.
3. den: v ranních hodinách vyrazíme východním směrem k minaretu BURANA s blízkou nekropolí, následně pokračujeme úchvatnou Bómskou soutěskou. Odpoledne procházka v magickém kaňonu Konorčok připomínajícím menší kopii Grand Canyonu v Americe. V podvečer příjezd do BALYKČY na břehu druhého nejvýše položeného jezera na světě ISSYK KUL. Nocleh ve městě KOČKOR.
4. den: brzy ráno vyrazíme přes DOLONSKÝ PRŮSMYK (3 038 m) do horského střediska NARYN. Odtud pokračujeme do malebného města AT-BAŠY se spektakulárním kyrgyzským hřbitovem a nedalekou pevností KOŠOJ KORGON. Poslední zastávkou bude světoznámý karavenseraj TAŠ RABAT, ve starověku sloužící jako křesťanský nestoriánský případně buddhistický klášter. Zde v blízkosti hranic s Čínou budeme nocovat v jurtách.
5. den: celodenní přejezd jednotlivými masivy a údolími ŤAN-ŠANU. Čeká nás cesta přes malebnou vesnici AK-TAL, kde se narodil národní básník TOGOLOK MOLDO, dále vesnici KURTKA s mauzoleem TAJLYK-BÁTYRA. Pokračujeme přes BAETOV dále průsmykem AK-KYYA (2 932 m) do KAZARMANU v Džalálabádské oblasti. Posléze přes průsmyk KALDAMA (3 062 m) začneme sestupovat do FERGANSKÉHO ÚDOLÍ na nocleh v DŽALALABÁDU.
6. den: ráno zastavíme ve městě OZGON, prohlídka mauzolea KARACHANIDŮ. Následuje přejezd do Tádžikistánu s objezdem řady uzbeckých enkláv. Návštěvu Tádžikistánu zahájíme v severní provincii SUGHD čili historické starověké SOGDIANĚ. Nocovat budeme ve druhém největším městě Tádžikistánu, v CHUDŽANDU.
7. den: prohlídka CHUDŽANDU - náměstí Registoni Pandžšambe s ústřední tržnicí, mešitou a mauzoleem Šeicha Maslihaddina, přesun ke starověké sogdianské pevnosti s historickým muzeem. Za městem se zastavíme u monumentálního sovětského paláce ARBOB. Ve starobylém městě ISTARAVŠAN si prohlédneme pevnost Mugh Teppe a ve starém městě rozsáhlý historický komplex SAR-I-MAZOR. Na nocleh přejedeme do PENDŽIKENTU.
8. den:
9. den: dopoledne prohlídka tádžické metropole DUŠANBE. Prohlídku města zahájíme mešitou HADŽI JAQUBA a pokračujeme RUDAKIHO TŘÍDOU (vyhlášená čajovna ROCHAT a PREZIDENSTKÝ PALÁC) do Rudakího parku (Palác národů, nejvyšší vlaková žerď na světě, socha krále Ismaila Samáního, Stéla se státním znakem). Posléze navštívíme Etnografické muzeum a vyhlášené MUZEUM STAROVĚKÝCH DĚJIN se slavným monumentálním Spícím Buddhou. V dopoledních hodinách navštívíme GISSAR s malebnou pevností a dvěma madrasami.
10. den: brzy ráno zamíříme na východ a přes VAHDAT se dostaneme k NURECKÉ PŘEHRADĚ, oblíbenému rekreačnímu středisku obyvatel metropole. Posléze se přesuneme do nejzajímavější partie celého zájezdu - údolí řeky PANDŽ tvořící hranici mezi Tádžikistánem a Afghánistánem, kdysi hlavní tepny slovutné HEDVÁBNÉ STEZKY. Za CHABURABODSKÝM PRŮSMYKEM nás přivítá městečko QALAI CHUM, brána Pamíru, kde budeme nocovat.
11. den:
12. den: první zastávkou budou horké prameny v GARM ČAŠMA s možností koupele. Pak projedeme pod RUBÍNOVOU HOROU - KUH-I LAL a pokračujeme do IŠKAŠIMU s vyhlášeným nedělním trhem na ostrově, který leží již na území Afghánistánu. Dále následuje VACHANSKÝ KORIDOR, nejkrásnější a nejdivočejší úsek údolí řeky PANDŽ. Zde nás čekají výhledy na pevnost JAMČUN či buddhistickou stúpu ve VRANGU. Nocovat budeme v LANGARU poblíž soutoku řek Pamír a Vachan.
13. den: v ranních hodinách vyrazíme do CHALIČURSKÉHO PRŮSMYKU (4 335 m) a pokračujeme PAMÍRSKOU DÁLNICÍ měsíční krajinou se slanými jezery a dechberoucími scenériemi NÁRODNÍHO PARKU PAMÍR (UNESCO). Po zastávce ve vesnici ALIČUR se přesuneme do Pamírské metropole MURGHAB, kde budeme nocovat.
14. den: v brzkých ranních hodinách se přesuneme k tyrkysovému jezeru KAROKUL (Černé jezero) ležícímu v nadmořské výšce 3 914 m. Poblíž jezera se ještě zastavíme ve vesnici KARAART s významným pohřebištěm. Odpoledne nás čeká přechod tádžicko-kyrgyzských hranic a přejezd na nocleh ve městě OŠ.
15. den: dopoledne přejezd do města OŠ, kde si prohlédneme DŽAJMA BAZAR a posvátnou horu TAHT-I-SULEJMAN s poutním místem Tamerlánova vnuka BABÚRA. Přeletíme do BIŠKEKU na ubytování.
16. den: přejezd z Biškeku do Almaty.
17. den:
18. den:
19. den:
20. den:
21. den:
22. den:
23. den:
24. - 25. den:
26. den:
27. - 29. den:
30. - 31. den: